Γαλλία: O Ζεμούρ λεηλατεί τη Λεπέν - Η πρώτη δημοσκόπηση που τον δείχνει να μπαίνει στον β’ γύρο απέναντι στον Μακρόν Γαλλία: O Ζεμούρ λεηλατεί τη Λεπέν - Η πρώτη δημοσκόπηση που τον δείχνει να μπαίνει στον β’ γύρο απέναντι στον Μακρόν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γαλλία: O Ζεμούρ λεηλατεί τη Λεπέν - Η πρώτη δημοσκόπηση που τον δείχνει να μπαίνει στον β’ γύρο απέναντι στον Μακρόν

Αναταράξεις στην γαλλική ακροδεξιά μετά την πρόθεση του τηλεσχολιαστή Ερίκ Ζεμούρ να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλία.

Για πρώτη φορά σε νεότερη δημοσκόπηση φαίνεται πως ο Γάλλος ακροδεξιός, που έχει αναστατώσει τη χώρα με τα ρατσιστικά και αντιμουσουλμανικά του παραληρήματα αποσπά ποσοστό ικανό να τον οδηγήσει στον δεύτερο γύρο τον προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Τα ποσοστά της νέας δημοσκόπησης

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Harris Interactive, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται πρώτος στην προτίμηση των Γάλλων με 24% και ακολουθεί ο Ερίκ Ζεμούρ με ποσοστό 17%.

Η μέχρι πρότινος διεκδικητής της προεδρίας (τουλάχιστον σε ό, τι είχε να κάνει με την θέση της στον β’ γύρο), Μαρίν Λεπέν, βλέπει τα ποσοστά της να συνθλίβονται, καταγράφοντας απώλειες 7-10 μονάδων. Σήμερα, εμφανίζει εκλογική δύναμη μόλις 15%.

Φυσικά το εκλογικό σκηνικό είναι πολύ ρευστό, καθώς τρεις υποψήφιοι βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» με 2 μονάδες διαφοράς. Ο πιθανός υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, Ξαβιέ Μπερτράντ λαμβάνει 13% και ακολουθεί ο Ζαν Λικ Μελανσό με 11%.

Άλλωστε, στο ενδεχόμενο να βρεθεί άλλος υποψήφιος με την γαλλική δεξιά, το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών πέφτει στο 11%, ακόμη και στο 7% ανάλογα με το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστραείας.

Στο 45% ο Ζεμούρ έναντι του Μακρόν στον β' γύρο

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην πιθανότητα ο Εμανουέλ Μακρόν να βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Ερίκ Ζεμούρ, ο νυν πρόεδρος λαμβάνει ποσοστό 55%, έναντι 45% για τον ακροδεξιό υποψήφιο.

«Ποτέ κανείς υποψήφιος δεν κατέγραψε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, μια τέτοια εξέλιξη που σημειώνει ο Ερίκ Ζεμούρ» αναφέρει ο Γάλλος δημοσκόπος Αντουάν Γκοτιέ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Ερίκ Ζεμούρ δεν έχει για την ώρα ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2022. Ωστόσο, μοιάζει μάλλον απίθανο να μην τον δούμε να το κάνει, ιδιαίτερα αν εξακολουθήσει αυτή η δημοσκοπική άνοδος.

Ο Ζεμούρ διεμβολίζει τους ψηφοφόρους της Λεπέν

Όπως σημειώνουν οι δημοσκόποι στη Γαλλία, ο Ερίκ Ζεμούρ κερδίζει τους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τον Φρανσουά Φιγιόν στις εκλογές του 2017, ενώ εμβολίζει κυριολεκτικά το εκλογικό σώμα που επέλεξε τη Μαρίν Λεπέν πριν από τεσσερισήμισι χρόνια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ψηφοφόροι της γαλλικής δεξιάς δηλώνουν σε ποσοστό 38% πως θα επέλεγαν τον τηλεσχολιαστή στο δίπολο Ζεμούρ – Μακρόν και στην πιθανότητα να είναι αυτοί οι διεκδικητές της προεδρίας στον δεύτερο γύρο.


epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: O Ζεμούρ λεηλατεί τη Λεπέν - Η πρώτη δημοσκόπηση που τον δείχνει να μπαίνει στον β’ γύρο απέναντι στον Μακρόν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1059574865616945505
Σχόλια
item