Με μπαράζ ασκήσεων και καταιγισμό πυρών το ΠΝ θέτει τα όρια στο Αιγαίο: Kαθημερινές μάχες σε ένα ακήρυκτο πόλεμο (video- photos)

Πρόσω ολοταχώς για μια σειρά σημαντικών ασκήσεων έχει βάλει ο στόλος, με τους Επιτελείς του να σχεδιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες ολοένα και περισσότερα πυρά, ακόμη και βολές πυραύλων από τις μονάδες επιφανείας. 

Μια ενέργεια δηλαδή που για ορισμένους τύπους πυρομαχικών έχει να συμβεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές αυτή η απόφαση της ηγεσίας του όπλου έχει να κάνει τόσο με την αδιάκοπη εκπαίδευση των πληρωμάτων αλλά και για τα συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από τον σχεδιασμό των ασκήσεων αυτών καθώς επίσης και την «συμπεριφορά» των οπλικών συστημάτων που συντηρούνται ιδιαίτερα αλλά πρέπει και να βάλλουν.

  • Κοινώς αποδεκτό είναι ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει τα περισσότερα πυρά από φρεγάτες, πυραυλακάτους, υποβρύχια, κανονιοφόρους κι όλα τ’ άλλα πλοία που διαθέτει ο πολύπειρος Ελληνικός στόλος. Ακόμη και βολή εκπαιδευτικής τορπίλης από S-70 Aegean Hawk κατά υποβρυχίου του στόλου έγινε πριν λίγες ημέρες, μια βολή μέσα από την οποία βγήκαν  συμπεράσματα για πολλά επιχειρησιακά θέματα.

Και μπορεί πολλές από τις ασκήσεις να βρίσκονται μέσα στον ετήσιο επιχειρησιακό προγραμματισμό του Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο έχει φανεί η διάθεση του ναυτικού Επιτελείου, τα πληρώματα να ζουν όλες τις διαδικασίες σε πραγματικές κι όχι εικονικές συνθήκες που είχαν υπερισχύσει κατά το παρελθόν.

Τους καλοκαιρινούς μήνες έγιναν βολές με αντιαεροπορικούς πυραύλους εγγύς προστασίας των φρεγατών Sea Sparrow και RAM από τις πυραυλακάτους, νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού εκτός από την εκπαίδευση που είναι διαρκής, δίνουν έναν αγώνα κάθε μέρα για την συντήρηση των όπλων αλλά κυρίως των πολεμικών πλοίων ώστε να είναι πάντοτε ετοιμοπόλεμα και αξιόπλοα. \\

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ηγεσία αναφέρεται στα πληρώματα και στην καθημερινή μάχη που δίνουν είτε στο ναύσταθμο είτε εν πλω ώστε τα πλοία να μην έχουν προβλήματα.

Το στρατηγικό μήνυμα του ναυτικού

Τον Ιούνιο πριν το καυτό καλοκαίρι του 2020 η βολή τορπίλης από υποβρύχιο τύπου 214 σε νοτιοανατολικό άκρο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της θαλάσσιας περιοχής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου είχε εξοργίσει την Άγκυρα η οποία αντιλήφθηκε πως τα υποβρύχια «φαντάσματα» θα είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος στα όποια σχέδια της.

Αλλά και τώρα οι ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ», «ΛΟΓΧΗ», «ΒΡΟΝΤΗ» και «ΟΡΜΗ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και Μυρτώου Πελάγους, που συμμετείχαν μονάδες των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης και Αεροπορίας Ναυτικού, έδειξαν ότι τα πληρώματα βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε αυτές τις ασκήσεις μάλιστα προγραμματίστηκε να υπάρχει και πλοίο στόχος το παλιό ρυμουλκό «Άτλας», όπως δηλαδή είχε γίνει με το πλοίο «Έβρος» που κείτεται πλέον τον βυθό της Μεσογείου μετά τη βολή τορπίλης.

  • Προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας, κατά ρυμουλκούμενου στόχου αέρος, γυμνάσια πυρών κατά σκοποσήμου, σύνθετα γυμνάσια αεράμυνας, βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας από υποβρύχιο και αντικείμενα εξάσκησης σε όλα τα είδη ναυτικού πολέμου, ήταν ορισμένες από τις ασκήσεις που ανεβάζουν το επίπεδο της επιχειρησιακής διαρκούς εκπαίδευσης.

Και αυτή η ετοιμότητα που απαιτεί το ναυτικό Επιτελείο, με πρώτους τον Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και τον Στόλαρχο, Ναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη, είναι ένα μήνυμα προς όλα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο τους επισημαίνει πως όπως έμειναν περισσότερο από πέντε μήνες το καλοκαίρι του 2020 σε εν πλω υπηρεσία, με τ’ αντανακλαστικά τους στο κόκκινο και το χέρι πολλές φορές στο button, έτσι και τώρα οι διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας μπορεί ν’ απαιτούν την ύψωση του γνωστού πλωτού τείχους της υπεράσπισης των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Τα ενεργειακά εμπλέκουν την ασφάλεια άρα και το ναυτικό

Παράλληλα το Επιτελείο και η στρατιωτική ηγεσία «διαβάζουν» τις εξελίξεις που αφορούν την θάλασσα και το όσα μπορεί αυτή να προσφέρει στην Εθνική οικονομία. 

Και εκεί εγγυητής της ασφάλειας πέραν του Λιμενικού Σώματος που κάνει εξαιρετική δουλειά, έρχεται το Πολεμικό Ναυτικό με την επίδειξη σημαίας και ισχύος.

  • Μια από τις εξελίξεις που δεν μπορεί ν’ αφήσει αδιάφορη και την στρατιωτική ηγεσία είναι και οι δηλώσεις του συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Αριστοφάνη Στεφάτου που μίλησε σε ημερίδα στα Χανιά για τον «θησαυρό» της Κρήτης και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τους επενδυτές να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικέ έρευνες για να υπάρξει σαφήνεια για την ύπαρξη, το μέγεθος και τη δυνητική αξία των κοιτασμάτων αυτών».

Τα επόμενα χρόνια νότια της Κρήτης η παρουσία των ισχυρών νέων φρεγατών Belh@ra που ήταν η καθ’ αυτού επιλογή του Πολεμικού Ναυτικού, θα το τείχος σε θάλασσα και αέρα για τις όποιες ενεργειακές εξελίξεις υπάρξουν μέσα από αυτά τα προγράμματα κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ναυτικό όπως και τώρα, έτσι και στο μέλλον απαιτεί να είναι ισχυρό, αποτρεπτικό με απόλυτα εκπαιδευμένα πληρώματα.


epirusblog.gr
5 of 5
Με μπαράζ ασκήσεων και καταιγισμό πυρών το ΠΝ θέτει τα όρια στο Αιγαίο: Kαθημερινές μάχες σε ένα ακήρυκτο πόλεμο (video- photos)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4779697564326077858
item