Κύπρος: «Κλειδώνει» τον εναέριο χώρο της με την απόκτηση του Iron Dome -Νέο μήνυμα στην Τουρκία [βίντεο]

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την προμήθεια των φρεγατών Belharra, έρχεται και η Κύπρος να θέσει μπλόκο στα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της απόκτησης του ισραηλινού συστήματος Iron Dome.

Έτσι, η Λευκωσία, σε συνεργασία με το Τελ Αβίβ και το Παρίσι, προχωρά στο «κλείδωμα» του εναέριου χώρου της, όπως αποκαλύπτει ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός Sigmalive.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην απόκτηση του υπερσύγχρονου ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Ιron Dome, ενώ επισπεύδεται η αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί, στην οποία θα μπορούν να σταθμεύουν οι φρεγάτες Belharra που αποκτά η Ελλάδα.

Αυτό που απομένει, είναι η αποδέσμευση κονδυλίου. Πάντως, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν δίνονται λεπτομέρειες για τις προδιαγραφές της παραλλαγής του Ιron Dome που επιδιώκει να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτές είναι παρόμοιες ή κοντά σε αυτές του συστήματος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Το Irοn Dome χρησιμοποιήθηκε και στις πρόσφατες αναχαιτίσεις εκατοντάδων ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. 

Το σύστημα καταφέρνει να αναχαιτίζει πολλαπλούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Ο κατασκευαστής δηλώνει ποσοστό επιτυχίας 90%, έχοντας αναχαιτίσει 2.400 ρουκέτες τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οσο για την αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί, το ρεπορτάζ αναφέρει πως αποτελούσε αίτημα της Γαλλίας, το οποίο είχε μείνει για ένα διάστημα στο συρτάρι. 

Η αναθέρμανση της προσπάθειας δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετη και με τη συμφωνία για την απόκτηση τριών +μια νέων υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούν να σταθμεύουν και να συντηρούνται στη βάση, μαζί με τις γαλλικές.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως μια τέτοια φρεγάτα, εάν βρεθεί στα 30 ναυτικά μίλια ανοικτά της Λεμεσού, μπορεί να «κλειδώσει» όλο τον εναέριο χώρο της Κύπρου μέχρι τα παράλια της Τουρκίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Κύπρος: «Κλειδώνει» τον εναέριο χώρο της με την απόκτηση του Iron Dome -Νέο μήνυμα στην Τουρκία [βίντεο]
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5867203931907249226
item