Δυναμικό παρών θα δώσουν τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ στην «Μέδουσα»: Το Αραβικό σχέδιο, μετά τα Αιγυπτιακά MiG-29 στη Σούδα…

Τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μια πολυπληθής Αραβική αποστολή ετοιμάζονται να βρεθούν και πάλι στη γνώριμη γι’ αυτούς αεροπορική βάση της Σούδας, ύστερα από τον Αύγουστο του 2020, όταν τα Αραβικά αεροσκάφη τροχοδρόμησαν πρώτη φορά σε Ελληνικό πολεμικό αεροδρόμιο, μεσούσης μάλιστα της Ελληνοτουρκικής κρίσης.

Η διευρυμένη πλέον «Μέδουσα» που ξεφεύγει πλέον από το αμιγώς τριμερές σχήμα «Ελλάδα-Κύπρος- Αίγυπτος», εντάσσει στο τόξο ασφαλείας της Αν. Μεσογείου τη σημαία της Γαλλίας, με την οποία δεν έχει στεγνώσει καλά – καλά το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής Αθήνας- Παρισιού, ενώ δεν απουσιάζουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  • Βεβαίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτός των εκπαιδεύσεων με την Ελλάδα, θέλουν να βρίσκονται στην περιοχή που «κοιτάζει» τη Λιβύη. Το ενδιαφέρον των Αράβων για τα τεκταινόμενα στο Λιβυκό έδαφος και οι εξελίξεις εκεί είναι κάτι στο οποίο εστιάζουν. Και είναι σαφές πως τα σχέδια των Τούρκων με την παρουσία στρατευμάτων στο Λιβυκό έδαφος είναι από τα γεγονότα που ενοχλεί τα Αραβικά Εμιράτα καθώς θέλουν να καθαρίσει το τοπίο από τις ξένες παρεμβάσεις και τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος.

Οι Άραβες είχαν λάβει μέρος και στην προηγούμενη «Μέδουσα» που έγινε στ’ ανοιχτά της Αλεξάνδρειας. 

Τότε η αποστολή τους ήταν με κορβέτα στα Αιγυπτιακά νερά η οποία στη συνέχεια κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά όπου την είχε επισκεφθεί και η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία.

Έρχονται για να μείνουν…

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αεροπορικό Επιτελείο, ιπτάμενοι, προσωπικό εδάφους και τα προηγμένα Block 60 των ΗΑΕ, δεν έρχονται μόνο για να λάβουν μέρος στην άσκηση «Μέδουσα». \

Πιστοί στις παραδόσεις οι Άραβες θα παραμείνουν αρκετό χρονικό διάστημα στη Σούδα κι από εκεί θ’ απογειώνονται καθημερινά για ν’ ασκούνται στο FIR Αθηνών, όχι μόνο με την 340 και 343 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης αλλά με όλες τις μοίρες μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αλληλεπίδραση που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι με τον Αραβικό κόσμο όχι απλώς διατηρείται αλλά αναβαθμίζεται μέσα από κοινές αμυντικές δράσεις είτε στον Ελληνικό χώρο είτε με αποστολές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία. 

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αμέσως μετά τη «Μέδουσα» η Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να επεκτείνει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της σε διμερές επίπεδο με αεροπορίες των σύμμαχων χωρών της περιοχής και όχι μόνο.

  • Άλλωστε ήδη υπάρχουν σημαντικά δείγματα «επίδειξης σημαίας» από τον Ατλαντικό μέχρι τον Αραβικό κόσμο, αλλά και εντός του FIR Αθηνών με τους συμμάχους μάλιστα ν’ ακολουθούν πιστά τα επιχειρησιακά σενάρια που έχουν σχεδιαστεί από τις Πολεμικές Μοίρες και έχουν εγκριθεί από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Και αυτά προβλέπουν ουκ ον λίγες πτήσεις στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα, ακόμη και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τις Οινούσσες. Σημεία της Ελληνικής νησιωτικής γης που κατά τη γείτονα πρέπει να βρίσκονται αμιγώς στο καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης ενώ καθημερινά δέχονται τις Τουρκικές απειλές.

Οι πτήσεις αυτές πάντως όχι μόνο εκνευρίζουν το «κονκλάβιο» της Άγκυρας αλλά το υποχρεώνουν να παραληρεί με αποτέλεσμα να στέλνει ιπταμένους και αεροσκάφη να κάνουν υπερπτήσεις αμφισβήτησης της Εθνικής κυριαρχίας.

Κίνηση υψηλού συμβολισμού από το Κάϊρο

Χαρακτηριστική είναι η αυθημερόν αεροπορική συνεκπαίδευση Ελλάδας – Αιγύπτου πριν λίγες ώρες, με το Κάϊρο να επιλέγει γι’ αποστολή στο FIR Αθηνών εκτός των αεροσκαφών F-16 και MiG-29.

F-16 Block 52 plus των «Αλεπούδων» & των «Αστεριών», περίμεναν τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους στον αέρα για να επιδοθούν στη συνέχεια σε ασκήσεις αερομαχιών αλλά και comao κρούσης.

  • Η παρουσία των MiG-29 στον Ελληνικό ουρανό ήταν κάτι ξεχωριστό μιας και οι Έλληνες αεροπόροι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να βρουν απέναντί τους αεροσκάφος Ρωσικής τεχνολογίας που δε συμβαδίζει με το Νατοϊκό πρότυπο.

Τα Αιγυπτιακά F-16 που βρέθηκαν ξανά στη Σούδα μετά από μικρό χρονικό διάστημα, όπως και τα MiG-29 τροχοδρόμησαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης, εξυπηρετήθηκαν και αναχώρησαν για την βάση τους στην Αίγυπτο, ωστόσο Έλληνες και Αιγύπτιοι ήδη έχουν κλειδώσει το ραντεβού τους στη «Μέδουσα» και μετά από αυτή τη διευρυμένη άσκηση…

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

epirusblog.gr
5 of 5
Δυναμικό παρών θα δώσουν τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ στην «Μέδουσα»: Το Αραβικό σχέδιο, μετά τα Αιγυπτιακά MiG-29 στη Σούδα…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2416521838329589430
item