Γιάννενα: Η Ισραηλινή ξεναγός που βρήκε τον έρωτα στο Ζαγόρι - Μια ιστορία αγάπης έφερε την Efrat στα πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου

Η αυλή του ξενώνα Ζήσης, στην Αρίστη είναι γεμάτη με όμορφα λουλούδια. 

Επιστρέφω από μία σύντομη βόλτα στον οικισμό και περνώντας την ξύλινη μπλε πόρτα του ξενώνα, συναντώ την Efrat η οποία μαζί με το σύζυγό της, τον Γιάννη, μου προσφέρουν έναν αχνιστό μυρωδάτο καφέ.

Ο Γιάννης κατάγεται από την Αρίστη ενώ η Efrat ήρθε εδώ πριν από μερικά χρόνια για δουλειά. «Κατάγομαι από το Ισραήλ και είμαι ξεναγός. 

Ήθελα πάντα να δουλέψω στην Ελλάδα και πριν από μερικά χρόνια, μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσω ενός τουριστικού γραφείου, να ταξιδέψω εδώ, ώστε να συνοδεύω τα γκρουπ τους». 

Δεν ήρθε από την αρχή στο Ζαγόρι, καθώς οι εκδρομές περιλάμβαναν προορισμούς όπως την Αθήνα και τα Μετέωρα. «Ταξιδεύοντας σε διάφορα σημεία της χώρας, φτάνω και στο Ζαγόρι. 

Θυμάμαι ακόμη το πρώτο πρωινό που βγήκα στο μπαλκόνι του ξενώνα όπου έμενα. Βλέποντας το χωριό, κάτι μου είπε μέσα μου, ότι αυτό θέλω να είναι το μέρος που θα ζήσω».

Το περπάτημα στο δάσος και η παρατήρηση

Σήμερα, έχοντας περάσει μερικά χρόνια από τότε, η Efrat πράγματι μένει μόνιμα στο Ζαγόρι

Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη, η οικογένεια του οποίου διατηρεί τον ξενώνα Ζήσης στην Αρίστη και συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού. «Η τελευταία περίοδος αποτέλεσε για όλους μας την αφορμή ώστε να αλλάξουμε πολλά στην καθημερινότητά μας. 

Η δουλειά μου ως ξεναγός, την περίοδο την πανδημίας ελαχιστοποιήθηκε και βρήκα το χρόνο να κάνω άλλα πράγματα». 

Όπως μας διηγείται πηγαίνει καθημερινά για περπάτημα και της αρέσει να μαθαίνει διάφορα τοπωνύμια, διάφορες ιστορίες για το χωριό αλλά και την περιοχή.

Ο ξενώνας Ζήσης, στην Αρίστη/Photo: Αλέξανδρος Αβραμίδης



«Θέλω να βλέπω και να αξιολογώ μόνη μου σημεία που μέχρι σήμερα δεν είναι πολύ γνωστά στους επισκέπτες του οικισμού. Προτιμώ να περπατώ χαλαρά και να παρατηρώ τα δέντρα, το δάσος, να ακούω τα κελαϊδίσματα των πουλιών». 

Συναντά ανθρώπους και θέλει να μάθει τις ιστορίες που τους συνδέουν με το παρελθόν του Ζαγορίου. «Προσπαθώ να κάνω τους παραλληλισμούς με το παρελθόν και τον τρόπο που ζούσαν τότε στο Ζαγόρι. 

Βλέπω τα πανέμορφα αυτά πέτρινα τοξωτά γεφύρια και την ίδια στιγμή σκέφτομαι τη σημασία τους για την ανάπτυξη των περιοχών. Έφεραν κοντά τους ανθρώπους, συνέδεαν ιδέες και πολιτισμούς».

Τους ξέρει με το μικρό τους όνομα

Η ισραηλινή Efrat, μας μιλάει για την αγαπημένη της βόλτα στο δάσος, στο μονοπάτι στο πλάι του Βοϊδομάτη ανάμεσα στα πλατάνια και τις δρυς.

«Εντυπωσιάζομαι περισσότερο από τα μνημεία της φύσης, ωστόσο ο συγκερασμός τους με τα δημιουργήματα των ανθρώπων, καθιστούν αυτή την εικόνα μοναδική και την εμπειρία ανεπανάληπτη». 

Μιλάει με πολύ μεγάλο θαυμασμό για την αρχιτεκτονική του Ζαγορίου, αλλά και για την προσπάθεια των ανθρώπων να διατηρήσουν αυτές τις εικόνες. 

Η Efrat έχει αγαπήσει αυτόν τον τόπο σαν δικό της και δεν σταματάει λεπτό να μας προτείνει πράγματα. 

Ξέρει τους περισσότερους με το μικρό τους όνομα. Θέλει να μας μιλήσει για καθετί ενδιαφέρον που γίνεται στα χωριά του Ζαγορίου. 

Μας στέλνει στο Πάπιγκο, μας προτείνει αγαπημένες γέφυρες και διαδρομές, και μας ρωτάει μήπως κι εμείς εντοπίσαμε κάτι που δεν γνωρίζει.

Είναι ο άνθρωπος που ζει και απολαμβάνει το Ζαγόρι.

Πηγή: travel.gr




epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Ισραηλινή ξεναγός που βρήκε τον έρωτα στο Ζαγόρι - Μια ιστορία αγάπης έφερε την Efrat στα πετρόχτιστα χωριά του Ζαγορίου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 49991466600711822
item