Ελληνική διείσδυση στην Λιβύη! Οικονομικά deals και εκπαίδευση στην ακτοφυλακή της- Αβέβαιο το εκλογικό μέλλον της χώρας

Υπεγράφη Ελληνολιβυκή οικονομική συνεργασία στον  κατασκευαστικό ,ενεργειακό, βιομηχανικό και εκπαιδευτικό τομέα, ενώ το λιμενικό μας θα εκπαιδεύσει την ακτοφυλακή της Λιβύης

ΗΒουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέβαλε την Τρίτη τις κοινοβουλευτικές εκλογές κατά ένα μήνα, όπως δήλωσε στο TASS σύμβουλος του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου Φατί Αλ Μαρίμι.

Πρώτα Προεδρικές και μετά οι βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη

"Η ακριβής ημερομηνία της νομοθετικής ψηφοφορίας θα οριστεί από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα στείλει τις προτάσεις της στο κοινοβούλιο για έγκριση", είπε, προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο στοχεύει στην "οργάνωση και διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών πρώτα, και στη συνέχεια των βουλευτικών ».

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στην Ελβετία εξέλεξε νέο πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας και τρία μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου. 

Και τα δύο όργανα εξουσίας ορκίστηκαν στις 15 Μαρτίου και άρχισαν να εκτελούν τα καθήκοντά τους στην Τρίπολη με στόχο την ενοποίηση κατακερματισμένων σωμάτων εξουσίας σε ολόκληρο το έθνος και την προετοιμασία και τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Το λιβυκό κοινοβούλιο ενέκρινε τελικά τον νόμο τη Δευτέρα. Πριν από την έγκριση, το έγγραφο εγκρίθηκε από το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το de-facto δεύτερο τμήμα του κοινοβουλίου με συμβουλευτικές λειτουργίες, όπου κυριαρχεί η παράταξη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Την Τρίτη, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το έγγραφο και κατηγόρησε το κοινοβούλιο για απόπειρες διατάραξης της ψηφοφορίας.

Παράλληλα η χώρα μας κάνει αισθητή την παρουσία της στην χώρα της Β. Αφρικής.

Η Ελλάδα επεκτείνει τις επενδύσεις στη Λιβύη ενώ θα εκπαιδεύσει το Λιμενικό της

Η Αθήνα αυξάνει την επιρροή της στη βορειοαφρικανική χώρα καθώς προσπαθεί να ανακόψει τη ροή μεταναστών.

Η πολιτική των συμμαχιών στη Μεσόγειο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο αυτήν την εβδομάδα. Εδώ και μερικούς μήνες, η Ελλάδα έχει "δεί" τη Λιβύη ως νέο επενδυτικό προορισμό.

Η χώρα της Βόρειας Αφρικής περνά στην παρούσα φάση μια περίπλοκη περίοδο πολιτικής μετάβασης  με την Αθήνα  να επιλέγει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Τρίπολη, προκειμένου να ασκήσει την επιρροή της για κατάργηση του  παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με συνέπεια την  απόπειρα κλοπής μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ

Ομοίως, η Τουρκία και η Ιταλία προσπάθησαν να αποκτήσουν επιρροή στη Λιβύη. Στην περίπτωση της Άγκυρας, αυτή η επιρροή διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσω της παρουσίας των δυνάμεών της στη χώρα. στην περίπτωση της Ρώμης, μέσω επενδύσεων. 

Ο στόχος της Ελλάδας στρέφεται προς την τελευταία μέθοδο, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και την ωφέλεια των δραστηριοτήτων του επιχειρηματικού της δικτύου.

Μια ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη ταξίδεψε στην Τρίπολη την Κυριακή με αυτόν τον στόχο. 

Ο κ. Φραγκογιάννης  πραγματοποίησε συνάντηση στο ξενοδοχείο Corinthia με τον Λίβυο ομόλογό του, Mohamed Khalil Issa, για να συζητήσουν μια εκτεταμένη επενδυτική συμφωνία που θα βοηθούσε τη λιβυκή οικονομία σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από βαθιά πολιτική αστάθεια.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 43 ιδιωτικές επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και λιβυκών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Ελληνο-Λιβυκού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή (LIA) υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την Enterprise Greece, τον ελληνικό εθνικό επενδυτικό οργανισμό στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο περιελάμβανε μια σειρά συνεργασιών στον  κατασκευαστικό ,ενεργειακό, βιομηχανικό και εκπαιδευτικό τομέα. 

Η συμφωνία θα δημιουργήσει επίσης επενδυτικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές.

Στο τέλος της διμερούς συνάντησης, οι Έλληνες και οι Λίβυοι εκπρόσωποι εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο ζητούσαν την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στη Λιβύη, κυρίως από την Άγκυρα και τη Μόσχα, τα οποία αντιβαίνουν στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τη διεθνή κοινότητα και αποτρέπουν την αποτελεσματική πρόοδο της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο τμημάτων της χώρας, διαιρεμένη από τον εμφύλιο πόλεμο του 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην ίδρυση προξενείου στη Βεγγάζη, που άνοιξε τον Αύγουστο και η πρώτη που επένδυσε στη χώρα μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης, τονίζοντας τη δέσμευση της Αθήνας στην εθνική ένωση της Λιβύης. "Η Ελλάδα δεν έβλαψε ποτέ τη Λιβύη", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

Ο Issa τόνισε επίσης τον ρόλο του ελληνικού κράτους στη διαδικασία της εθνικής ανασυγκρότησης και τη μη παρέμβασή του σε θέματα κυριαρχίας, παράγοντας με τον οποίο λίγοι μπορούν να καυχηθούν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

Ωστόσο, ο διπλωμάτης τόνισε ότι με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη, το εκτελεστικό όργανο που είναι υπεύθυνη για τη μεταβατική διαδικασία, δεν σκοπεύει να διακόψει τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ελληνικό ΜΜΕ, οι ελληνικές εταιρείες, που είχαν παλαιότερα συμμετοχή στη λιβυκή οικονομία, είναι πρόθυμες να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία ανασυγκρότησης, αλλά και να διερευνήσουν νέες προοπτικές.

Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα κερδίζει έδαφος σε βάρος της Τουρκίας. Η Άγκυρα υποστήριξε την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ενάντια στις δυνάμεις του Στρατηγού Χάφταρ που εδρεύουν στα ανατολικά, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Γαλλία. Ωστόσο, η αποστολή στρατευμάτων θεωρήθηκε παρέμβαση και καταγγέλθηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ελλάδα θα εκπαιδεύσει την Ακτοφυλακή της Λιβύης

Η συμμαχία, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στην οικονομική σφαίρα. Κατά τη συνάντηση, ο Φραγκογιάννης προσφέρθηκε να εκπαιδεύσει μέλη της Λιβυκής Ακτοφυλακής, μια πρόταση που αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Αθήνας να ελέγξει την εκθετική αύξηση της μετανάστευσης κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Αφρικής, που προορίζεται για τις ελληνικές ακτές. 

Η λιβυκή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Issa, αποδέχθηκε την προσφορά.

Ο ΟΗΕ έχει μετρήσει περισσότερους από 5.000 μετανάστες που κρατούνται στο λιμάνι Gargaresh κοντά στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων γυναικών και παιδιών. 

Η Διεθνής Αμνηστία αποδίδει τις αποφάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά οι λιβυκές αρχές δικαιολογούν τη δράση τους ως μέρος μιας εκστρατείας ασφαλείας για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών.

epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνική διείσδυση στην Λιβύη! Οικονομικά deals και εκπαίδευση στην ακτοφυλακή της- Αβέβαιο το εκλογικό μέλλον της χώρας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6827884834829195992
item