Το σχέδιο για πληρωμές λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε δόσεις

Το δεύτερο μεγάλο «κύμα» αυξήσεων που έρχεται στα τιμολόγια ενέργειας προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία με αποτέλεσμα να αναζητούν λύσεις, οι οποίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες προϋποθέτουν την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» έκανε αναφορά για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων που θα αφορά την πληρωμή των λογαριασμών με δόσεις για όσους δυσκολεύονται να είναι συνεπείς:

«Επειδή οι ανατιμήσεις, ενδεχομένως, να δυσκολέψουν κάποιους – παρά την υποστήριξη – να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, για να μην έχουμε διακοπές, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, για να μην του έρθουν όλα μαζί, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης. 

Θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα αυτό με βάση και αυτά που διεκδικούμε στην ΕΕ».

Συνέχισε επισημαίνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής:

«Οσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, δεν μπορεί οι κυβερνήσεις να κάθονται και να το παρακολουθούν. Πρέπει να παρεμβαίνουν.

Εχουμε αποδείξει ότι πρώτοι προχωρήσαμε στη στήριξη του κόσμου. Πρωταγωνιστήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης με τους Ισπανούς, με τους Ιταλούς και νομίζω ότι στο επόμενο Συμβούλιο θα συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά – το τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση».

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση διεκδικεί την εφαρμογή της πρότασης Σκρέκα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, το οποίο με έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων θα κατανέμει πόρους στα κράτη - μέλη της ΕΕ προκειμένου να λαμβάνουν μέτρα διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην κρίση. 

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως επιδιώκεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός να αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας των παρόχων ενέργειας για γενναιότερους διακανονισμούς σε ρεύμα και κυρίως σε φυσικό αέριο ενώ εξετάζονται και μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση.

epirusblog.gr
5 of 5
Το σχέδιο για πληρωμές λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου σε δόσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5010493426085845410
item