Ιράκ: Άνοιξαν οι κάλπες για τις εκλογές, ένα τεστ για το δημοκρατικό σύστημα της χώρας

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ιρακινοί για να καταθέσουν την ψήφο τους στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη χώρα τους, τις οποίες πολλοί δηλώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν, καθώς έχουν χάσει την πίστη τους στο δημοκρατικό σύστημα που εγκαθιδρύθηκε στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003.

Οι εκλογές αυτές διεξάγονται μερικούς μήνες νωρίτερα βάσει νέου νόμου που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει ανεξάρτητους υποψηφίους να εκλεγούν, σε μια απάντηση στις μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έγιναν πριν από δύο χρόνια.

Οι αξιωματούχοι προβάλλουν τις πρόωρες εκλογές ως μια παραχώρηση στην λαϊκή εξέγερση. Ωστόσο εν μέσω της ενδημικής διαφθοράς και της πληθώρας των ενόπλων ομάδων, οι ψηφοφόροι δεν αναμένουν μεγάλες αλλαγές. 

Εξάλλου η καθιερωμένη σιιτική κυρίαρχη ελίτ αναμένεται να επιτύχει μια σαρωτική νίκη στις εκλογές αυτές.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μουστάφα Αλ Καζίμι ψήφισε αμέσως μόλις άρχισε η ψηφοφορία, μετέδωσε η δημόσια ιρακινή τηλεόραση, σε εκλογικό τμήμα στην αυστηρά φρουρούμενη πράσινη ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας. 

«Είναι μια ευκαιρία για αλλαγή», δήλωσε, καλώντας τους Ιρακινούς και «αυτούς που διστάζουν» να προσέλθουν στις κάλπες.

«Βγείτε και πηγαίνετε να ψηφίσετε, αλλάξτε την πραγματικότητά σας, για το Ιράκ και για το δικό σας μέλλον», σημείωσε.

«Ψηφίστε, ψηφίστε, ψηφίστε», επανέλαβε.

Τουλάχιστον 167 κόμματα και περισσότεροι από 3.200 υποψήφιοι αναμετρώνται στις σημερινές εκλογές για τις 329 έδρες του ιρακινού κοινοβουλίου, σύμφωνα την εκλογική επιτροπή της χώρας.

Μετά τις εκλογές στο Ιράκ συχνά ακολουθούν μήνες παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για τους πολιτικούς που θα αναλάβουν την προεδρία, την πρωθυπουργία και θα μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι κάλπες για τις ιρακινές βουλευτικές εκλογές άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα, εκτός κι αν αποφασιστεί να δοθεί παράταση.

Δεκάδες διεθνείς παρατηρητές έχουν σταλεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ για να επιβλέψουν την διαδικασία, ενώ σημαντική αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί στην Βαγδάτη και στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων. 

Οι προσερχόμενοι ψηφοφόροι θα πρέπει να υποβληθούν δύο φορές σε έλεγχο για να μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτά, σύμφωνα με το AFP.

«Αποχή ρεκόρ»

Οι ειδικοί προβλέπουν ήδη μια αποχή ρεκόρ. Οι εκλογές αυτές, οι οποίες προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθούν το 2022, έγιναν νωρίτερα για να ηρεμήσει το κλίμα μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του φθινοπώρου του 2019, που αποτύπωναν την τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια και κόπωση από την εκτεταμένη διαφθορά, τις ελλιπείς δημόσιες υπηρεσίες και την διαλυμένη οικονομία.

Μετά την αιματηρή καταστολή του (τουλάχιστον 600 νεκροί και 30.000 τραυματίες), το κύμα αυτό αμφισβήτησης έχει πλέον ξεφουσκώσει. 

Δεκάδες ακτιβιστές έπεσαν θύματα απαγωγών, δολοφονιών και αποπειρών δολοφονίας για τις οποίες η ευθύνη επιρρίπτεται σε ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Καταγγέλλοντας αυτό το αντιδημοκρατικό πλαίσιο, ακτιβιστές του κινήματος αμφισβήτησης μποϊκοτάρουν την σημερινή εκλογική διαδικασία.

«Τίποτα δεν θα αλλάξει, τις εκλογές αυτές θα κερδίσουν οι ίδιες φατρίες κατά των οποίων διαδήλωνε ο λαός», δήλωσε ο 45χρονος Μοχάμεντ Κάσεμ στην Βαγδάτη, προσθέτοντας ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

«Ήρθα να ψηφίσω για να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο και να αλλάξουν οι σημερινή αξιωματούχοι που είναι ανίκανοι. 

Μας έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα. θέλουμε ανεξάρτητους αυτήν τη φορά», δήλωσε ωστόσο η Τζιμάντ Χαλίλ, μια 37χρονη νοικοκυρά, που ήταν από τους πρώτους που πήγαν να ψηφίσουν μόλις άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα.

epirusblog.gr
5 of 5
Ιράκ: Άνοιξαν οι κάλπες για τις εκλογές, ένα τεστ για το δημοκρατικό σύστημα της χώρας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4843532696270487689
item