Τζο Μπάιντεν: «Συμφωνήσαμε με τον Σι Τζινπίνγκ για την τήρηση της διμερούς διευθέτησης στην Ταϊβάν»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι είχε συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, σχετικά με την Ταϊβάν και ότι οι δυο τους συμφώνησαν να τηρήσουν τη διμερή διευθέτηση για τη νήσο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Ταϊπέι και στο Πεκίνο τις τελευταίες ημέρες.

«Μίλησα με τον Σι για την Ταϊβάν. Συμφωνούμε (...) θα τηρήσουμε τη συμφωνία για την Ταϊβάν», ανέφερε ο Μπάιντεν. «Κάναμε σαφές πως δεν νομίζω πως πρέπει να κάνει ο,τιδήποτε άλλο πέραν του να τηρήσει τη συμφωνία».

Αν και δεν το διευκρίνισε, ο κ. Μπάιντεν προφανώς αναφερόταν στην πολιτική της «ενιαίας Κίνας» που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες, βάσει της οποίας αναγνωρίζει επίσημα το Πεκίνο, όχι την Ταϊπέι, και στον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, ο οποίος αποσαφηνίζει πως η απόφαση των ΗΠΑ να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία βασίζεται στην προσδοκία πως το μέλλον της Ταϊβάν θα αποφασιστεί με ειρηνικά μέσα. 

Ακόμη -παρότι δεν διευκρίνισε ούτε αυτό-, ο Αμερικανός πρόεδρος μάλλον αναφερόταν στην τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον κ. Σι την 9η Σεπτεμβρίου, την πρώτη έπειτα από επτά μήνες.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν

Τα σχόλια που έκανε ο κ. Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο -μετά την επιστροφή του από το Μίσιγκαν, όπου διαλάλησε τα σχέδιά του για δημόσιες επενδύσεις- καταγράφονται την ώρα που η ένταση μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν κλιμακώνεται.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. 

Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάνγκ όταν ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της. Η Ταϊπέι επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση.

Η Ταϊβάν κατήγγειλε ότι 148 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισέβαλαν στο νότιο και στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμό της στα αγγλικά, air defense identification zone) της νήσου μέσα σε τέσσερις ημέρες, από την Παρασκευή, την ημέρα της εθνικής εορτής της Κίνας.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κίνα να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως η Ουάσινγκτον είναι «πολύ ανήσυχη» για αυτή που θεωρεί «προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν», η οποία είναι «αποσταθεροποιητική», εγείρει κίνδυνο «να γίνουν λαθεμένοι υπολογισμοί» και «υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

epirusblog.gr
5 of 5
Τζο Μπάιντεν: «Συμφωνήσαμε με τον Σι Τζινπίνγκ για την τήρηση της διμερούς διευθέτησης στην Ταϊβάν»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4378288179370008468
item