Άρτα: Στην Άρτα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Χθες πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τα εγκαίνια της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη της Άρτας. 

Με μια όμορφη και λιτή τελετή, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας, εγκαινιάστηκε η Δυτική Νεκρόπολη Αμβρακίας, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Άρτας. Για του λόγου το αληθές, η Δυτική Νεκρόπολη αποτελεί το ένα από τα δύο νεκροταφεία της Αμβρακίας, της ευημερούσας κορινθιακής αποικίας που ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Άρτα.

Το δυτικό νεκροταφείο εκτεινόταν στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης και αναπτυσσόταν εκατέρωθεν μνημειακής λεωφόρου έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Τα πολυάριθμα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως επιβεβαιώνουν τη χρήση του νεκροταφείου από τους αρχαϊκούς έως τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. 

Με την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης αποδίδεται πλέον στην πόλη της Άρτας ένας ακόμη πολιτιστικός προορισμός ενταγμένος πλήρως στον πολεοδομικό ιστό στης σύγχρονης πόλης. 

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η κα Μενδώνη, ευγενική και χαμογελαστή, χαιρέτησε φορείς και απλούς πολίτες, ενώ ζητούσε να μάθει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε για τον αρχαιολογικό χώρο όπου βρισκόταν, κατανοώντας τη σπουδαιότητά του στην ιστορία της πόλης της Άρτας.

Συζήτησε με τους φορείς για όλα τα νέα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν στο προσεχές μέλλον, άκουσε τις απόψεις τους και τους ενδοιασμούς τους για διάφορα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν κατά την υλοποίηση των νέων έργων. 

Το παρών στην τελετή εγκαινίων της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας έδωσαν και πολλοί άλλοι φορείς, μεταξύ αυτών: ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, Αντιδήμαρχοι του Δ. Αρταίων Πανέτας, Λιόντος και Χαρακλιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος και άλλοι φορείς.

Η κα Μενδώνη κατά το λόγο της επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό που η πόλη και η τοπική κοινωνία της Άρτας κατάλαβαν τη σημασία του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, το πόσο συμβάλλει στην ιστορία του τόπου μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι ευλογία που η τοπική κοινωνία κατάλαβε τη σημασία να αναδειχθεί το έργο αυτό. 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι καταλυτική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας και του Δήμου για την ολοκλήρωση του έργου αυτού και τόνισε ότι «ως κυβέρνηση θέλουμε να πάμε τη χώρα μπροστά, έχουμε μια 5ετια για να αξιοποιήσουμε όλους τους δυνατούς πόρους, γι' αυτό ζητώ από όλους τους φορείς του τόπου να συνεργαστούν όλοι μαζί ώστε να ωριμάσουν μελέτες και έργα και να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι».

Κατά τα εγκαίνια, η κα Μενδώνη δεν θέλησε να κόψει κορδέλα αλλά να τη λύσει ως μια συμβολική κίνηση ότι όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, χωρίς κορδέλες να μας χωρίζουν όταν πρόκειται για έργα πολιτισμού και ανάπτυξης.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Στην Άρτα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7036769227396841195
item