Φραγκογιάννης: Γυρίσαμε στη Λιβύη - Είμαστε κοντά σας με οικονομική και εμπορική στήριξη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, τόνισε τους δεσμούς φιλίας της χώρας μας με τη Λιβύη.

«Αντιπροσωπεύετε ένα κομμάτι του Ελληνισμού που είναι βαθιά ριζωμένο στη Λιβύη» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης απευθυνόμενος σε μέλη της ελληνικής ομογένειας της Λιβύης, με τα οποία συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Έχοντας δίπλα του τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, ο κ. Φραγκογιάννης διαμήνυσε πως είμαστε εδώ, παρόντες στη Λιβύη, μετά τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων 10 ετών. «Είμαστε εδώ χάρη και στην παρουσία της ελληνικής ομογένειας» επισήμανε περαιτέρω.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «με τη Λιβύη μας συνδέουν δεσμοί φιλίας, δεσμοί συνύπαρξης των πολιτισμών για εκατοντάδες χρόνια. Αυτές οι σχέσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν». 

Διαμήνυσε πως η Ελλάδα γύρισε στην Ελλάδα, είναι κοντά στην ελληνική Ομογένεια και ότι στηρίζει οικονομικά και εμπορικά τη Λιβύη, αναφερόμενος στην πρώτη ξένη επιχειρηματική αποστολή μετά τα γεγονότα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει και στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα και στο διεθνές δίκαιο.

Τέλος, αναφερόμενος στις διήμερες επαφές του στη Λιβύη, είπε πως «δείχνουμε σταθερά την επιθυμία να αποτελούμε ένα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης σε όλη την περιοχή» και παρατήρησε ότι αυτό το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές και μας ξεχωρίζουν από πολλούς άλλους που δεν έχουν την ίδια νοοτροπία.

Χρυσουλάκης προς την ελληνική ομογένεια της Λιβύης: Διαδραματίζετε σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων με τη Λιβύη

Στη συνέχεια, χαιρετισμό στα μέλη της ελληνικής ομογένειας της Λιβύης απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

«Δεν είμαστε ξένοι σε αυτή τη χώρα, που είναι κατά κάποιο τρόπο και δική μας πατρίδα» και «δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ, επειδή εμείς οι Έλληνες σημαίνουμε, συμβολίζουμε και υπενθυμίζουμε με τη φυσική μας παρουσία, τον πολιτισμό και τους τρόπους μας, την ειρήνη, τη συνύπαρξη και τη συναδέλφωση των λαών» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσουλάκης δήλωσε περήφανος για την ελληνική Ομογένεια της Λιβύης, γιατί, όπως είπε, σε δύσκολους καιρούς κράτησε ζωντανή τη φωνή και την παρουσία της Ελλάδας σε αυτή τη χώρα τη Βόρειας Αφρικής.

Περαιτέρω, επισήμανε τους μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή, αλλά και τους νέους δεσμούς που αναπτύσσει η χώρα μας με τη Λιβύη, τονίζοντας πως η ελληνική Ομογένεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών.

Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε ως προτεραιότητα της γενικής γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, την ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων της Ομογένειας με το μητροπολιτικό κέντρο. 

Γι' αυτό, εξήγησε, ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στην προώθηση και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η Ελλάδα θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό σχολείο.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Γιάννης Φραγκογιάννης δώρισε στα μέλη της ομογένειας βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια για την Ελληνική Επανάσταση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξή της.

Εγκαίνια της «11th Libya Build»

Τη διεθνή κατασκευαστική έκθεση «11th Libya Build» εγκαινίασε μαζί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Φραγκογιάννης μετέβησαν στο ελληνικό περίπτερο στην έκθεση, το οποίο και εγκαινίασε ο υφυπουργός. 

«Η παρουσία μου στο ελληνικό περίπτερο της Έκθεσης '11ης Libya Build', της σημαντικότερης έκθεσης δομικών υλικών και κατασκευών στη Λιβύη, αποτελεί απόδειξη αλλά και μήνυμα της Ελλάδος, τόσο προς τις λιβυκές αρχές και τη λιβυκή επιχειρηματική κοινότητα, όσο και προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε πολλές και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες» δήλωσε ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των διήμερων επαφών του στην Τρίπολη, ο υφυπουργός είπε πως είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να αναδείξει την προοπτική των αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών, αλλά και να μεταφέρει το μήνυμα, πως η χώρα μας, με την ενεργή παρουσία των διπλωματικών της αρχών, είναι έτοιμη να συνδράμει στην αξιοποίηση των προσφερόμενων επιχειρηματικών ευκαιριών, στη διευθέτηση τυχόν δυσκολιών και εμποδίων, αλλά και στην καλλιέργεια της εμπιστοσύνης που απαιτείται.

Εξάλλου, εκτίμησε πως η σταδιακή επιστροφή της ομαλότητας και η ανάγκη για την αποκατάσταση των υποδομών, αναμένεται να οδηγήσουν σε μία κατασκευαστική «έκρηξη». 

Ο κλάδος των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών, όσο και οι παραγωγοί δομικών υλικών, είναι σε θέση να ανταποκριθούν, προσέθεσε.

Εστιάζοντας στον κατασκευαστικό τομέα, ανέφερε πως ήδη υπάρχουν έργα του πετρελαϊκού τομέα και έργων υποδομής του κρατικού τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα προωθούνται έργα κατασκευής κατοικιών και ξενοδοχείων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως η σημερινή δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων, από συναφείς κλάδους, σε ένα εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία δικτύωσης, παρουσίασης των προϊόντων και των δυνατοτήτων τους, αλλά ταυτόχρονα και επανεκκίνηση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει τις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στη Λιβύη για την προώθηση των προϊόντων και των συνεργασιών, καθώς και τις επιχειρηματικές αποστολές που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν στην Έκθεση, είπε πως παρουσιάζουν προϊόντα που χρειάζεται η λιβυκή αγορά, διαθέτοντας υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικές τιμές, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών.

Σμυρλής: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επωφελείς συνεργασίες ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των χωρών μας

Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε ο Γιάννης Σμυρλής, που για τρίτη φορά σε διάστημα έξι μηνών, επισκέπτεται, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου του Enterprise Greece, τη Λιβύη - γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την βούληση της Ελλάδας για ενίσχυση και σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων, όπως επεσήμανε.

Σημείωσε πως το ελληνικό περίπτερο στην ενδέκατη Έκθεση "Libya Build", την σπουδαιότερη έκθεση δομικών υλικών και κατασκευών της Λιβύης, αποτελεί σαφή απόδειξη ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε γόνιμες και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των χωρών μας και να ενισχύσουμε τους διμερείς δεσμούς φιλίας.

Επίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, καθώς και έμπειρες εταιρείες στους τομείς των δομικών υλικών και των κατασκευών. Πολλές απ' αυτές έχουν ήδη αναλάβει σημαντικά έργα υποδομών, συνδράμοντας ενεργά στην προσπάθεια της χώρας για ανοικοδόμηση και επιστροφή στην ομαλότητα.

Αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές δυνατότητες συνεργασίας και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, επισήμανε πως αξιοποιούμε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

Αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Enterprise Greece και τον ομόλογό του λιβυκό φορέα, το Libyan Investment Authority, είπε πως επιβεβαιώνει την επιθυμία για δικτύωση των επιχειρηματικών μας κοινοτήτων και ανάκτηση του χαμένου χρόνου στις διμερείς μας συναλλαγές.

Καταληκτικά, διαμήνυσε πως θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε σε αυτό το δρόμο της δημιουργικής συνεργασίας και της φιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Φραγκογιάννης: Γυρίσαμε στη Λιβύη - Είμαστε κοντά σας με οικονομική και εμπορική στήριξη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4241367498325619404
item