Γιάννενα: Χιλιάδες οι επισκέπτες που έφθασαν στα Γιάννενα… «ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ!

Τουριστικές «δόξες» ζει ο Νομός Ιωαννίνων το τετραήμερο που διανύουμε με επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας να έχουν γεμίσει ασφυκτικά τα καταλύματα στην πόλη και τα ορεινά χωριά.

Το μεγάλο «στοίχημα» όμως για όλους, ειδικά για τους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου, είναι το πώς θα κρατήσουμε και θα αυξήσουμε τους τουρίστες. Κι εδώ πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προσπάθειες. 

Ειδικά στα Γιάννενα που δέχονται και τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Πρωτίστως όμως να στελεχωθούν οι σχεδόν ανύπαρκτες σήμερα υπηρεσίες ενημέρωσης του Δήμου για την καλύτερη πληροφόρηση των επισκεπτών.

Τελευταία προέκυψε ως «αγκάθι» και ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που έχει οδηγήσει την περιοχή μας στο «κόκκινο», με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθη Σιούτη να διαβεβαιώνει πάντως ότι στα καταλύματα τηρούνται με ευλάβεια όλοι οι κανόνες.

Κρατήσεις στο απόλυτο!
Πολύ καιρό είχε ο Νομός Ιωαννίνων να δει τέτοιο όγκο επισκεπτών σε φθινοπωρινή περίοδο όπως αυτόν που έχει δεχθεί αυτές τις ημέρες. 

Οι πληρότητες για το τετραήμερο στα ξενοδοχεία τόσο της πόλης όσο και των ορεινών προορισμών όπως είναι το Μέτσοβο, το Ζαγόρι αλλά και η Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα αγγίζουν το 100% όπως επιβεβαίωσε στον «Π.Λ.» ο Στάθης Σιούτης. Όσο για την προέλευση των επισκεπτών, αυτοί ήρθαν κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Η περιοχή μας έχει μία μοναδικότητα, καθώς συνδυάζει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά με πλούσια ιστορία και μοναδικά μνημεία, γαστρονομία και υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτης, επισημαίνοντας και το θετικό ρόλο που παίζουν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, Εγνατία και Ιόνια Οδός. 

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν ξεκινήσει προκρατήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ενώ από το νέο έτος αναμένεται να γίνει το... αδιαχώρητο λόγω σχολικών εκδρομών!

«Αγκάθι» τα κρούσματα
Μπορεί αυτή τη στιγμή το τουριστικό πρόσημο για την περιοχή μας να είναι θετικό, όμως το μεγάλο «στοίχημα» για όλους είναι οι τωρινοί επισκέπτες να μείνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και να επιστρέψουν ξανά στα Γιάννενα, διαφημίζοντάς τα παράλληλα και σε άλλους.
Εδώ απαιτείται προσπάθεια, γιατί υπάρχουν «αγκάθια». 

Πιο πρόσφατο, αλλά πολύ σημαντικό η αύξηση των θετικών κρουσμάτων που οδήγησε τον Νομό Ιωαννίνων στο κόκκινο. Μπορεί αυτό να μη συνεπάγεται λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όμως αποτελεί βασικό κριτήριο για τους επίδοξους επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων ενδέχεται να επιλέξουν άλλη περιοχή για χειμερινή εξόρμηση αν θεωρήσουν ότι εδώ μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία τους.

Η περίπτωση του Μετσόβου που είναι άκρως τουριστικός προορισμός τον χειμώνα και αντιμετωπίζει σήμερα έξαρση κρουσμάτων είναι ενδεικτική. Δεν δέχθηκε πλήγμα για το τρέχον τετραήμερο, όμως τώρα ξεκινάει η χειμερινή περίοδος, οπότε αλίμονο αν η εικόνα του αμαυρωθεί από εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού. 

Πάντως, ο κ. Σιούτης διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον οι ξενοδόχοι τηρούν με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε κατάλυμα της περιοχής μας.

Προβληματική εικόνα…
Όσον αφορά στην πόλη των Ιωαννίνων, δύο είναι τα βασικότερα ζητήματα που δεν βοηθούν στο να κερδηθεί το «στοίχημα» των απόλυτα θετικών εντυπώσεων εκ μέρους των επισκεπτών.
Καταρχήν, η εικόνα της πόλης, που υστερεί σε καθαριότητα. 

Ειδικά τα πιο τουριστικά της σημεία όπως η Παραλίμνιος, η περιοχή του Περάματος, αλλά και η Εθνική Οδός προς Κόνιτσα - απ’ όπου οι επισκέπτες κατευθύνονται και στο Ζαγόρι -θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αποτελούν «καθρέφτη» της πόλης, τον οποίο συχνά... θαμπώνουν δυστυχώς τα σκουπίδια. 

Βασικό ζήτημα είναι επίσης η Κεντρική Πλατεία, η οποία παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης. Όσο για την ανάπλασή της, οι επαγγελματίες του τουρισμού ελπίζουν πως δεν θα αργήσει να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Έλλειμμα ενημέρωσης!..
Το δεύτερο βασικό ζήτημα, το οποίο έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αφορμή για παράπονα εκ μέρους επισκεπτών της πόλης μας, είναι αυτό της ενημέρωσης. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα Γραφείο Τουρισμού στην οδό Μουλαϊμίδη. Αυτό αφενός βρίσκεται σε λάθος θέση, αφού ο συγκεκριμένος δρόμος δεν αποτελεί τουριστικό πέρασμα. Αφετέρου, είναι κλειστό τα Σαββατοκύριακα και σε γιορτές και αργίες, δηλαδή στις περιόδους που υπάρχουν επισκέπτες στα Γιάννενα.

Υπάρχει επίσης ένα κιόσκι στην Παραλίμνιο, στο σημείο όπου σταθμεύουν τα καραβάκια, όμως εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το κιόσκι λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια με μία μόλις μόνιμη υπάλληλο και ενισχύεται κατά καιρούς με συμβασιούχους κοινωφελούς, η θητεία των οποίων όμως είναι για λίγους μήνες μόνο. 

Αυτή τη στιγμή το κιόσκι λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, ώρες 8 π.μ. με 3 μ.μ., καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να μένει ανοιχτό και τα απογεύματα. Προσπάθειες που έγιναν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρήκε μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου πρόθυμους να μετακινηθούν στο κιόσκι! Μάλιστα, από αρχές Νοεμβρίου αυτό θα μένει κλειστό τις Κυριακές!

«Δεν μπορεί να αφήνουμε χωρίς ενημέρωση τους επισκέπτες που έρχονται στα Γιάννενα», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. 

Τι προτείνει ο κ. Σιούτης; Το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου να δουλεύει ειδικά αργίες και Σαββατοκύριακα και το κιόσκι στην Παραλίμνιο να στελεχωθεί με προσωπικό άμεσα για να λειτουργεί σε διπλή βάρδια, ενώ θεωρεί πως θα βοηθούσε πολύ αν ο Δήμος έφτιαχνε ένα ακόμη περίπτερο πληροφόρησης στην κεντρική Πλατεία ή στην οδό Αβέρωφ.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Χιλιάδες οι επισκέπτες που έφθασαν στα Γιάννενα… «ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6108170966631821735
item