Πρέβεζα: Ποικίλες οι δράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μουσικό Μουσικό Πρέβεζας Πρέβεζα: Ποικίλες οι δράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μουσικό Μουσικό Πρέβεζας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Ποικίλες οι δράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μουσικό Μουσικό Πρέβεζας

Στη Δημοτική Ραδιοφωνία φιλοξενήθηκαν οι καθηγητές Μερόπη Ζέρβα και Πέτρος Τσολάκης
Για την συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας στην ταινία του διαπρεπή πρεβεζάνου σκηνοθέτη, Μπάμπη Τσόκα «Η ΘΥΣΙΑ αλλά και για τις δράσεις του Μουσικού Σχολείου στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από τη ελληνική επανάσταση του 1821, μίλησαν στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας και στην εκπομπή “Με Μια Δεύτερη Ματιά” με τη Χρύσα Σιλιόγκα, οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας Ζέρβα Μερόπη, καθηγήτρια φιλόλογος και Τσολάκης Πέτρος καθηγητής μουσικής.


Στην ταινία «Η Θυσία», το σενάριο της οποίας είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του, επίσης, συντοπίτη μας δικηγόρου και συγγραφέα, Απόστολου Αν. Τάσση «Το ρολόι μέσα στο σύννεφο», συμμετέχουν 40 περίπου καθηγητές και μαθητές.

Με την αμέριστη βοήθεια της κας Αντιγόνης Γερογιάννη, συνδέσμου του σχολείου με τον σκηνοθέτη κο Τσόκα, ζουν την ιστορία της πόλης τους σε μια άλλη εποχή, αυτή της απελευθέρωσης της πόλης.

Αγκαλιάσαμε την πρόταση του κου Τσόκα, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος να εξηγήσει στα παιδιά τα πάντα και καταλάβαμε ότι η ταινία αφενός μεν λειτουργεί υπέρ της προβολής της πόλης μας, αφετέρου η συμμετοχή των παιδιών σε αυτή λειτουργεί και σαν μάθημα ιστορίας και αυτογνωσίας, γιατί ανακαλύπτουν πώς οι άνθρωποι καταφέρνουν μέσα από δεινά και πολέμους να βγαίνουν ζωντανοί κι αισιόδοξοι.

Παράλληλα, ανοίγουν και νέοι επαγγελματικοί ορίζοντες για κάποια παιδιά που ίσως βρουν κι ένα ενδιαφέρον που το έχουν κρυμμένο μέσα τους και δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμη”, είπε χαρακτηριστικά ο κος Τσολάκης.

Στη συνέχεια ο κος Τσολάκης ανέφερε ότι η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάστασης του 1821, έγινε και μέσω της έκδοσης επετειακού αφιερώματος στην σχολική εφημερίδα “ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ” που είχε τον τίτλο “ Η επανάσταση του ΄21 ως πηγή έμπνευσης στη σύγχρονη εποχή” καθώς περιείχε κείμενα των μαθητών για την επανάσταση και το πώς βιώνουν και βλέπουν τα παιδιά σήμερα τα 200 χρόνια ελεύθερου κράτους.

Στα πλαίσια της επετείου και μέσα από μια πανελλήνια δράση για το κίνημα του Φιλελληνισμού, το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας συμμετείχε με πολλούς τρόπους, όπως ανέφερε η κα Ζέρβα, μεταξύ των οποίων ήταν η χορογράφηση και βιντεοσκόπηση του τραγουδιού “ Αχ Ελλάδα σ΄ αγαπώ” από ομάδα μαθητριών, συνεντεύξεις από σύγχρονους φιλέλληνες, Ευρωπαίους και όχι μόνο, οι οποίοι συνομίλησαν με μαθητές και εξέφρασαν την αγάπη τους για την Ελλάδα και τέλος τη δημιουργία ενός πρωτότυπου τραγουδιού.

Το τραγούδι “Λόρδος Βύρωνας”, σε στίχους της Μερόπης Ζέρβα και μουσική του Πέτρου Κουμπιού δημιουργήθηκε με σκοπό να τονίσει την αγάπη των Φιλελλήνων προς την Ελλάδα, ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε με τη βοήθεια του Δήμου Πρέβεζας, μέσω της αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Κωνσταντάκη και προβλήθηκε για πρώτη φορά στην εκδήλωση "Πρέβεζα 2021-Γιορτή Ελευθερίας" που διοργάνωσε ο Δήμος Πρέβεζας στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος».

Επίσης, παρουσιάστηκε διαδικτυακά, σε περιφερειακό επίπεδο, σε εκδήλωση του ΠΕΚΕΣ Ηπείρου, ενώ θα παρουσιαστεί το Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, σε κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την επέτειο των 200 χρόνων. Τη χορωδία διδάσκει η κα Στεφάνοβα Ανέλια και την ορχήστρα ο κος Τσολάκης Πέτρος.

Συνεχίζοντας η κα Ζέρβα μας μίλησε για τις διαδικτυακές συναντήσεις των μαθητών με τους εκλεκτούς συμπολίτες μας, τον κο Θωμά Ιωάννου, ιατρό νευρολόγο και ποιητή και τον Κώστα Κορωναίο, ηθοποιό, στα πλαίσια της προσπάθειας του σχολείου να αναδείξει πρότυπα πιο οικεία και προσιτά στους μαθητές.

Επισήμανε τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν καθηγητές και μαθητές του Μουσικού σχολείου αυτές τις δύο σχολικές χρονιές, μέχρι την εκδήλωση “Πάμε Ξανά…” στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας "Γιάννης Ρίτσος" η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε μια επανεκκίνηση και μήνυμα ελπίδας από τα παιδιά προς την κοινωνία της Πρέβεζας για την επιστροφή στη κανονικότητα.

Ακόμη αποκάλυψε τις μελλοντικές δράσεις του Μουσικού Σχολείου, όπως ένα μικρό αφιέρωμα στην επιθεώρηση του 1940 για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, με μια παράσταση που περιλαμβάνει πρόζα, χορό και τραγούδι, αλλά και ένα μεγάλο αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση στις 8 Δεκεμβρίου, με τίτλο “Επανάσταση και Μουσική”, όπου θα γίνει μια προσπάθεια διερεύνησης, φιλολογικά και μουσικά, της απήχησης που είχε η επανάσταση στην μεταγενέστερη μουσική.

Παράλληλα βεβαίωσε για τη συμμετοχή του σχολείου στα μαθητικά φεστιβάλ της Καβάλας και της Ξάνθης, αν αυτά πραγματοποιηθούν . Τέλος η κ.Ζέρβα μίλησε με αγάπη για το ήθος και το χαρακτήρα όλων των μαθητών του Μουσικού σχολείου και τόνισε το γεγονός ότι τα Μουσικά σχολεία αποτελούν την επιτομή της ανθρωπιστικής παιδείας, καθώς συνδυάζουν τις γνώσεις και την επιστημοσύνη, με την παράλληλη καλλιέργεια των ταλέντων, των κλίσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Ποικίλες οι δράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μουσικό Μουσικό Πρέβεζας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 1754622862156436903
Σχόλια
item