Γιατί έρχεται η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα; Ποιο μήνυμα μεταφέρει για εθνικά και Κυπριακό;

Μπορεί βεβαίως η Άνγκελα Μέρκελ να μην κατάφερε να κλείσει μια αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, όπως αυτή της... λίμνης, μπορεί να μην κατάφερε να λύσει το Κυπριακό όπως επιθυμούσε ο στενός φίλος της Ταγίπ Ερντογάν, κατάφερε όμως να διευθετήσει το μεταναστευτικό, φορτώνοντας όλο το πρόβλημα στην Ελλάδα και φορτώνοντας με χρήμα την Τουρκία. 

Παράλληλα, κατάφερε να «πείσει» την Ελλάδα να κάτσει εκβιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους. Δεν το λες και λίγο...

Τώρα λοιπόν στην δύση της αποφάσισε να κάνει έναν τελευταίο γύρο επαφών σε Τουρκία και Ελλάδα, αν και η πρόσκληση για την επίσκεψή της στην Αθήνα στο τέλος Οκτωβρίου έχει αποστολέα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ελληνική πλευρά προφανώς έχει κάθε λόγο να διατηρεί καλές σχέσεις με την Γερμανία. 

Όμως είναι αλήθεια ότι η κυρία Μέρκελ έρχεται να υπενθυμίσει αυτό που πέτυχε: να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

H «αγαπητή φίλη» του Ταγίπ Ερντογάν ήταν ξεκάθαρη κατά την επίσκεψή της το περασμένο Σάββατο στην Τουρκία. Μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Ερντογάν είπε: «Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το ίδιο και με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση: η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της».

Το ίδιο θα πει βεβαίως και στην Αθήνα, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι η γεωστρατηγική και φιλοτουρκική αντίληψη της Γερμανίας δεν θα αλλάξει, οποίο κι αν είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει την εξουσία.

Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι της επισκέψεως της κυρίας Μέρκελ θα έχουν προηγηθεί πολλά και διάφορα γεγονότα, όπως :

Σημερα, στο Λουξεμβούργο συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί οι δύο υπουργοί, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικά όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα.

Αύριο Τρίτη 19 Οκτωβρίου διεξάγεται η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου.

Στις Βρυξέλλες διεξάγεται την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η Σύνοδος Κορυφής, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης θα στείλουν εκ νέου το μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές οι προκλήσεις της Άγκυρας.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί έρχεται η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα; Ποιο μήνυμα μεταφέρει για εθνικά και Κυπριακό;
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9128111414757446328
item