Τζορτζ Τσούνης: Ποιος είναι ο υποψήφιος για νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα τον ομογενή Τζόρτζ Τσούνη.


Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Newsbomb.gr, είχε μεταδώσει ότι επικρατέστερος για τη θέση και το μοναδικό όνομα που έχει διαρρεύσει είναι αυτό του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζορτζ Τσούνη.

Η υποψηφιότητα του κ. Τσούνη πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στην οποία προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

Γνωστός για τη φιλελληνική του στάση ο τελευταίος έχει σημαντική επιρροή στις ακροάσεις επιβεβαίωσης των υποψηφίων πρεσβευτών και σύμφωνα με το Αssociated Press είναι εκείνος που πρότεινε τον κο Τσούνη στον Μπάιντεν.


Ο κ.Τσούνης στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Facebook

Εάν ξεπεραστούν οι συνήθεις καθυστερήσεις στην έγκριση των διορισμών, εκτιμάται ότι ο Τζορτζ Τσούνης θα αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα στην αρχή του νέου έτους.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου του Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον αλλά και την αναμενόμενη υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Ο υπουργός Εξωτερικών κ Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία. 

Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αναμένεται ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, 'Αντονι Μπλίνκεν.

Ποιος είναι ο Τζόρτζ Τσούνης

Δικηγόρος και επιχειρηματίας στον κλάδο των ξενοδοχείων, ο κ. Τσούνης έχει εκτεταμένη εμπειρία στην τουριστική βιομηχανία, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου, όπως «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».

Θεωρείται γέννημα θρέμμα του "Μεγάλου Μήλου”, της πόλης δηλαδή στην οποία μεγάλωσε και σπούδασε, ξεκινώντας από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.Στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο πτυχίο νομικής από το St. John’s University.

Αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε στη μεγαλύτερη νομική εταιρεία του Λονγκ Αϊλαντ Στο Λόιντ Χάρμπορ του Λόνγκ Άϊλαντ μένει μέχρι και σήμερα με τη σύζυγό του Όλγα Αντζούλη και τα τρία τους παιδιά. Ο κος Τσούνης έχει δύο αδερφές.

Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα τοποθέτησής του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, μιας προσπάθειας, όμως, που τελικά δεν ευδοκίμησε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Τσούνης είχε την ευκαιρία να αναλάβει μια σειρά ρόλων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσουν τη νέα του υποψηφιότητα.

Ειδικότερα, η εμπειρία του στο τιμόνι της Chartwell Hotels αλλά και η ανάληψη της διεύθυνσης της Arbor Realty Trust και της New York’s Signature Bank, δύο εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, του έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικές επαφές στα υψηλότερα κλιμάκια της επενδυτικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Οι πολιτικές του διασυνδέσεις στην Ουάσινγκτον

Εξίσου, όμως, σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρόνος ομογενής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό διορισμό, με δεδομένο ότι ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να επισημανθεί η μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν».

Επιπλέον, γνωρίζει καλά τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία.

Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Παιδί» της ελληνικής ομογένειας

Μετανάστης δεύτερης γενιάς με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης.

Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας Παρασκευής.


H βαθειά του σχέση με την Εκκλησία

Αυτή τη στενή σχέση με την Εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα τη διατήρησε καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).

Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον κ. Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

Η στήριξή του στην Κύπρο

Επιπλέον, ο κ. Τσούνης έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, έχει πει οτι η Ουάσινγκτον πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Κύπρο αναγκάζοντας τον τουρκικό στρατό να εγκαταλείψει το κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Τι είχε πει για τον πρόεδρο Μπάιντεν

Σύμφωνα με το Greek Reporter γεννήθηκε στο Κουίνς και μιλούσε ελληνικά μέχρι το νηπιαγωγείο. Στήριξε την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν από τα πρώτα βήματα και έχει δωρίσει μεγάλα ποσά σε υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 2018, είχε πει για τον σημερινό πρόεδρο σύμφωνα με το Politico: «Μην αφήσετε κανέναν να σας ξεγελάσει: αν επιλέξει να φύγει, θα δείτε την εθνική υποδομή να καταρρέει.

Στο παρελθόν, όταν έθετε υποψηφιότητα, υπήρχε ένας σοβαρός αντίπαλος ... Αν αποφασίσει να κατέβει στις εκλογές το 2020, θα είναι ένας υποψήφιος όπως οι Ομπάμα-Κλίντον. 

Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα νιώσουν ότι ήρθε η ώρα του και νομίζω ότι πολλοί στη χώρα θα αισθανθούν ότι χρειαζόμαστε τον Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο.

Ο «Πλάτανος» της ορεινής Ναυπακτίας

Από ένα γραφικό χωριό στα ορεινά της Ναυπακτίας, τον Πλάτανο κατάγονται οι γονείς του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Τσούνη.

Μεταξύ των λιγοστών αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Twitter, ξεχωρίζει εκείνη στην οποία ευχαριστεί τους γονείς του, Ελένη και Τζέιμς, για όσα του προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια και τα δύσκολα πρώτα χρόνια τους στην Αμερική.

«Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά που είχατε το κουράγιο να αφήσετε το μικρό χωριό στην Ελλάδα και ήρθατε στις ΗΠΑ» σημείωνε το 2020, με αφορμή την 4η Ιουλίου. Την ανάρτησή του συνόδευε με μια παλαιότερη φωτογραφία των γονιών του και μια εικόνα από το γραφικό χωριό της Ναυπακτίας.

Ο Τζορτζ Τσούνης επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα με τη σύζυγό του, Όλγα, και τα τρία παιδιά τους. Ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης έχει αναρτήσει αρκετές φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές του διακοπές με την οικογένειά του στη χώρα μας.

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και η σύζυγός του ίδρυσαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης τη «Συντροφιά Τσούνη για την πρόληψη ενάντια στον καρκίνο», με στόχο να παρέχουν υποτροφίες σε Έλληνες (ή πολίτες ελληνικής καταγωγής) γιατρούς και επιστήμονες που θα εκπαιδεύονταν με στόχο να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τη χώρα.


epirusblog.gr
5 of 5
Τζορτζ Τσούνης: Ποιος είναι ο υποψήφιος για νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2478300871318702571
item