Ρεύμα: Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

Στη δίνη της ενεργειακής κρίσης αναζητώντας σανίδα σωτηρίας στην Ευρωπαϊκή στήριξη βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει του τριπλού ηλεκτροσόκ που προκαλεί στους λογαριασμούς η άνοδος του πετρελαίου θέρμανσης, η εκρηκτική κούρσα του φυσικού αερίου και το ράλι στα τιμολόγια ρεύματος.

Την ώρα που τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος γράφουν και σβήνουν τα σενάρια ελάφρυνσης των ελληνικών νοικοκυριών και οι προμηθευτές ενέργειας αντιμετωπίζουν με τρόμο την επόμενη μέρα, το κυβερνητικό επιτελείο ανασύρει από το συρτάρι ένα «ξεχασμένο» μπαλαντέρ, και αυτός δεν είναι άλλος από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Πρόκειται για τα χρήματα που περιλαμβάνονται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και καταβάλουμε όλοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των νησιών, στα οποία λειτουργούν ρυπογόνες μονάδες πετρελαίου και μαζούτ. 

Το κόστος από την λειτουργία των μονάδων αυτών που πληρώνουμε «χρυσό» θα μειώνεται όσο ολοκληρώνεται το γιγαντιαίο πρόγραμμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ.

Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, έχει στοχεύσει στις ΥΚΩ για να υποστηρίξει το χαρτί των μειωμένων λογαριασμών ρεύματος τουλάχιστον για το 2022 και να δώσει ένα θετικό σινιάλο στην καταιγίδα ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία αναζητούν την βέλτιστη οικονομική λύση για να θερμανθούν ενόψει του χειμώνα.

Η έναρξη λειτουργίας του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτη-Πελοπόννησος από το καλοκαίρι έχει υπολογιστεί από τον ΑΔΜΗΕ ότι εξοικονομεί σε ημερήσια βάση από τις ΥΚΩ 1 εκατ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμάται ότι η συνολική ελάφρυνση θα πλησιάσει τα 400 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για χρήματα που μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στο κύμα αυξήσεων και τα οποία το ΥΠΕΝ αλλά και συνολικά η κυβέρνηση θα εντάξει στην «φαρέτρα» των μέτρων αλλά και των επιχειρημάτων της για να αντιμετωπίσει το σοκ που προκαλούν οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα.

Με την λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής ο Ειδικός Λογαριασμός των ΥΚΩ δημιουργεί ένα μικρό πλεόνασμα το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί με ακρίβεια εντός του μήνα από τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο ΔΕΔΔΗΕ στη ΡΑΕ, ο οποίος διαχειρίζεται το συγκεκριμένο λογαριασμό. 

Αυτό θα καθορίσει και το ύψος των ελαφρύνσεων κάτι που εξηγεί και τις πρόσφατες δηλώσεις Σκρέκα για ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες που θα εξειδικεύουν τα οφέλη από τις νησιωτικές διασυνδέσεις.

Η πραγματική εξοικονόμηση πάντως από τις ΥΚΩ θα έλθει σε τρία χρόνια όταν ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. 

Το 2024, που είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση για όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ και θα φτάσει το 1 δις. όπως έχει δηλώσει ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030 που θα διασυνδεθούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αντίστοιχα, η ηλέκτριση των καλωδίων  Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και Νάξου έχει φέρει μία ετήσια εξοικονόμηση περίπου 70 εκατ. ευρώ.

epirusblog.gr
5 of 5
Ρεύμα: Πώς θα μειωθούν οι λογαριασμοί από τις νησιωτικές διασυνδέσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5510751975663354559
item