ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές οι συναντήσεις στη Μόσχα» -Πρόταση της Ρωσίας να αρθούν όλοι οι περιορισμοί εκατέρωθεν ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές οι συναντήσεις στη Μόσχα» -Πρόταση της Ρωσίας να αρθούν όλοι οι περιορισμοί εκατέρωθεν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές οι συναντήσεις στη Μόσχα» -Πρόταση της Ρωσίας να αρθούν όλοι οι περιορισμοί εκατέρωθεν

Για «εποικοδομητικές συναντήσεις με τους συναδέλφους από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας» έκανε λόγο η Βικτώρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις.

Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής κυβέρνησης, που επισκέπτεται τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Στο τραπέζι διεθνή και διμερή ζητήματα

Η γνωστότερη εν ενεργεία ειδικός σε θέματα Ρωσίας και μετασοβιετικών χωρών δήλωσε ότι συζήτησε «σειρά διμερών, περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων», σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζέισον Ρέμπχολτς.

Επιφυλακτική, αλλά με διάθεση αποκλιμάκωσης η Μόσχα

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι οι εχθρικές αντιρωσικές ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση, αλλά στη Μόσχα δεν επιδιώκουν περαιτέρω κλιμάκωση. 

Προτείνουμε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των αρκετών τελευταίων ετών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ σχετικά με τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Στην Β. Νούλαντ διαβιβάστηκε ότι η συνέχιση της συγκρουσιακής γραμμής της Ουάσινγκτον αναφορικά στην διμερή ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο των οξυμένων διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων είναι ικανή να προκαλέσει μόνο περαιτέρω υποβάθμιση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων.

Απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση, που προϋποθέτει διαμόρφωση (σ.σ. των σχέσεων) στη βάση των αρχών της ισότητας και του αμοιβαίου συνυπολογισμού συμφερόντων των δύο πλευρών», καταλήγει το ρωσικό ΥΠΕΞ, που εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Σεργκέι Ριαμπκόφ, ενώ στις διαβουλεύσεις παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Αλεξάντρ Φομίν.

Όταν η Νούλαντ έγινε persona non grata για τη Ρωσία

Η Β. Νούλαντ είχε κηρυχθεί το 2019 ως persona non grata από το ρωσικό ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο αντίμετρων για αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους αξιωματούχους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όπως αποκάλυψε ο Σ. Ριαμπκόφ, το ταξίδι της στη Μόσχα έγινε δυνατό μετά από συμφωνία διπλωματικής αμοιβαιότητας, που προβλέπει έκδοση αμερικανικής βίζας στο υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ Κονσταντίν Βοροντσόφ, αρμόδιο για θέματα μη διάδοσης και ελέγχου όπλων μαζικής καταστροφής, στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί άδεια εισόδου στο έδαφός τους.

Οι διαβουλεύσεις της Β. Νούλαντ στη Μόσχα συνεχίζονται και την Τετάρτη με συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ Γιούρι Ουσακόφ, βοηθός του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.


epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές οι συναντήσεις στη Μόσχα» -Πρόταση της Ρωσίας να αρθούν όλοι οι περιορισμοί εκατέρωθεν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5917239077534966680
Σχόλια
item