Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη για ενεργειακή κρίση και Τουρκική προκλητικότητα

Την ανάγκη ανάσχεσης της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να θέσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδα και Κύπρος.

Η συμπεριφορά «ταραξία» που επιδεικνύει η Άγκυρα δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, αλλά, ταυτόχρονα υπονομεύει τα συμφέροντα την Ένωσης και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με την Αθήνα.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβαση του στο Συμβούλιο ανέδειξε την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, αν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την δραστηριότητα των ερευνητικών που δρουν για λογαριασμό κρατών μελών της Ένωσης, όπως συνέβη στην περίπτωση του Nautical Geo. 

Άλλωστε, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που οι 27 ηγέτες συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, απειλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αν ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο, όπως έχει προαναγγείλει «εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Αφορμή για να τεθεί το θέμα της Τουρκίας σήμερα, αποτελεί η συζήτηση για το μεταναστευτικό που βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Συμβουλίου. Ελλάδα και Κύπρος θα αναδείξουν την τουρκική παραβατικότητα, εκμεταλλευόμενες και την χρονική συγκυρία, με τις Βρυξέλλες να έχουν χάσει την υπομονή τους από την συμπεριφορά της Άγκυρας, όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο. 

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου για το μεταναστευτικό αναφέρει ότι το Συμβούλιο «δεν θα αποδεχθεί καμία απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς και καταδικάζει τέτοιες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ε.Ε.», ενώ όσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο τονίζεται η ανάγκη για «αποτελεσματικές επιστροφές και πλήρη εφαρμογή συμφωνιών επανεισδοχής, με τη χρήση όλων  των αναγκαίων μέσων μόχλευσης».

Το δεύτερο ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι είναι οι παραβάσεις εντός νόμιμα οριοθετημένων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την παρενόχληση του Nautical Geo εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανατολικά της Κρήτης και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Το συγκεκριμένο ζήτημα, πέραν του κινδύνου για την ειρήνη στην περιοχή και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών, η Αθήνα το συνδέει και με την στρατηγική της Ένωσης για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Αναδεικνύει, έτσι, την στρατηγική σημασία της πρόσφατης υπογραφής Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.  

Τρίτο ζήτημα που θα τεθεί είναι η παραβίαση από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Τόσο οι ενέργειες της Άγκυρας το καλοκαίρι στα Βαρώσια όσο και η αλλαγή πολιτικής με την απαίτηση για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί λειτουργούν αποτρεπτικά για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη για ενεργειακή κρίση και Τουρκική προκλητικότητα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8593963709366012441
item