Κραυγή αγωνίας από Αφγανό διπλωμάτη: «Οι τράπεζες είναι κλειστές, τα τρόφιμα πανάκριβα και οι γυναίκες αποκλεισμένες»

Αναβρασμός επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την εικόνα πολιτικής και κοινωνικής παράλυσης που παρουσιάζει το Αφγανιστάν μετά το ολίσθημα της δημοκρατίας. 

Οι σκηνές εκκένωσης στην Καμπούλ, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, με εκατοντάδες ανθρώπους να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον αναζητώντας απεγνωσμένα διαφυγή, οι αναφορές διεθνών ΜΜΕ για εκτελέσεις αντιφρονούντων και ελέγχους στα σπίτια των λεγόμενων εχθρών των Ταλιμπάν, η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στην περιοχή, όλα έχουν πυροδοτήσει τη διατάραξη διπλωματικών ισορροπιών, τον φόβο για μια νέα μεταναστευτική κρίση και την αγωνία για την άνοδο του αριθμού επιθέσεων στη Δύση. 

«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ κρίσιμη», εξομολογείται ο διπλωμάτης Νούρ Αχμάντ Αχμαντζάι, που πέρασε μέρος της θητείας του στην Ελλάδα, για τρία χρόνια, από το 2018 έως το 2021.

Εκείνο που του δημιουργεί βαθιά ανησυχία είναι η οικονομική περιδίνηση, με τις τράπεζες να μην λειτουργούν και τους πολίτες να μην μπορούν να σηκώσουν χρήματα. Οι τιμές τροφίμων έχουν, παράλληλα, εκτιναχθεί στα ύψη, οι γυναίκες είναι αποκλεισμένες από βασικές ελευθερίες, όπως η εκπαίδευση, ενώ τίποτα δεν θυμίζει 21ο αιώνα. 

Αγωνία εκφράζει, την ίδια στιγμή, ο Νούρ για μια κοινωνική έκρηξη που θα προκαλέσει νέες ανθρώπινες απώλειες και μαζικό κύμα μετανάστευσης.

Ο Αφγανός διπλωμάτης Νούρ Αχμάντ Αχμαντζάι

Το Αφγανιστάν θύμιζε, όπως εξηγεί, επί πολλές δεκαετίες εμπόλεμη ζώνη, όπου συγκρούονταν πολιτικές και συμφέροντα μεγάλων ξένων δυνάμεων. Ο σοβιετικός πόλεμος, που διήρκεσε εννέα χρόνια, λειτούργησε ως καταλύτης ισορροπιών, ανοίγοντας ευρύ πεδίο σύρραξης και αντιπαραθέσεων.

Οι συγκρούσεις εσωτερικών δυνάμεων, τα κατάλοιπα που άφησαν οι μάχες, δημιούργησαν αρρωστημένους συσχετισμούς, τερατογενέσεις και πόλωση, δίνοντας πάτημα στην οργάνωση των Ταλιμπάν να αναρριχηθεί κατά τη δεκαετία του ΄90 στην εξουσία.

Στο μεταξύ, όμως, ο λαός του Αφγανιστάν ήταν έρμαιο της αστάθειας, με πολλές ανθρώπινες ζωές να έχουν χαθεί, εκατομμύρια κόσμου να έχει οδηγηθεί στην προσφυγιά και εκτεταμένες καταστροφές να επικρατούν παντού, θυμίζοντας τα κενά εξουσίας.

Η πτώση των Ταλιμπάν, μετά το 2000, άρχισε να απομακρύνει το σκοτεινό πολιτικό τοπίο, σύμφωνα με τον Νούρ, διευκολύνοντας την επίτευξη συμμαχιών και ουσιαστικής επικοινωνίας με τη διεθνή κοινότητα.

Γιατί ήρθαν οι Ταλιμπάν στην εξουσία

Διαβάζοντας κανείς για το πολιτικό γίγνεσθαι του Αφγανιστάν, αντιλαμβάνεται ότι οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν την εξουσία όταν η χώρα παρουσιάζει εικόνα πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

«Ο πιο βασικός λόγος που οι Ταλιμπάν ήρθαν ξανά στην εξουσία είναι η διαφθορά των πολιτικών τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η εγκληματικότητα βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα», δηλώνει ο Νούρ εξηγώντας πώς συντελέστηκε η ανατροπή.

«Με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ναι μεν η εγκληματικότητα έχει πέσει, όμως η οικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί σημαντικά, η φτώχεια έχει αυξηθεί ανησυχητικά, ενώ πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Οι τράπεζες έχουν κλείσει και οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. 

Οι μισθοί για τον δημόσιο τομέα είναι ανύπαρκτοι, ενώ η επιχειρηματικότητα έχει σταματήσει. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα ύψη. Η διαδικασία εκκένωσης συνεχίζεται, ενώ πολλοί εξακολουθούν να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν», επισημαίνει ο Νούρ.

«Αποκλεισμένες από την εκπαίδευση οι γυναίκες»

Όταν η συζήτηση φτάνει στα δικαιώματα των γυναικών, το μελανό στοιχείο φαίνεται και πάλι να επικρατεί. «Στις περισσότερες περιοχές οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από την εκπαίδευση, ωστόσο οι Ταλιμπάν διεμήνυαν από την αρχή που πήραν στα χέρια τους την εξουσία πως θα δημιουργούσαν ένα λειτουργικό ισλαμικό κράτος, με σχολεία και πανεπιστήμια ανοιχτά για τις γυναίκες. 

Όμως είναι κλειστά και αυτό είναι ο λόγος που το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα», τονίζει ο πρώην διπλωμάτης.

Ο εκκωφαντικός θόρυβος των αλλαγών με την αλλαγή καθεστώτος στο Αφγανιστάν δεν σταματά εδώ. «Όλοι οι πολίτες του Αφγανιστάν θέλουν μια ελεύθερη ζωή. Ζούμε στον 21ο αιώνα, στην εποχή που θα έπρεπε να έχουμε πρόσβαση στην εκπαίδευση και την τεχνολογία, χρειάζεται να υπάρχει ελευθερία του λόγου, δεν θέλουμε άλλη διαφθορά. 

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πολύ κρίσιμη. Ωστόσο είναι μια χώρα με δυνατότητες, προνομιούχα γεωπολιτική θέση, καλό κλίμα, ήλιο. 

Υποφέρουμε, όμως, τα τελευταία 40 χρόνια από συρράξεις, έχουν χαθεί εκατομμύρια ζωές. Κουραστήκαμε από τον πόλεμο, θέλουμε απλώς ειρήνη», σε αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται η κραυγή αγωνίας του Νούρ.

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο διπλωμάτης ελπίζει πως θα υπάρξουν οι κατάλληλες συμμαχίες, με τη διεθνή κοινότητα, που θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν να βαδίσει σε έναν δρόμο μεγαλύτερης ομαλότητας, μακριά από τον απόλυτο σκοταδισμό.

epirusblog.gr
5 of 5
Κραυγή αγωνίας από Αφγανό διπλωμάτη: «Οι τράπεζες είναι κλειστές, τα τρόφιμα πανάκριβα και οι γυναίκες αποκλεισμένες»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8897262881920767567
item