Πώς να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας Πώς να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πώς να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας

Αυτοεκτίμηση είναι ο βαθμός πίστης που έχει κάποιος στις αρετές που απαιτούνται για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του όπως στο θάρρος του, την εργατικότητά του, τη δύναμη θέλησής του κ.λπ.. 

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση επηρεάζουν η μία την άλλη και ως έννοιες μοιάζουν μεταξύ τους..

Ωστόσο η αυτοεκτίμηση αναφέρεται σε κάτι ασύγκριτα πιο ουσιαστικό απ’ ότι η αυτοπεποίθηση: η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στην ίδια την αξία του ανθρώπου, γιατί η αξία του ανθρώπου κρίνεται όχι από το πόσες δυνατότητες έχει, αλλά από το κατά πόσον αξιοποιεί τις (πολλές ή λίγες) δυνατότητες που διαθέτει.

Η καλή αυτοεκτίμηση είναι ό,τι χρειάζεται πραγματικά ο άνθρωπος στη ζωή του, γιατί του εξασφαλίζει ευτυχία σε ψυχολογικό επίπεδο και μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του για την εκπλήρωση των επιθυμιών του σε πρακτικό επίπεδο.

Άφησε πίσω σου τις τοξικές σχέσεις

Συχνά χάνουμε αρκετή ενέργεια σε σχέσεις που δεν θα έπρεπε, καταβάλλοντας προσπάθεια για να λάβουμε αναγνώριση. Η αλήθεια είναι ότι αν νιώθεις πώς μία σχέση σου φέρνει περισσότερα προβλήματα παρά ηρεμία και ισορροπία, άκου τον εαυτό σου και άφησέ τη πίσω σου.

Επανασυνδέσου με ανθρώπους που σε εκτιμούν

Όταν μπλέκουμε σε τοξικές σχέσεις, συχνά παραμελούμε τους αληθινούς φίλους και την οικογένειά μας. Αφιέρωσε χρόνο στους ανθρώπους που σε εκτιμούν, μιας και είναι σημαντικό για την υγεία και την ευτυχία σου.

Βοήθησε τους γύρω σου

Αν νιώθεις ανικανοποίητη από τις εργασιακές ή προσωπικές σου σχέσεις, προσπάθησε να βοηθήσεις κάποιον άλλον. Είτε αποφασίσεις να βοηθήσεις μία φίλη ή έναν συνάδελφο είτε να προσφέρεις πιο “επίσημα” τη βοήθειά σου με εθελοντική εργασία, θα δώσεις νόημα στην καθημερινότητά σου. Προσφέροντας τη βοήθειά σου, θα αρχίσεις να αλλάζεις τρόπο σκέψης και να καταλαβαίνεις ότι αξίζεις παραπάνω από όσο νομίζεις.

Βγάλε τον εαυτό σου ραντεβού

Όπως κάθε σχέση έτσι και αυτή που έχουμε με τον εαυτό μας θέλει φροντίδα. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με σένα, με σκοπό να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Δοκίμασε ένα μάθημα μαγειρικής, πήγαινε σε ένα μουσείο ή δες την ταινία που θέλεις στο σινεμά. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσεις μία καλή σχέση με τον εαυτό σου αφού έτσι χτίζεις την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.

Βρες ένα νέο χόμπι ή ξανάρχισε ένα παλιό

Θυμάσαι πόσο πολύ απολάμβανες την κηπουρική; Το τραγούδι; Το πλέξιμο; Αν τώρα τελευταία νιώθεις ότι έχεις χάσει την έμπνευσή σου, δοκίμασε να ξεκινήσεις και πάλι ένα παλιό χόμπι ή να βρεις ένα νέο.

Πλησίασε στη φύση

Η φύση σε βοηθά πάντα να επαναπροσδιορίζεις τις σκέψεις σου. Μία βουτιά στη θάλασσα, ένας περίπατος στο πάρκο ή ακόμα και μία βόλτα για να δεις το ηλιοβασίλεμα αρκούν για να σε βοηθήσουν να ζήσεις το παρόν και να σταματήσεις να μεγενθύνεις τα προβλήματα.

Κάνε την έκπληξη στον εαυτό σου

Είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο νομίζουμε. Αν, λοιπόν, θεωρείς ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις στη γυμναστική είναι γιατί δεν έχεις προκαλέσει τον εαυτό σου. Ξεκίνα βάζοντας μικρούς στόχους, πιέζοντας λίγο παραπάνω τα όριά σου και ξεπερνώντας τα εμπόδια που εσύ είχες βάλει. Θα εκπλαγείς με τη δύναμη που κρύβεις.

Αγάπησε αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη

Μάθε να αγαπάς αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη, ξεκινώντας σιγά σιγά: Εστίασε σε αυτό που σου αρέσει περισσότερο πάνω σου και στη συνέχεια βρες κι άλλα “δυνατά” σημεία. Όσο εξασκείσαι τόσο θα νιώθεις πιο ωραία με τον εαυτό σου.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς να χτίσετε την αυτοεκτίμηση σας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6906144348173255011
Σχόλια
item