Αντιμετωπίστε τη κατάθλιψη μέσα από την διατροφή σας

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, 350 εκατομμύρια άτομα έρχονται αντιμέτωπα με κάποια μορφή της.

Οι άνθρωποι σε κατάσταση κατάθλιψης συχνά χάνουν γεύματα, έχουν μειωμένη όρεξη και αυξημένη επιθυμία για γλυκά. 

Όσοι ακολουθούν δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κινδυνεύουν να νιώσουν καταθλιπτικοί και αυτό γιατί οι υδατάνθρακες προάγουν τη σύνθεση σεροτονίνης μιας ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση. Εξάλλου η δράση πολλών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στηρίζεται στην παραγωγή σεροτονίνης.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κυρίως η ζάχαρη και οι ζαχαρώδεις τροφές, παρέχουν μια άμεση αλλά προσωρινή ανακούφιση. Και αυτό γιατί απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό αλλά παράλληλα με την έκκριση ινσουλίνης απομακρύνονται γρήγορα.

Ο στόχος λοιπόν είναι η φυσική αντιμετώπιση, η πρόληψη και καταστολή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μέσω των τροφών.

Τι να κάνετε:

Αποφεύγουμε τις στερήσεις

Σε περίοδο κακής ψυχολογικής κατάστασης πρέπει να αποφεύγουμε τις αυστηρές δίαιτες, οι οποίες δεν κάνουν και καλό στη γενικότερη υγεία μας.

Αποφεύγουμε τις στερήσεις αλλά απολαμβάνουμε την ποικιλία στο πιάτο και τα γεύματά μας με μέτρο. Φροντίζουμε να ενυδατώνουμε συχνά τον οργανισμό και να του επιτρέπουμε δύο φορές την εβδομάδα να καταναλώνει ένα γεύμα με ζάχαρη, η οποία συμβάλλει- παρά τα κακά της- στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σεροτονίνη και υδατάνθρακες

Τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση, ανεβαίνουν ακόμη με την επαρκή πρόσληψη υδατανθράκων (130 γραμμάρια/ ημέρα), με τα προϊόντα ολικής αλέσεως, με φρούτα και λαχανικά, με το άγριο ρύζι, με λιπαρά Ωμέγα 3, με αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C, B και D. Στις τρεις τελευταίες θα βοηθούσε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Συνδυαστικά με τις τροφές.

epirusblog.gr
5 of 5
Αντιμετωπίστε τη κατάθλιψη μέσα από την διατροφή σας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1962885678091132097
item