Έχεις αυτοπεποίθηση; Τσέκαρε τα χαρακτηριστικά

Η πιο γοητευτική γυναίκα είναι εκείνη που έχει αυτοπεποίθηση. Η επιτυχία έρχεται αν έχεις αυτοπεποίθηση. Οι τοξικές σχέσεις δεν έχουν θέση στη ζωή σου… αν έχεις αυτοπεποίθηση. Δεν σπαταλάς το χρόνο σου σε αδιέξοδες σχέσεις… αν έχεις αυτοπεποίθηση. 

Δεν γίνεσαι θύμα… αν έχεις αυτοπεποίθηση. Τόσα χρόνια, τόσα θέματα ψυχολογίας και σχέσεων, η απάντηση και η λύση σχεδόν πάντα κρύβει μέσα της αυτοπεποίθηση! 

Καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα “όπλα” μας. Στις ερωτικές σχέσεις μας, στα επαγγελματικά μας, στις φιλίες μας, στην καθημερινότητά μας.

Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (ενηλίκων, ζεύγους &οικογένειας) γράφει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που σέβονται και αγαπούν τον εαυτό τους. Τσέκαρε αν τα έχεις, κι αν όχι, κάνε κάτι για να τα αποκτήσεις.

Αυτοπεποίθηση είναι  μία λέξη που την ακούμε συχνά στην καθημερινότητά μας, ωστόσο είναι καθοριστικής αξίας όταν μας αντιπροσωπεύει. 

Το άτομο που πιστεύει στον εαυτό του, έχει γνώση των δυνατοτήτων του αλλά και των αδυναμιών του, βάζει ρεαλιστικούς στόχους και έχει την ικανότητα να χειρίζεται τις καταστάσεις που το αφορούν ακόμη κι αν αυτές είναι δύσκολες. 

Ένα τέτοιο άτομο ξεχωρίζει και το διακρίνουμε συχνά μέσα στο πλήθος, γιατί αυτή η  εμπιστοσύνη που έχει στις ικανότητές του αυτές, αλλά και η αίσθηση ότι έχει τον έλεγχο της ζωή του, αντανακλάται και στο περιβάλλον του.

Στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης για τον εαυτό μας ο ρόλος της οικογένειας έχει κυρίαρχο ρόλο. 

Οι γονείς που αποδέχονται το παιδί, ενθαρρύνουν τις επιλογές του βοηθώντας το να αναπτύξει αυτονομία και να ανεξαρτητοποιηθεί, στηρίζουν τους στόχους, τις επιθυμίες και το ρίσκο που μπορεί να συνεπάγεται κάποιες φορές, αποδέχονται το λάθος του, δεν είναι επικριτικοί, απορριπτικοί, υπερπροστατευτικοί, με άλλα λόγια, μαθαίνουν στο παιδί να πιστεύει στον εαυτό του, να αποκτήσει κρίση και να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις. 

Επιπρόσθετα το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, οι φίλοι και οι συνομήλικοι έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης, που μεγαλώνοντας θα αποδειχτεί ένα σημαντικό όπλο για τη διαχείριση της ενήλικης ζωής του.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
-Έχει αυθεντικότητα.
 Έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του και αναδεικνύει αυτό που πραγματικά είναι και όχι αυτό που οι άλλοι θα ήθελαν να είναι. Το αποδέχεσαι ή το απορρίπτεις για αυτό το “γνήσιο” που τον/την κάνει να ξεχωρίζει.

-Θέτει όρια. Αναγνωρίζει τα “πρέπει” και τα “θέλω” του και σου δίνει τόσο χώρο όσο χρειάζεσαι ώστε να μην τα παραβιάσεις. Παράλληλα και το ίδιο το άτομο είναι πολύ προσεκτικό ως προς τα όρια που τίθενται από τους άλλους.

-Ιεραρχεί τις ανάγκες του και ξέρει τι ζητά από τον εαυτό του και από τους άλλους. Δύσκολα θα μείνει σε μία σχέση που δεν προχωράει γιατί σέβεται τόσο τον εαυτό του όσο και τον άλλο, οπότε δεν υιοθετεί την άποψη “θα τον αλλάξω ή θα την αλλάξω”.

-Δεν επιδεικνύει αυτό που είναι. Δεν χρειάζεται να “κάνει θόρυβο” προσπαθώντας να σε πείσει για τον εαυτό του και τις ικανότητές του. Ξέρει  ποιος/ποια είναι και τι αξίζει και αποδέχεται ότι δεν μπορεί να ταιριάζει με όλους και με όλα.

-Στα δύσκολα θα “παλέψει”. Θα διαχειριστεί το άγχος, τη στενοχώρια, θα πάρει ρίσκο, θα δεχτεί την ήττα και θα ξαναρχίσει από την αρχή αν χρειαστεί.

-Ξέρει να ζητά και να δίνει συγχώρεση. Αναγνωρίζει το λάθος του, αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. Επιπλέον εύκολα συγχωρεί και προχωρά παρακάτω. 

Το να πιστεύει ένας άνθρωπος στον εαυτό του δεν τον κάνει εγωιστή και άκαμπτο. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι είναι αλάθητα, ότι δεν πληγώνονται ή ότι δεν πληγώνουν. Κάθε άλλο, το διαχειρίζονται και προχωρούν.

-Εμπιστεύεται την κρίση και τις αποφάσεις του. Βάζει ρεαλιστικούς στόχους και τους πετυχαίνει συνήθως γιατί ζει στο παρόν και εστιάζει στο σήμερα χωρίς να χάνεται στα σενάρια της φαντασίας “τι θα γίνει αν…”.

-Αποπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη ενώ παράλληλα είναι κοινωνικός, πρόσχαρος και αγαπητός από μεγάλο ποσοστό στις συναναστροφές του.

-Δεν φοβάται τη μοναξιά, τη διαχειρίζεται και ανασυγκροτείται κι αυτό γιατί έχει μάθει να στηρίζεται στα πόδια του οπότε δεν θα “ψάξει πατερίτσα” στην απογοήτευση ή στη δυσκολία του. Του αρέσει να μοιράζεται τους φόβους, τις δυσκολίες, τις αδυναμίες του χωρίς όμως να τα “φορτώνει” στους άλλους.

-Συνήθως το άτομο που πιστεύει στον εαυτό του θα το δούμε και επιτυχημένο επαγγελματία γιατί είναι μεθοδικό,  βάζει στόχους και προσπαθεί να τους πετύχει και καλλιεργεί ένα κλίμα συνεργασίας χωρίς να αναλώνεται σε ίντριγγες και πισώπλατους ανταγωνισμούς.

Αντίθετα, αυτός που ΔΕΝ πιστεύει στον εαυτό του δυσκολεύεται να διαχειριστεί ακόμη και θέματα της καθημερινότητας, δεν θα τον δούμε να παίρνει εύκολα πρωτοβουλίες και να ακολουθεί δικές του επιλογές. 

Έχει την ανάγκη από τη γνώμη, τις προτάσεις και συχνά και τις αποφάσεις των άλλων (οικογένεια, φίλοι, κλπ). Επιπλέον η αποτυχία για ένα τέτοιο άτομο είναι καταλυτική και τον ακινητοποιεί, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο ένα επόμενο βήμα. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η βοήθεια έρχεται μέσα από τον ίδιο σου τον εαυτό, και η απόφαση και το κίνητρο για ψυχοθεραπεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να εστιάσει κάποιος στις δυνατότητές του, να αγαπήσει τον εαυτό του, να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του και να υποστηρίξει τις επιλογές του.

Κάποιος που πιστεύει στον εαυτό του ασφαλώς δεν είναι τέλειος, ωστόσο όταν αγαπάς, σέβεσαι, εκτιμάς και αναγνωρίζεις αυτό που πραγματικά είσαι ανταποκρίνεται ανάλογα και το περιβάλλον σου, γιατί αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας αυτό εκπέμπουμε και στους άλλο

epirusblog.gr
5 of 5
Έχεις αυτοπεποίθηση; Τσέκαρε τα χαρακτηριστικά
epirusblog.gr
5 of 5
show biz 6319174346487518865
item