Ήπειρος: Προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων και Περιφέρειας Ηπείρου, για τον χειμώνα

Με σύντομο απολογισμό της παρελθούσας αντιπυρικής περιόδου ξεκίνησε η  συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  Π.Ε. Ιωαννίνων και Περιφέρειας Ηπείρου, που είχε θέμα την προετοιμασία για την αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμύρες- κατολισθήσεις- χιονοπτώσεις.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος στην εισήγησή του, υπογράμμισε ότι η Ήπειρος δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από πυρκαγιές, κάτι που οφείλεται στην προετοιμασία και στην ετοιμότητα που υπήρχε, αλλά και από το γεγονός της άμεσης επέμβασης, όπου και όταν χρειάστηκε.

Ο Συντονιστής Επιχ. Πυροσβεστικής Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας & Νήσων Υποστράτηγος Δημήτριος Κοντογιάννης  ανέφερε ότι οι δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ήπειρο, ήταν αυτές που προκλήθηκαν στους Πάδες Κόνιτσας και στο Μιτσικέλι,  υπογραμμίζοντας ότι πυρκαγιές σε υψόμετρο 1.000 μέτρων ήταν ένα φαινόμενο που είχε πολλά χρόνια να εμφανιστεί. 

Πρόσθεσε ότι διατέθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, παρ΄ όλα αυτά οι υπηρεσίες της Ηπείρου ανταποκρίθηκαν σε ο, τι ζήτημα προέκυψε.

Ο ταξίαρχος Απ. Βασδέκης, Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου, ανέφερε ότι κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Ήπειρο εκδηλώθηκαν 217 πυρκαγιές (Π.Ε. Ιωαννίνων 73, Π.Ε. Άρτα 61, Π.Ε. Θεσπρωτίας 38, Π.Ε. Πρέβεζας 45) με τη συνολική καμένη έκταση να ανέρχεται σε 6.000 στρέμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν σε Πάδες – Μιτσικέλι.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στη συνεργασία, που υπήρξε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και των πραγματικών εθελοντών. 

«Κάναμε και μια σειρά προτάσεων, όπως να υπάρχει ζώνη πυρασφάλειας στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ που διέρχονται μέσα από τα βουνά, αλλά δεν εισακουστήκαμε», σημείωσε.

Η προετοιμασία για το χειμώνα

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων στο ίδιο επίπεδο και στη διάρκεια του χειμώνα, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που στις πρόσφατες πλημμύρες δεν υπήρξαν προβλήματα στην Ήπειρο. 

Αναφερόμενος σε πρακτικά ζητήματα, σημείωσε ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους καθαρισμούς τάφρων, προσθέτοντας ότι εντός των οικισμών οι αντίστοιχοι καθαρισμοί πρέπει να γίνονται από τους Δήμους.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει πλέον να συνηθίσουμε με τα ακραία φαινόμενα που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής, ζητώντας να υπάρχει κατά τόπους ενημέρωση των κατοίκων, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Εξήγησε ακόμη ότι η κήρυξη μιας περιοχής, ενός Δήμου, μιας Περιφερειακής Ενότητας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και όχι επειδή δεν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γίνεται για να μπορούν να αποκατασταθούν με γρήγορες διαδικασίες οι ζημιές και να θεμελιωθεί το δικαίωμα αποζημιώσεων των πληγέντων.

Στην προετοιμασία που έχει γίνει, αλλά και στα τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους ο Συντονιστής Πυροσβεστικής Δ. Κοντογιάννης και οι Διοικητές μονάδων της Πυροσβεστικής Ηπείρου, Ιωαννίνων, 5ης ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, του ΔΕΔΔΗΕ, της Εγνατίας Οδού, της Ιόνιας Οδού, της 8ης Ταξιαρχίας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φ. Φίλιος και Εθελοντικών Οργανώσεων.

Αναλυτικές τοποθετήσεις για επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις κατολισθήσεις- χιονοπτώσεις έγιναν από τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Γιώργο Λώλη, το Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη, ενώ τοποθετήθηκαν ή συμμετείχαν στη συνεδρίαση οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, αντιδήμαρχοι από τους άλλους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων.

 Κλείνοντας τη συζήτηση ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος απάντησε σε ερωτήματα, που τέθηκαν, τονίζοντας ότι όλοι θα είναι σε επιφυλακή καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων και Περιφέρειας Ηπείρου, για τον χειμώνα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3621337374509267316
item