Γιάννενα: Και ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής στη Γέφυρα Πλάκας αύριο Σάββατο

Και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στην εκδήλωση για την απονομή της τιμητικής πλακέτας της Europa Nostra στους συντελεστές της πρότυπης αποκατάστασης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία θα παραλάβει την πλακέτα αύριο Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στις 3 το μεσημέρι, στον χώρο του γεφυριού.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, που εντοπίζει και προωθεί τα ιδιαίτερα σημαντικά έργα στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκφράζει τη χαρά και τη συγκίνησή της για τη διάσωση αυτού του μοναδικού μνημείου αλλά και την αναγνώριση αυτής της υποδειγματικής δουλειάς.

Το έργο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως. 

Το ευρύ φάσμα εμπειρίας και γνώσης που ανακτήθηκε από αυτό το μοναδικό έργο εμπλουτίζει την επιστημονική κοινότητα, με τα αποτελέσματα να διαχέονται στη διεθνή κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε συνέδρια. 

Φυσικά, παραδοσιακά υλικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ ανακτήθηκαν και αξιοποιήθηκαν παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής. Το αποκατεστημένο μνημείο εντάχθηκε ξανά τόσο στο εξαιρετικό φυσικό τοπίο του, όσο και στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινότητας.

«Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα του πώς μια χρηστική κατασκευή γίνεται αντιληπτή και ως όμορφη. Η ολοκληρωμένη αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας συμβάλλει στην ανάδειξη του τοπίου και του περιβάλλοντος», δήλωσε η κριτική επιτροπή.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς των δύο υπουργών και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους υπόλοιπους συντελεστές του έργου: τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέα Μπουντουβή, τον τέως πρόεδρο του τμήματος Ηπείρου του Τ.Ε.Ε. Χρίστο Παπαβρανούση και τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ.

Ακολούθως θα γίνει σύντομη παρουσίαση του έργου από εκπροσώπους της ομάδας του Ε.Μ.Π. , της ομάδας της μελέτης εφαρμογής του έργου, της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας και του φορέα επίβλεψης του έργου.

Την τιμητική πλακέτα στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα επιδώσουν η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) Λυδία Καρρά, η εκπρόσωπος της ΕΛΛΕΤ στη Europa Nostra Αλεξάνδρα Προκοπίου και η γενική γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg – Mihailović.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση στο γεφύρι από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, ομότιμο καθηγητή Ε.Μ.Π. Μανώλη Κορρέ.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Και ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής στη Γέφυρα Πλάκας αύριο Σάββατο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 463869170115583064
item