Στο Παρίσι ο Μπλίνκεν για να «γλυκάνει» τη Γαλλία μετά την AUKUS -Τι έχει στις βαλίτσες του ο Αμερικανός

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Παρίσι την προσεχή εβδομάδα για να συναντήσει Γάλλους αξιωματούχους, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της AUKUS.

Ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στο Παρίσι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και θα «συναντήσει επίσης τους Γάλλους ομολόγους του προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για την ενίσχυση της ζωτικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας για σειρά θεμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Συζητήσεις για την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό

Θα συζητήσουν κυρίως για την «ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού» αλλά και για την «κλιματική κρίση, την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19, την υπερατλαντική σχέση και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας και εταίρους ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αδράξουμε τις ευκαιρίες στο παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε ο Πράις.

Από το Παρίσι, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί στη συνέχεια στο Μεξικό, στο πρώτο του ταξίδι στη γειτονική αυτή χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η ακύρωση του «συμβολαίου του αιώνα»

Τον περασμένο μήνα, η ακύρωση από την Αυστραλία συμβολαίου που αφορούσε την αγορά δώδεκα γαλλικών υποβρυχίων αξίας 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αγοράσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα πλοία, προκάλεσε την οργή της Γαλλίας.

Το Παρίσι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προδοσία και ανακάλεσε για λίγο τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Από τη Γαλλία έκαναν λόγο για πισώπλατη μαχαιριά, ενώ επίσημα χείλη μίλησαν για χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση των σχέσεων.

Η διπλωματική κρίση φάνηκε να κατευνάζεται μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν επικοινωνήσει καλύτερα με τον επί μακρόν σύμμαχό τους.

epirusblog.gr
5 of 5
Στο Παρίσι ο Μπλίνκεν για να «γλυκάνει» τη Γαλλία μετά την AUKUS -Τι έχει στις βαλίτσες του ο Αμερικανός
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3733968502361256442
item