«Μάχη» για ανάπτυξη 7,5%: «Χώρος» για παροχές το 2021, φοροελαφρύνσεις το 2022 και αυξήσεις μισθών

Αυξημένα περιθώρια και νέα δυναμική για στοχευμένες παροχές και μέτρα στήριξης ως τα τέλη του 2021, περισσότερες φοροελαφρύνσεις το 2022, αλλά και μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη νέα χρονιά, αποκτά η ελληνική οικονομία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, τα “παζάρια” με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την 12η Αξιολόγηση, μόνο θετικές εκπλήξεις φαίνεται πως κρύβουν, για επιπλέον θετικά μέτρα πέραν όσων που ήταν ήδη γνωστά και έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά (με ημερομηνία αναφοράς έως 30 Σεπτεμβρίου) οδηγούν σε εκτιμήσεις καλύτερες και από αυτές που απέστειλε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.

Δείχνουν άλμα του ρυθμού Ανάπτυξης κατά 7%-7,5% ως τα τέλη της χρονιάς (ή και ακόμα πιο πάνω) αντί 6,1% που ήταν η εκτίμηση στο προσχέδιο, υποχρεώνοντας κατά κάποιον τρόπο έτσι και την Κομισιόν να αναθεωρήσει τις θερινές προβλέψεις της για Ανάπτυξη 4,3% εφέτος -καθώς μάλιστα το ΔΝΤ τις αναθεώρησε ήδη σε 6,5% για την Ελλάδα φέτος και 4,6% το 2022!

«Case study» η Ελλάδα

Το κυρίαρχο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση και η ανάγκη συνέχισής τους.

Η χώρα απέφυγε πέρυσι τα διψήφια ποσοστά ύφεσης που και οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν, ενώ τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων τον Σεπτέμβριο και τα πρόδρομα στοιχεία τουριστικών εισπράξεων για τον Οκτώβριο, δείχνουν Ανάπτυξη πάνω από 7% ή και από 7,5% για το 2021.

Και με προβλεπόμενη Ανάπτυξη 4,5% το 2022, η Ελλάδα “βγάζει το κεφάλι από το νερό” και θα έχει και 2% μεγαλύτερο ΑΕΠ από όσο ήταν πριν ξεσπάσει η πανδημία και η παγκόσμια ύφεση.

Και όλα αυτά, πριν καλά-καλά “πάρει μπροστά” το Ταμείο Ανάκαμψης, με “γεμάτα” κρατικά ταμεία και τεράστια ρευστά διαθέσιμα (40 δισ. ευρώ), μεταρρυθμιστική ορμή και “οίστρο” αποκρατικοποιήσεων –ειδικά μάλιστα στον πολύπαθο κλάδο της Ενέργειας.

Εκ των πραγμάτων έτσι, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επίσημους πιστωτές της χώρας το ζήτημα “πώς μοιράζεται η Ανάπτυξη“.

Και συζητά:

  • “μέρισμα ανάπτυξης” το 2021: αναζητείται κονδύλι, στα όρια αντοχών του προϋπολογισμού (που οδηγείται φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα 14 δισ. ευρώ!) για κάποια στοχευμένα μέτρα ουσιαστικής στήριξης προς ευάλωτα νοικοκυριά -αλλά και συμβολικής σημασίας για ολόκληρη την κοινωνία ότι “κανένας δε θα μείνει πίσω”.
  • μεγαλύτερη αύξηση σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα: η δρομολογημένη αύξηση 2% για όσους αμείβονται με τον κατώτατο είχε καθοριστεί με βάση προβλέψεις για πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από όσους φαίνεται ότι τελικά διαμορφώνονται. Τα νέα δεδομένα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, επιτρέπουν σκέψεις για μεγαλύτερη αύξηση.
  • φοροελαφρύνσεις – “ανάσα” για τα νοικοκυριά το 2022, με μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στην εισφορά αλληλεγγύης κυρίως, εφόσον όμως συμφωνηθεί ότι Ελλάδα και ΕΕ θα επιστρέψουν από το 2023 και στα επόμενα χρόνια σε πολύ χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Από πλευράς τους, οι τεχνοκράτες των Βρυξελών ανησυχούν για τυχόν εκτροχιασμό λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας

Τηρούν επιφυλάξεις αν υπάρχουν τα περιθώρια ταχύτερης ανόδου των εισοδημάτων στη χώρα μας. Και εκφράζουν προβληματισμό λόγω της ενεργειακής κρίσης, ποιο θα είναι το τελικό ύψος της Ανάπτυξης για εφέτος, ή και κατά πόσον θα αποδειχθεί διατηρήσιμη και το 2022.

Σε συζητήσεις τους με τα τεχνικά κλιμάκια, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι, παρά και την όποια αρνητική επίδραση από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, «ελάχιστα ανακόπτεται η τάση» και η Ανάπτυξη δεν θα πέσει κάτω από 7% εφέτος.

Και εστιάζουν όχι μόνο στη δυναμική των κλάδων της Οικονομίας, αλλά και στο «εργαλείο» χρηματοδότησης νέων επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πρώτες δράσεις του οποίου θα συνεισφέρουν στην Ανάπτυξη από τα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022, με ειδικές πρόνοιες μάλιστα που θα δίνουν λύσεις και ώθηση στα ενεργειακά θέματα.

epirusblog.gr
5 of 5
«Μάχη» για ανάπτυξη 7,5%: «Χώρος» για παροχές το 2021, φοροελαφρύνσεις το 2022 και αυξήσεις μισθών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 567354245563005151
item