Τα 6 νέα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Βουλή

Στις 14 Οκτωβρίου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας σχετικώς με έξι ενεργοποιήσεις προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΣ και ΓΕΑ. 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Από τα προγράμματα, ένα μόνο αφορά το ΓΕΣ. Πρόκειται για το πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 ύψους 50 εκατ.€. 

Δρομολογήθηκε έτσι και τρίτο πρόγραμμα FOS τύπου ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, μετά τα αντίστοιχα για τα Chinook και τα Kiowa Warrior που ενέκρινε η Βουλή μόλις στις 28 Ιουλίου.

Τα υπόλοιπα πέντε προγράμματα, αφορούν την Πολεμική Αεροπορία και σχετίζονται με προμήθειες όπλων αλλά και υποστήριξη υφισταμένων στο οπλοστάσιό της:

  • Προμήθεια συλλογών SPICE 1000 και 2000 της ισραηλινής Rafael για προσαρμογή σε βόμβες Mk83 και Mk84 που τις καθιστούν κατευθυνόμενες μέσω ηλεκτροπτικού αισθητήρα ή GPS (ΕΟ/GPS).
  • Προμήθεια πυραύλων αέρος – εδάφους μεγάλου βεληνεκούς ακριβείας Rampage κατευθύνσεως INS/GPS της ισραηλινής IAI.
  • Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) υφισταμένων πυραύλων MICA IR/RF και συναφούς υλικού.
  • Εργοστασιακή Συντήρηση υφισταμένων πυραύλων πλεύσεως SCALP EG. 
  • Προμήθεια Πυρομαχικών Αέρος και Υλικών Ηλεκτρονικού Πολέμου και συναφούς βιβλιογραφίας μέσω διακρατικής σύμβασης τύπου FMS.

Οι προμήθειες όπλων από το Ισραήλ, προορίζονται για τα F-16, ώστε να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο για σκοπούς προσβολής στόχων στο έδαφος. 

Αντιθέτως, τα προγράμματα των πυραύλων MICA IR/RF και SCALP EG αφορούν τα υφιστάμενα όπλα των Mirage 2000-5 Mk2. 

Διευκρινίζεται εδώ ότι στην σύμβαση προμήθειας των Rafale, προβλέπεται η επαναπιστοποίηση και τροποποίηση αριθμού υφισταμένων MICA IR/RF και SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να μπορούν να φέρονται από το νέο μαχητικό.


epirusblog.gr
5 of 5
Τα 6 νέα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την Βουλή
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5210843813456171786
item