Κίνημα Αλλαγής: Η μάχη των «6», το γόητρο με τις υπογραφές, τα σενάρια για αποχωρήσεις και η «προοδευτική διακυβέρνηση»

Άν η συλλογή υπογραφών για τη στήριξη των υποψηφιοτήτων στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αντιπροσωπεύει όντως το πραγματικό ενδιαφέρον των ανθρώπων του χώρου, τότε οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (και της 12ης σε περίπτωση δεύτερου γύρου), θα φλερτάρουν με ρεκόρ που δεν θα το περίμενε η Χαριλάου Τρικούπη μέχρι πριν λίγο καιρό.

Συνολικά οι έξι υποψήφιοι, που μπαίνουν και επίσημα στην κούρσα για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά κατέθεσαν στην αρμόδια επιτροπή χθες, 83.000 υπογραφές, κάτι που σημαίνει ότι στις δεύτερες εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, μπορεί να ξεπεραστεί ο αριθμός των περίπου 215.000 μελών που πήγαν στην πρώτη διαδικασία του 2017

Υπό αυτή την έννοια, ήδη με την επίσημη έναρξη της κούρσας, το Κίνημα Αλλαγής καταφέρνει να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος της εκλογικής, ίσως και της κοινωνικής του βάσης για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Όπως αναμενόταν, στην αφετηρία βρίσκονται έξι υποψήφιοι, μετά την αποχώρηση του Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος για λόγους εντυπώσεων κατέθεσε την Τετάρτη 6236 υπογραφές, αλλά μία μέρα μετά ανακοίνωσε την αποχώρησή του για χάρη του Γιώργου Παπανδρέου.

Μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, την ηγεσία θα διεκδικήσουν, με αλφαβητική σειρά, οι Νίκος ΑνδρουλάκηςΠαύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης.

Στο επίπεδο των υπογραφών είχαμε και το πρώτο ενδιαφέρον παιχνίδι, κυρίως εντυπώσεων.

Εξ αρχής φαίνεται ότι υπάρχουν δύο ταχύτητες υποψηφίων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έτσι θα μείνουν τα πράγματα μέχρι τέλους και δεν θα προκύψουν εκπλήξεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξαν μία δυναμική με τη συλλογή άνω των 20.000 δηλώσεων στήριξης των υποψηφιοτήτων τους από απλά μέλη. 

Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα κατέθεσε το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο, χωρίς πάντως να περιέχονται σε αυτό στοιχεία επικοινωνίας, για προφανείς λόγους. Από τον κ. Παπανδρέου ειπώθηκε ότι υπάρχουν περί τις 20.000 ηλεκτρονικές υπογραφές φίλων του, ενώ και από το στρατόπεδο του κ. Λοβέρδο γνωστοποιήθηκε ότι συγκεντρώθηκαν 22.100 αντίστοιχες δηλώσεις.

Οι κύριοι Ανδρουλάκης και Παπανδρέου έλαβαν πάντως την έγκριση μέσω υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (111 ο πρώτος, 82 ο δεύτερος), ενώ ο κ. Λοβέρδος μέσω των 5.200 υπογραφών που είχε καταθέσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι κατάφεραν το σημαντικό, να ξεπεράσουν δηλαδή το όριο των 5.000 υπογραφών και μάλιστα άνετα, παρότι υπήρχαν επιφυλάξεις για κάτι τέτοιο, όταν ανακοίνωναν το ενδιαφέρον τους για την αρχηγία. Ο Χάρης Καστανίδης με 8393 υπογραφές, ο Παύλος Χρηστίδης με 7.000 και ο Παύλος Γερουλάνος με 6.245 συνθέτουν την εξάδα.

Το ερώτημα πολλών είναι τώρα εάν θα καταφέρουν και οι έξι να φτάσουν στο τέλος του δρόμου και να είναι παρόντες στη μάχη της 5ης Δεκεμβρίου. Υπάρχει για παράδειγμα η συζήτηση για τον κ. Καστανίδη, με το αιτιολογικό ότι ουσιαστικά η υποψηφιότητά του, όταν ανακοινώθηκε, εξέφραζε σε μεγάλο βαθμό τους παπανδρεϊκούς του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι όμως βρήκαν στο μεταξύ την αυθεντική εκπροσώπησή τους στο πρόσωπο του ίδιου του Γιώργου.

Ο κ. Καστανίδης πάντως δείχνει ιδιαίτερα ενεργός στην πολιτική αντιπαράθεση και καθόλου διατεθειμένος να αποχωρήσει. 

Η περίπτωση του κ. Χρηστίδη επίσης συζητούνταν ως «αδύναμη» υποψηφιότητα, που δεν θα φτάσει καν στην εξασφάλιση των υπογραφών, αλλά το γεγονός ότι ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος πήρε άνετα την έγκριση, καθιστά δύσκολη την υπαναχώρησή του. 

Όσο για τον κ. Γερουλάνο, φαίνεται ότι η υποψηφιότητά του έχει στίγμα και είναι διακριτή, ενώ του αναγνωρίζουν ότι πλέον είναι αυτόφωτος και δεν προσδιορίζεται από την παλιά στενή πολιτική σχέση του με τον κ. Παπανδρέου.

Πάντως στις συζητήσεις για τις πιθανές συμμαχίες είτε πριν, είτε μετά τον πρώτο γύρο, είναι προφανές ότι ο κ. Καστανίδης είναι κοντά στον κ. Παπανδρέου, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι οι κύριοι Ανδρουλάκης και Χρηστίδης έχουν καλό δίαυλο επικοινωνίας. 

Τίποτα απ’ όλα αυτά πάντως δεν προκαθορίζει αποφάσεις και στάσεις υποψηφίων σε μία κούρσα που θα διαρκέσει περίπου 45, ένας πολιτικός χρόνος εξαιρετικά μεγάλος.

Στο μεταξύ, με το ξεκαθάρισμα της διαδικασίας, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πολιτικά θέματα. Ήδη ο κ. Λοβέρδος διαμήνυσε ότι απορρίπτει τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση» διότι πίσω από αυτόν κρύβεται μία προσπάθεια για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. 

«Ενώ κανένας εκ των ‘‘6’’ δεν μιλά για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, κάποιοι μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση θέλοντας να ξεπλύνουν δημοκρατικά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα και δεν θα συνεργαστώ μαζί του, εάν γίνω πρόεδρος θα καταστρέψω αυτά τα σενάρια. Με Ραγκούση, Σπίρτζη, Ξενογιαννακοπούλου, Κουρουμπλή, δεν κάνω συνεργασία» έστειλε το μήνυμα ο κ. Λοβέρδος χθες βράδυ από το Ρέθυμνο, ενισχύοντας έτσι το πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει στην υποψηφιότητά του.

«Διάβασα ότι "ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση είναι ύποπτος". Δεν υπάρχουν ύποπτοι όροι. Αποκτούν διαφορετική σημασία ανάλογα με τους ανθρώπους που εκφωνούν τις λέξεις» είχε γράψει στο twitter λίγο νωρίτερα ο Χάρης Καστανίδης.

Καταλύτη των εξελίξεων βλέπει την παράταξη ο κ. Παπανδρέου. Σε ανάρτησή του λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες γράφει: «Είναι πολύ σημαντικός στόχος η Παράταξή μας να γίνει πάλι μεγάλη και ισχυρή. Να γίνει καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. 

Οι υπογραφές που μαζεύτηκαν σε πολύ λίγο χρόνο δείχνουν το ενδιαφέρον του κόσμου να ξαναζήσει μια Παράταξη που πάει τη χώρα μπροστά. Θα είναι η διαδικασία αυτή μια γιορτή δημοκρατίας, μια γιορτή συμμετοχής».
epirusblog.gr
5 of 5
Κίνημα Αλλαγής: Η μάχη των «6», το γόητρο με τις υπογραφές, τα σενάρια για αποχωρήσεις και η «προοδευτική διακυβέρνηση»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7802373611511445165
item