Εφορία: Οι 6+1 δόσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα

Οπλισμένοι με περίσσια υπομονή και… ρευστότητα θα πρέπει να είναι σήμερα οι φορολογούμενοι που πρέπει να πληρώσουν, μαζεμένες, μέχρι και 7 δόσεις φόρων!

Ανάλογα με τις ανοιχτές υποχρεώσεις τους προς την εφορία, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις 2 πρώτες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), την 4η δόση του φόρου εισοδήματος, τον ΦΠΑ 3ου τριμήνου (εάν έχουν «μπλοκάκι»), ενώ, όσοι θέλουν να επανενταχτούν στις 100 – 120 δόσεις θα πρέπει αν πληρώσουν μαζεμένες και τρεις από τις δόσεις της χαμένης ρύθμισης

Ειδικότερα, η λίστα των φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν σήμερα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει:

  • Φόρος εισοδήματος: Τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ήδη καταβλήθηκαν οι τρεις πρώτες δόσεις και σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της τέταρτης δόσης. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι που έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν περί τα 1,75 δις. ευρώ. Επίσης τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν, στο ίδιο διάστημα, 950 εκατ. ευρώ.
  • ΕΝΦΙΑ: Σημερα θα πρέπει να καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Εάν για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος επιβαρύνεται φέτος με ΕΝΦΙΑ 1.200 ευρώ, που κανονικά έπρεπε να πληρωθεί σε έξι δόσεις των 200 ευρώ, τότε σήμερα, θα πρέπει να καταβάλει 400 ευρώ. Η τελευταία δόση εξοφλείται τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για ΕΝΦΙΑ.
  • ΦΠΑ: Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι άλλοι αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να πληρώσουν σήμερα το ΦΠΑ 3ου τριμήνου που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ
  • Επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις: Αυτήν την περίοδο «τρέχει» και η διαδικασία επανένταξης στις 100-120 δόσεις για τους πληττόμενους οφειλέτες με την πληρωμή των δόσεων Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου να πρέπει να γίνει σήμερα

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το δημόσιο έχει συλλέξει από φόρους περίπου 33 δισ. ευρώ αλλά ο στόχος που έχει τεθεί είναι η είσπραξη 45,44 δισ. ευρώ τα τέλη του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να εισπράττονται πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε μήνα για να βγει ο λογαριασμός. 

Οι φορολογούμενοι μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα αφού κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν μια, δυο ή και περισσότερες δόσεις για φόρους σε εισοδήματα και περιουσία και ρυθμίσεις οφειλών.

Έκτος του φόρου εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 ύψους 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31-12-2021.

Τέλη Ιανουαρίου ξεκινάει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 60 δόσεις ή εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15%. Στο πρώτο δίμηνο του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ

Έξαλλου έχει ξεκινήσει και η υποβολή των αιτήσεων για την εξόφληση των οφειλών της πανδημίας σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. \

Οφειλές ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ 820.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων πρέπει να εξοφληθούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις. Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου υπολογίζεται να πληρωθούν 120-150 εκατ. ευρώ.

Πάντως πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις έχουν ήδη κουρευτεί ή πρόκειται να μειωθούν στο μέλλον. Μέσω του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών έχουν συμψηφιστεί φορολογικές οφειλές 112.936.585 ευρώ για 22.097 επιχειρήσεις μέσα από 63.630 πιστωτικά κουπόνια του εν λόγω προγράμματος. 

Αντίστοιχοι συμψηφισμοί θα γίνουν και μέσω τους προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με μέρος των κρατικών δανείων που δικαιούνται να μην επιστρέψουν.

epirusblog.gr
5 of 5
Εφορία: Οι 6+1 δόσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 936378524650618843
item