6 πράγματα που θα σας κάνουν ευτυχισμένες σύμφωνα με έρευνα του Harvard

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Harvard αποκαλύπτει μερικά πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να ζήσεις μια ευτυχισμένη και υγιής ζωή.

Η γνωστή μελέτη ακολούθησε περισσότερους από 800 ανθρώπους μέσα στη ζωή τους, ώστε να ερευνήσει τους παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τρία διαφορετικά γκρουπ ανθρώπων: απόφοιτους του Harvard που γεννήθηκαν περίπου το 1920, ένα δείγμα από 456 μη προνομιούχους άνδρες που γεννήθηκαν περίπου το 1930 και ένα δείγμα από 90 γυναίκες μεσαίας τάξης που γεννήθηκαν περίπου το 1910. 

Όλοι οι συμμετέχοντες μελετήθηκαν για 6 με 8 δεκαετίες, δημιουργώντας ένα σύνολο στοιχείων για το πώς να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή.

Ο καθηγητής του Harvard, George E. Vaillant, MD, παραθέτει τα ευρήματα αυτής της τεράστιας μελέτης στο βιβλίο του Aging Well.

Να αποφεύγεις το κάπνισμα και το αλκοόλ

Σύμφωνα με τη μελέτη το κάπνισμα είναι ο βασικότερος παράγοντας που επηρεάζει το κατά πόσο θα γεράσεις με υγιή τρόπο. Παράλληλα, το να πίνεις πολύ αλκοόλ μπορεί να είναι επιζήμιο για τη σωματική και πνευματική υγεία σου.

Να μορφωθείς

Συγκρίνοντας τους άνδρες απόφοιτους από το Harvard με τους μη προνομιούχους άνδρες, οι ερευνητές βρήκαν πως η μόρφωση σχετίζεται με την υγεία. Όσοι φοίτησαν στο πανεπιστήμιο ήταν υγιείς μέχρι τα 70 τους, παρά την κοινωνική τάξη της παιδικής τους ηλικίας, το IQ, το εισόδημα και το κύρος των κολλεγιών που παρακολούθησαν.

Να έχεις μια χαρούμενη παιδική ηλικία

Αν και δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο της παιδικής ηλικίας σου, οι μελετητές του Harvard βρήκαν πως το αγαπιέσαι ως παιδί ήταν ενδεικτική προϋπόθεση του να έχεις υψηλό εισόδημα ως ενήλικας. Επίσης, βρήκαν πως το να έχεις μια καλή εφηβεία αποτελεί δείκτη πρόβλεψης του να γεράσεις καλά αργότερα. Ωστόσο, ακόμα και για όσους είχαν δύσκολη παιδική ηλικία, το να βρουν έναν σύζυγο που τους αγαπά ή ακόμα και μια δυνατή φιλία στην ενήλικη ζωή τους θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν παρελθοντικές προκλήσεις και να οδηγηθούν σε μια χαρούμενη ζωή.

Να έχεις συναισθηματική νοημοσύνη

Η μελέτη βρήκε πως οι άνθρωποι με υψηλή, συναισθηματική νοημοσύνη μεγάλωναν καλύτερα, ακόμα κι αν προέρχονταν από μια χαμηλή κοινωνική τάξη ή δεν είχαν απίστευτα υψηλό IQ. Είναι, επίσης, σημαντικό να δημιουργείς καινούριες σχέσεις, ακόμα κι αν μεγαλώνεις.

Να διαχειρίζεσαι καλά τα προβλήματα

Αντί να ρίχνεις την ευθύνη στους άλλους και να είσαι παθητικά επιθετική, το να διαχειρίζεται τα προβλήματα με ώριμο τρόπο θα σε οδηγήσει σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Όσοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους με μεθόδους όπως ο αλτρουισμός και το χιούμορ έχουν περισσότερες πιθανότητες να «ανθίσουν».

Να δίνεις πίσω

Το να συμπεριφέρεσαι σαν οδηγός, μέντορας ή coach με σκοπό να βοηθάς τους γύρω σου είναι παράγοντας - κλειδί για μια μεγάλη και ευτυχισμένη ζωή. Ανάμεσα σε όλα τα δείγματα ανθρώπων, οι ερευνητές βρήκαν πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι όταν έδιναν πίσω στους άλλους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

epirusblog.gr
5 of 5
6 πράγματα που θα σας κάνουν ευτυχισμένες σύμφωνα με έρευνα του Harvard
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6157776246048197303
item