Γιάννενα: Το ιστορικό Καλπάκι στο επίκεντρο των εορτασμών για το Έπος του ‘40 - Τετραήμερες εκδηλώσεις, χωρίς όμως την αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης

Κανονικά θα διεξαχθούν φέτος οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα και αυτό ισχύει και για την Ήπειρο, στο βορειοδυτικό τμήμα της οποίας έλαβαν χώρα μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του Έπους του 1940 – 41 και γράφτηκαν χρυσές σελίδες ιστορίας.

Στο επίκεντρο των εορτασμών δικαιωματικά πρέπει να βρίσκεται το Καλπάκι ως ο χώρος όπου διαδραματίστηκαν ορισμένες από τις κρισιμότερες συγκρούσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. 

Ο Δήμος Πωγωνίου θα τιμήσει την Επέτειο με τετραήμερες εκδηλώσεις, από τις οποίες θα απουσιάζει ωστόσο η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, με τον Δήμαρχο Κων/νο Καψάλη να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Εκδηλώσεις θα γίνουν ανήμερα της 28ης και στα Γιάννενα με αποκορύφωμα την παρέλαση, η οποία θα γίνει κανονικά, όπως εξάλλου και εκείνες στην υπόλοιπη χώρα. Σ’ αυτήν, θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για όλους, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διασποράς της πανδημίας.

Να είναι στο επίκεντρο!
Δεν θα λάβει χώρα φέτος η καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τη διασπορά του κορωνοϊού. 

Κατά τα άλλα, όμως, οι εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου για την επέτειο του ΟΧΙ θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα όπως αρμόζει στην περίσταση. 

Εξάλλου, ήταν η περιοχή του Καλπακίου που δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της Ιταλικής επίθεσης, γεγονός που επιβάλλει το Καλπάκι να καθιερωθεί από την Πολιτεία ως ο χώρος των επίσημων εορτασμών για το Έπος του 1940 – 41!

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, «από το 1995 έως σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας. 

Η μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή και τα ‘Καλπάκια’ που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία και τους φορείς της περιοχής, αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου που ‘ταξιδεύει’ σε κάθε άκρη του πλανήτη».

Τετραήμερα «Καλπάκια»
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων «Καλπάκια» θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, 26 Οκτωβρίου από το Χάνι Δελβινακίου με επιμνημόσυνη δέηση (6.15 μ.μ.) και κατάθεση στεφάνων (6.20 μ.μ.).

Την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στο Μνημείο του Μαχητή, όπου στις 6 μ.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. 

Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της Επετείου και ώρα 8 π.μ. θα γίνει Θεία Λειτουργία στον Ναό της Ευαγγελίστριας στη Μονή Σωσίνου. Θα ακολουθήσουν στις 10:10 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Τέλος, την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου και ώρα 10 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των φονευθέντων του Ανεξαρτήτου Τάγματος Δελβινακίου στον Ναό του Αγίου Νικολάου Βήσσανης, ενώ στις 11 π.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940» στο Αρρεναγωγείο του χωριού.

Παρέλαση στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ θα λάβουν χώρα ανήμερα, την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου. 

Θα ξεκινήσουν στις 7.30 π.μ. με εορταστικό πρωινό με κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου και της στρατιωτικής μουσικής που θα παιανίσουν εμβατήρια στους δρόμους της πόλης. 

Θα ακολουθήσεις στις 8 π.μ. η επίσημη έπαρση της σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία από την φιλόλογο – Συντονίστρια Εκπαίδευσης Ελένη Ρούμκου. 

Στις 11.15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12 μ. με παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων – οδηγών, θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, στρατιωτικών τμημάτων και σωμάτων ασφαλείας στην Κεντρική Πλατεία. 

Με τη Φιλαρμονική...
Tιμητική εκδήλωση για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών θα πραγματοποιήσει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. 

Η εκδήλωση, με τίτλο «Αέρας Λευτεριάς», θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου και ώρα 8:30 μ.μ. Μουσική Διεύθυνση – Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Αμπατζής. 

Τα μουσικά μέρη συνοδεύει ανάγνωση κειμένων σχετικά με το έπος του ΄40. Σολίστ: Χρύσα Πανταζόπουλου, Δημήτρης Δημόπουλος, Ανδρέας Καλλιβωκάς, τραγούδι. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Το ιστορικό Καλπάκι στο επίκεντρο των εορτασμών για το Έπος του ‘40 - Τετραήμερες εκδηλώσεις, χωρίς όμως την αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1553010826409661077
item