28η Οκτωβρίου: Ακυρώνονται όλες οι παρελάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ακυρώνονται σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ οι παρελάσεις μαθητών, φοιτητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων «λόγω της αύξησης κρουσμάτων Covid-19» και «για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης».

Η απόφαση της Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αναλυτικά αναφέρει: «Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού και επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ακυρώνεται σε όλη την Περιφέρεια το μέρος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου που αφορά στη συμμετοχή της μαθητικής, φοιτητικής νεολαίας και των πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Σημειώνεται, ότι η ίδια απόφαση, να μην πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών ισχύει και για τις περιφέρειες, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας.

Η ανακοίνωση για την Ημαθία

«Να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποφασίστηκε ομόφωνα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2021, στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαίτζίδη, λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει λάβει σε τοπικό επίπεδο η διασπορά της υγειονομικής πανδημίας covid-19 και για να διαφυλαχτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας από την απειλή της επιπλέον μετάδοσης του ιού λόγω του συνωστισμού που θα προκαλούνταν.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως ο Κώστας Καλαίτζίδης μετά την ραγδαία και διαρκή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ημαθία, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε αναλυτικά η επιδημιολογική κατάσταση στην Ημαθία, μετά και την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊου τις τελευταίες ημέρες καθώς και ο συσχετισμός της κατάστασης με τη διενέργεια ή όχι της παρέλασης για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Με τα κρούσματα στην Ημαθία να καταγράφονται καθημερινά σε ιδιαίτερα υψηλό αριθμό και την περιοχή να σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό, σε σύγκριση με την υπόλοιπη την Ελλάδα, κρίθηκε ότι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας είναι πρωταρχικός σκοπός και αποφασίστηκε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθεί η παρέλαση για την Εθνική Επέτειο σε καμία περιοχή της Ημαθίας, με στόχο την αποφυγή όποιας μορφής συνωστισμού πολιτών, μια κατάσταση που αποτελεί βασική αιτία διασποράς της υγειονομικής πανδημίας.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ενταθούν οι πρωτοβουλίες όλων για τον εμβολιασμό των πολιτών και την κατανόηση της αναγκαιότητάς του, ως θεμελιώδης υπόθεση για την υγεία της τοπικής κοινωνίας και τον περιορισμό της πανδημίας, αφού πρώτα αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων στην περιοχή χτες Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2021 ήταν 63.680(+59) και αντιστοιχεί μόλις στο 45% του πληθυσμού.

Η ανακοίνωση για την Πέλλα

«Να μην διεξαχθούν παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Νομό Πέλλας αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021 στο Διοικητήριο λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας της τοπικής κοινωνίας από την επιπλέον μετάδοση του ιού λόγω συνωστισμού κατά τη διεξαγωγή των παρελάσεων.

Στη σύσκεψη που κάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Στάμκος Γρηγόρης, η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Ιγνατιάδου Κατερίνα, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρούλα Κατσάρα ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Έδεσσας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάντσης Δημήτριος ως εκπρόσωπος Δημάρχου Αλμωπίας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Ζέρζης Πέτρος, κ.Νουσηκύρου Άλκης, και ο εκπρόσωπος του κ. Βασιλειάδη Βασίλειου, ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου Πέλλας κ. Λόγγος Ευάγγελος εκπροσωπώντας και τις 2 νοσοκομειακές μονάδες, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας κ. Καλούδης Στέργιος, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Αγγελίδης Νίκος, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Γερεμτζές Δημήτρης, η διευθύντρια της Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Πέλλας κ. Καραντώνη Ελένη και ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Περδικάτσης Πέτρος.

Μετά την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και την εισήγηση της Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Πέλλας κ. Καραντώνη Ελένη, η οποία περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση, στη συνέχεια τοποθετήθηκαν όλοι οι παρόντες.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων Covid 19 στο Νομό Πέλλας. 

Τα κρούσματα στην Πέλλα καθημερινά αυξάνονται σημειώνοντας και τριψήφιο αριθμό με αποτέλεσμα ο νομός σημειώνει υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του και κρίθηκε ότι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών είναι πρωταρχικός σκοπός.

Δυστυχώς και φέτος θα τιμήσουμε την Εθνική Επέτειο και τους Ήρωες της 28ης Οκτωβρίου με την καθιερωμένη δοξολογία, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα.

Η διεξαγωγή των παρελάσεων θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού λόγω συνωστισμού και επειδή έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε τις ανάλογες συνθήκες που θα προστατέψουν την υγεία των συμπολιτών μας αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των παρελάσεων».

Καμία παρέλαση και στην Ορεστιάδα

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε την ματαίωση πραγματοποίησης των παρελάσεων στο Δήμο Ορεστιάδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28 ης Οκτωβρίου.

Οι καταθέσεις στεφάνων και οι δοξολογίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, τηρώντας τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Μάζεψαν την εξέδρα στην Αριστοτέλους

Παρελθόν αποτελεί από τη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Τσιμισκή, η εξέδρα των επισήμων που είχε στηθεί ενόψει της μαθητικής παρέλασης που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί, ως είθισται, στις 27/10.

Μάζεψαν την εξέδρα της μαθητικής παρέλασης από την Αριστοτέλους

Συγκεκριμένα, η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την κήρυξη εθνικού πένθους λόγω του αιφνίδιου θανάτου της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, συμπίπτει με την ημερομηνία διεξαγωγής της μαθητικής παρέλασης στην πόλη και για τον λόγο αυτό οι Αρχές αποφάσισαν τη ματαίωση της.

«Μετά την κήρυξη από τον Πρωθυπουργό της Χώρας της 27ης Οκτωβρίου ως ημέρας εθνικού πένθους για την εκδημία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού, πρώην Υφυπουργού, πρώην Νομάρχη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς και Βουλευτή, Φωτεινής Γεννηματά δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσαλονίκη» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση. Η απόφαση αυτή αφορά μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης.

epirusblog.gr
5 of 5
28η Οκτωβρίου: Ακυρώνονται όλες οι παρελάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1776058779090555615
item