Έρχονται 2+2 παράκτια σκάφη με αυτόματο πυργίσκο με πολυβόλα-Θωρακίζεται και η ακτοφυλακή έναντι τουρκικών απειλών

Εκσυγχρονισμός των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής έναντι των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο.

Η ελληνική ακτοφυλακή προχωρά σταθερά σε ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμού των ταχέων σκαφών της.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, έχουμε νέο διαγωνισμό για προμήθεια 2+2 παράκτιων περιπολικών σκαφών της ΕΛΑΚΤ με προυπόθεση την ύπαρξη τουλάχιστον 2 πλήρως τηλεχειριζόμενων πυργίσκων οπλισμού, για να καλύπτουν το σκάφος κατά 360 μοίρες.

Αυτή είναι η νέα ελληνική ηγεσία του λιμενικού έλαβε υπόψιν ότι οι Τούρκοι εδώ και μεγάλο διάστημα έχουν μεταμορφώσει το λιμενικό τους ουσιαστικά, σε μια μικρή δύναμη που δρα σε συνθήκες “πολεμικού ναυτικού”.

 Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα, έχει τοποθετήσει τα συστήματα στα σκάφη αυτά.

Πρόκειται για τηλεχειριζόμενα σταθεροποιημένα βάθρα πολυβόλου (STAMP) 12,7mm της Aselsan.

Μια τέτοιου τύπου πλατφόρμα με οπλικό σύστημα, το οποίο θα πραγματοποιεί βολές ακριβείας τοποθετούμε και εμείς σε πολλά σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την δυνατότητα των σκαφών αυτών κατά των προκλήσεων του τουρκικού λιμενικού.

Υπάρχουν μάλιστα δυνατότητες εξοπλισμού των σκαφών αυτών, ακόμη και με μικρά πυραυλικά συστήματα, όπως έχουν ήδη πράξει οι Τούρκοι, που έχουν τοποθετήσει το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) στα νέα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ του λιμενικού τους.

Στο Αιγαίο πέλαγος έχουμε ένα καθημερινό “πόλεμο” με πολλές μορφές, για αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε ανάλογα όσο γίνεται ταχύτερα.

Όπως γίνεται κατανοητό η αναβάθμιση και η μετατροπή του λιμενικού μας σώματος σε κατ΄ουσία «παρακλάδι» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αποτελεί τη μόνη λύση για την ελληνική ακτοφυλακή και τα μύρια όσα προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή στο Αιγαίο από τα «κύματα» των λαθρομεταναστών.

Κινούμενη σε αυτήν τη «λογική» η ηγεσία της ΕΛΑΚΤ μετατρέπει μέρος των σκαφών που διαθέτει σε μάχιμη δύναμη, η οποία δύναται κάτω από αντίξοες συνθήκες να αναλάβει ακόμη και ναυτικές πολεμικές αποστολές μικρής “εμβέλειας”.

Επίσης, μέσω του προγράμματος PESCO, έχουμε και προγράμματα μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας για διάφορες αποστολές, τα οποία μας λύνουν τα χέρια σε πολλά προβλήματα στα αχανή θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου. 

Η ίδια επιτροπή άμυνας της ΕΕ τρέχει και τα παρακάτω προγράμματα εγκεκριμένα από το 2018, και για μη επανδρωνόμενα αυτόνομα σκάφη επιφανείας.

    • Maritime (semi-) Autonomous Systems for Mine Countermeasures (MAS MCM

    • Harbour & Maritime Surveillance and Protection (HARMSPRO)

    • Upgrade of Maritime Surveillance

    • Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform

    • Cyber Rapid Response Teams and Mutual Assistance in Cyber Security

    • Strategic Command and Control (C2) System for CSDP Missions and Operations

    • Armoured Infantry Fighting Vehicle / Amphibious Assault Vehicle / Light Armoured Vehicle

    • Indirect Fire Support (EuroArtillery)

    • EUFOR Crisis Response Operation Core (EUFOR CROC).

Η Ελλάδα, μέσω αυτό του προγράμματος που αφορά την δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, έχει μια τεράστια πραγματικά ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει πολεμικά πλοία (επανδρωμένα και μη) με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πρόκειται για ένα πεδίο δράσης των ελληνικών πανεπιστημίων, στα οποία θα βρεθούν πολλά "φωτισμένα μυαλά" για να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένου θαλάσσιου σκάφους για τις ανάγκες του ΠΝ και της ΕΛΑΚΤ.

Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω, διότι η ιστορία δεν πρόκειται να μας το συγχωρέσει ποτέ.

 

epirusblog.gr
5 of 5
Έρχονται 2+2 παράκτια σκάφη με αυτόματο πυργίσκο με πολυβόλα-Θωρακίζεται και η ακτοφυλακή έναντι τουρκικών απειλών
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4039037140820974096
item