Θρίλερ με αμερικανικό υποβρύχιο: Τουλάχιστον 11 τραυματίες από την σύγκρουση με άγνωστο αντικείμενο

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση της σύγκρουσης του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS Connecticut» με άγνωστο αντικείμενο στην Νότια Θάλασσα της Κίνας. Την ίδια ώρα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαιώνει τον τραυματισμό τουλάχιστον έντεκα ναυτών.

Το υποβρύχιο σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ συγκρούστηκε υποθαλάσσια με άγνωστο αντικείμενο στη Νότια Σινική Θάλασσα στις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNI News». 

Τώρα επιστρέφει στο λιμάνι του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό στο «USNI News».

«Η ασφάλεια του πληρώματος παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Τα τραύματα τα οποία έχουν υποστεί οι ναύτες δεν απειλούν την ζωή τους», δήλωσε από πλευράς του ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Μπιλ Κλίντον.

ypovrixio-12
ypovrixio-1

«Το υποβρύχιο παραμένει σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση. Η μονάδα και οι χώροι πυρηνικής πρόωσης του USS Connecticut δεν επηρεάστηκαν και παραμένουν πλήρως λειτουργικοί. Εκτιμάται η έκταση της ζημιάς στο υπόλοιπο υποβρύχιο. Το αμερικανικό ναυτικό δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Το περιστατικό θα διερευνηθεί», πρόσθεσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό:

«Περλ Χάρμπο, Χαβάη: Το υποβρύχιο USS Connecticut (SSN 22) ταχείας επίθεσης κλάσης Seawolf χτυπήθηκε από αντικείμενο ενώ βυθιζόταν το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου, και επιχειρούσε σε διεθνή ύδατα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. 

Η ασφάλεια του πληρώματος παραμένει πρώτη προτεραιότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί που να απειλούν την ζωή.

Το υποβρύχιο παραμένει σε ασφαλή και σταθερή κατάσταση. Η μονάδα και οι χώροι πυρηνικής πρόωσης του USS Connecticut δεν επηρεάστηκαν και παραμένουν πλήρως λειτουργικοί. Εκτιμάται η έκταση της ζημιάς στο υπόλοιπο υποβρύχιο. Το αμερικανικό ναυτικό δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Το περιστατικό θα διερευνηθεί».

Το Πεκίνο μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού εκφράζει την βαθιά ανησυχία του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Seawolf,ανέβηκε στην επιφάνεια το Σάββατο με προορισμό τη νήσο Γκουάμ. 

Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί το 2005 όταν ένα υποβρύχιο των ΗΠΑ συγκρούστηκε υποθαλάσσια μ' ένα άλλο υποβρύχιο.

ypovrixio-14
ypovrixio-13

Σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο (Naval Institute), κέντρο μελετών προσκείμενο στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το υποβρύχιο συμμετείχε σε διεθνή ναυτική άσκηση στη Νότια Σινική Θάλασσα όταν σημειώθηκε το συμβάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα προβάλλει διεκδικήσεις σε σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Έχει κατασκευάσει προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις σε μικρά νησιά και ατόλες στην θαλάσσια περιοχή αυτή, προκαλώντας την οργή άλλων κρατών που επίσης έχουν διεκδικήσεις στα ύδατα από τα οποία βρέχονται τα εδάφη τους.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στέλνουν συχνά πολεμικά να πλεύσουν στα διεθνή ύδατα στην περιοχή, για να δείξουν την προσήλωσή τους στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προς έντονη δυσαρέσκεια του Πεκίνου.

epirusblog.gr
5 of 5
Θρίλερ με αμερικανικό υποβρύχιο: Τουλάχιστον 11 τραυματίες από την σύγκρουση με άγνωστο αντικείμενο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1591118516334460620
item