Παραδίδεται στη ΔΥΚ το 1ο Απόρρητο Σκάφος (ΣΑΠ) Ελληνικής Κατασκευής Παραδίδεται στη ΔΥΚ το 1ο Απόρρητο Σκάφος (ΣΑΠ) Ελληνικής Κατασκευής | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Παραδίδεται στη ΔΥΚ το 1ο Απόρρητο Σκάφος (ΣΑΠ) Ελληνικής Κατασκευής

Ο Αρχηγός ΓΕΝ ενημερώθηκε για την πρόοδο ναυπήγησης του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου «ΑΓΗΝΩΡ»  που παραδίδεται εντός των προσεχών ημερών ,καθώς και για τις εν εξελίξει εργασίες στα υπό επισκευή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού…

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές του νέου σκάφους ειδικών επιχειρήσεων «ΑΓΗΝΩΡ» το οποίο είναι εξ ολοκλήρου ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής.

Το απόρρητο σκάφος έπεσε για πρώτη φορά στο νερό στις 30 Ιουλίου 2021 και εκτέλεσε τις πρώτες δοκιμές ενώ οι τελικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν  τον Σεπτέμβριο και προγραμματίζεται  μετά να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το σκάφος «ΑΓΗΝΩΡ» θα αξιοποιηθεί επιχειρησιακά από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ, στον υφιστάμενο στόλο των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ).

Η σχεδίαση του σκάφους πραγματοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία NAVINCO ενώ η ναυπήγηση από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 

Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) “ΑΓΗΝΩΡ”


Το σκάφος θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:
Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων (Insertion and Extraction of Special Operations Forces).

Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας (Interdiction and Coastal Patrol).
Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue).

Κύρια Χαρακτηριστικά:

Μήκος ολικό 17,60 m.
Πλάτος ολικό 4,20 m.
Βύθισμα: 0,95 m
Εκτόπισμα πλήρους φόρτου 22 tonnes. Ωφέλιμο μεταβλητό φορτίο 4,5 tonnes

Υλικό Κράμα Αλουμινίου:

Ενισχυτικά: 6082 T6 Ελάσματα: 5083 H116/321

Επιδόσεις:

Η μέγιστη ταχύτητα του σκάφους σε κατάσταση πλήρους φόρτου και κατάσταση θαλάσσης 1 (sea state 1) θα είναι άνω των 45 knots στη μέγιστη συνεχή ισχύ των μηχανών (MCR maximum continuous rating).

Το ΣΑΠ Αγήνωρ θα επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 4 (sea state 4). Η ακτίνα ενεργείας του σκάφους στους 35 knots θα είναι 350 nm.

Ο ΑΓΗΝΩΡ έχει γάστρα ολισθακάτου με μεγάλη γωνία ανύψωσης και καινοτόμα χαρακτηριστικά (planing craft with deep V hull).

epirusblog.gr
5 of 5
Παραδίδεται στη ΔΥΚ το 1ο Απόρρητο Σκάφος (ΣΑΠ) Ελληνικής Κατασκευής
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6954716649422138737
Σχόλια
item