Κορβέτες Gowind για το ΠΝ: Oι νεότερες πληροφορίες

Μολονότι οι κορβέτες Gowind δεν ανακοινώθηκαν επισήμως από τον πρωθυπουργό χθες το πρωί από το Μέγαρο των Ηλίσιων, εντούτοις η απόκτηση τους εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο σχέδιο του ΠΝ. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικές πηγές με non paper που εξέδωσαν προς τον Τύπο: στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία).

Οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνονται από το DefenceReview.gr και τον γράφων τόσο από τη πλευρά του ΠΝ όσο και από τη Naval Group.

Το κώλυμα έγκειται στη ναυπήγηση των πλοίων. Η ελληνική πλευρά δικαίως επιζητά τη ναυπήγηση των πλοίων στη χώρα μας πλην όμως η κατάσταση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν είναι η καλύτερη δυνατή. 

Τα ναυπηγεία βρέθηκαν για πολλά έτη σε παρακμή και μαρασμό με πολλαπλές συνέπειες: έμπειρο τεχνικό προσωπικό αποχώρησε ενώ ο εξοπλισμός και οι υφιστάμενες υποδομές δεν ανταποκρίνονται.

Κατά τη παρούσα χρονική περίοδο τα ναυπηγεία έχουν ανάγκη από ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν ναυπηγήσεις πλοίων. Αυτό απαιτεί χρόνο, χρόνος ο οποίος είναι εις βάρος του ΠΝ.

Την ίδια στιγμή, το ΠΝ έχει ως στόχο την είσοδο της πρώτης Gowind 2500 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Άλλωστε οι Gowind επί της ουσίας εξαλείφουν τη λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» καθώς προσφέρουν άμεσα στο ΠΝ ένα αξιόμαχο πλοίο με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αξιοποίησης και όχι μια βραχυπρόθεσμη λύση.

Μια λύση που εξετάζεται σοβαρά σύμφωνα με γαλλικές πηγές είναι η πρώτη Gowind να ναυπηγηθεί στη Γαλλία ώστε στο μεσοδιάστημα τα ναυπηγεία να οργανωθούν και να είναι σε θέση να αναλάβουν τη ναυπήγηση των υπολοίπων πλοίων. 

Ως εκ τούτων διασφαλίζεται πως και η πρώτη κορβέτα θα παραδοθεί άμεσα στο ΠΝ και τα τα ναυπηγεία θα λάβουν έργο στο κυριότερο πρόγραμμα του ΠΝ μετά από πολλά χρόνια. Όπως μετέδωσε πρώτη η ΕΡΤ χθες το πρωί, η πρώτη ελληνική κορβέτα αναμένεται να παραδοθεί στο ΠΝ σε 2 χρόνια και 8 μήνες.

Εκτός του ζητήματος της ναυπήγησης των πλοίων η ελληνική πλευρά οφείλει να εξασφαλίζει έργο και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ήδη η Naval Group έχει προσδιορίσει τους ελληνικούς βιομηχανικούς ετέρους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΝ και του ΥΠΕΘΑ κατά την υπογραφή της τελικής σύμβασης το προσεχές χρονικό διάστημα με διαδικασίες αντίστοιχες των Rafale, θα περιλαμβάνεται το πακέτο ολικής ανανέωσης του Στόλου που θα περιλαμβάνει 3+1 FDI Belharra HN καθώς και 3+1 Gowind.

Πάγια θέση του ΠΝ είναι πως οι κορβέτες αποτελούν το ιδανικό συμπλήρωμα για την ανανέωση του Στόλου. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει γρήγορα αφού μετά την χθεσινή υπογραφή του MoU (Memorandum of Understanding) στο Παρίσι οι διαδικασίες κινούνται με ταχείς ρυθμούς.

Η συμφωνία για την ανανέωση του Στόλου είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετική. Το ΠΝ αποκτά μια μίξη υπερσύγχρονων πλοίων ικανοποιώντας στο ακέραιο τις ανάγκες του και καλύπτοντας τόσο τη πάγια και ανελαστική ανάγκη για πλοία με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την ανάγκη για ανανέωση του Στόλου με μια κορβέτα ικανή να επιχειρεί κατά κόρον στο Αιγαίο και να αποτελεί μια προσιτή λύση με πολλαπλές δυνατότητες.

epirusblog.gr
5 of 5
Κορβέτες Gowind για το ΠΝ: Oι νεότερες πληροφορίες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5460957765530883484
item