''Game changer'' στο Αιγαίο: Έξι Κορβέτες μέσω PESCO θα αλλάξουν τα πάντα

Η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νήσων μας επιτακτικά και η απάντηση θα πρέπει να είναι ηχηρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει δηλώσει ενδιαφέρον για 3 κορβέτες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού αμυντικής βιομηχανίας PESCO, ενώ στην νέα δομή δυνάμεων που εγκρίθηκε από το υπουργείο άμυνας, προβλέπονται στην δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού συνολικά έξι νέες κορβέτες.

Με μέγιστο μήκος τα 110 μέτρα, εκτόπισμα 3.300 τόνων, δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου και οπλισμό αποτελούμενο από σύστημα καθέτου εκτοξεύσεως βλημάτων επιφανείας – αέρος, αυτή η νέου τύπου  ευρωπαϊκή Κορβέτα, θα αποτελέσει το “κλειδί” των εξελίξεων στο Αιγαίο.

Λέμε στο Αιγαίο, διότι οι νέες φρεγάτες που θα εφοδιαστούμε θα δύνανται να εκτελούν κατά κανόνα αποστολές στα βαθιά ύδατα της Α.Μεσογείου, εκεί που ετοιμάζεται ο αγωγός φυσικού αερίου East Med τον οποίο ήδη οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μαζί με τους ισλαμιστές τρομοκράτες που πατρονάρουν.

Οι εκδόσεις των Κορβετών της ΕΕ θα είναι οι εξής:

Α. Η έκδοση για αποστολές ναυτικής περιπολίας που στοχεύει να ικανοποιήσει τις ιταλικές και ισπανικές απαιτήσεις.

Β. Η έκδοση μεγάλης εμβέλειας για τη Γαλλία, η οποία επιζητά και μεγάλη ταχύτητα του πλοίου.

Γ. Την έκδοση μάχης αποκλειστικά για την Ελλάδα, η οποία θα διαθέτει δυνατότητα ευέλικτης αρθρωτής θωράκισης με σκοπό την προσαρμογή σε νέους όρους, σε ότι αφορά τις ναυτικές πλατφόρμες και τα συστημάτων μάχης.

Το Ελληνικό Ναυτικό θέλει  μια έκδοση Κορβέτας με υψηλή ταχύτητα η οποία αναμένεται να διαθέτει σύστημα πρόωσης CODAD (COmbined Diesel And Diesel) εξασφαλίζοντας μέγιστη ταχύτητα 28 κόμβων.

Έξι νέες κορβέτες αυτού του τύπου στην δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, εξοπλισμένες με αντι-πλοϊκούς και πυραύλους επιφανείας αέρος και μεγάλη ιπποδύναμη, θα δώσουν την δυνατότητα κυριαρχίας έναντι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε μια κλειστή θάλασσα όπως είναι το Αιγαίο, “απελευθερώνοντας” τις νέες Φρεγάτες για στρατηγικού τύπου αποστολές οπουδήποτε.

Έτσι αθόρυβα, το ελληνικό Ναυτικό με τις νέες κορβέτες θα διαθέτει μια μονάδα game changer στο Αιγαίο.

Σε συνδυασμό με την παρουσία των πυραυλακάτων κλάσης Ρουσέν, που θα είναι διασπαρμένες στα νησιά και βραχονησίδες, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον τουρκικό στόλο ( σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης) εξαπολύοντας τους κατευθυνόμενους πυραύλους EXOSET που διαθέτουν με εμβέλειες που φτάνουν και περισσέυουν για το ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Το σκεπτικό είναι ότι τα σκάφη κρυμμένα από τα εχθρικά ραντάρ θα αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο καθώς εκείνος θα προσπαθήσει α ελιχθεί ανάμεσα στο πλέγμα των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων.

Με λίγα λόγια, κορβέτες πυραυλάκατοι και μέρος του υποβρύχιου στόλου μας (υποβρύχια Type-209), μαζί με επίγειες  συστοιχίες πυραύλων EXOSET, θα προκαλέσουν ασφυξία σε κάθε πιθανή πρόκληση του τουρκικού ναυτικού, που θα κινδυνεύει να βρεθεί σε “παγίδα” σε κάθε κίνηση του.

Εάν δε εξοπλιστούν με αυτοματοποιημένους πυργίσκους με πολυβόλα και μικρούς πυραύλους και τα πλοιάρια του λιμενικού μας και εκσυγχρονίσουμε τα φυλάκια μας σε νησιά και μικρονήσους με νέα ηλεκτρονικά συστήματα, για μπορούν να δράσουν αλλά και να μεταδώσουν άμεσα πληροφορίες για τις κινήσεις εχθρικών μονάδων, τότε όλο το Αιγαίο θα γίνει μια τεράστια παγίδα για τους νεο-οθωμανούς.

Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που θα απομένει θα είναι η ένταξη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιθετικών drones, τα οποία θα κτυπούν από παντού αιφνιδιαστικά τον εισβολέα που θα τολμούσε να ξεμυτίσει από τα Δαρδανέλια, όπως ακριβώς και την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.

epirusblog.gr
5 of 5
''Game changer'' στο Αιγαίο: Έξι Κορβέτες μέσω PESCO θα αλλάξουν τα πάντα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 180396024657477127
item