Γιάννενα: “Χατζηκώστα”- Το Πολυδύναμο Κέντρο στη μετά-covid εποχή Γιάννενα: “Χατζηκώστα”- Το Πολυδύναμο Κέντρο στη μετά-covid εποχή | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: “Χατζηκώστα”- Το Πολυδύναμο Κέντρο στη μετά-covid εποχή

Το πλαίσιο λειτουργίας στη μετά covid εποχή, του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων Χρηστών ναρκωτικών και αλκοόλ του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», εξέτασαν ο πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών Θανάσης Θεοχάρης και ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Σπύρος Δερδεμέζης, κατά την επιτόπια επίσκεψη του προέδρου του ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα, το πρωί της Τρίτης.

Το Πολυδύναμο, κατά τους μήνες της υγειονομικής κρίσης έχει ενταχθεί στη λειτουργία του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» για την αντιμετώπιση των περιστατικών covid. 

Με δεδομένο ότι η προγραμματική συμφωνία μεταξύ «Χατζηκώστα», ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ ανανεώθηκε προσφάτως, το Πολυδύναμο θα μπορέσει να επανέλθει στη λειτουργία του ως κέντρο detox όπως λέγεται, ελπίζεται σύντομα με τη λήξη του υγειονομικού συναγερμού.

Στα πλαίσια περιοδείας του στο Νομό μας ο κ. Θεοχάρης βρέθηκε στο χώρο του Πολυδύναμου και σε δηλώσεις του τόνισε πως στη μετά Covid εποχή το detox θα πρέπει να επιστρέψει στον ιδρυτικό του ρόλο και να λειτουργήσει βοηθώντας σημαντικά τους ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης.

«Εννοείται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πρώτος και κύριος υπεύθυνος είναι το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» που λειτουργεί και που έχει υπό την εποπτεία του το detox. Εμείς είμαστε και για στεγνά προγράμματα όχι μόνο για προγράμματα με υποκατάστατα» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ερωτηθείς για τη φύση των εξαρτήσεων σήμερα, τόνισε πως υπάρχει σαφής διαφοροποίηση στις εξαρτήσεις λόγω του εγκλεισμού καθώς οι άνθρωποι δεν είχαν κοινωνικές σχέσεις και αναπτύχθηκαν διαφόρων ειδών εξαρτήσεις. 

Δεν είναι μόνο οι ουσίες αλλά και πιο καινούργιες εξαρτήσεις, όπως το διαδίκτυο, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κτλ. σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Δερδεμέζης τόνισε πως μετά το Μάρτη 2020 που τέθηκαν οι βάσεις για τη συνεργασία του νοσοκομείου με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, βρισκόμαστε σήμερα στην επόμενη μέρα για το Πολυδύναμο Κέντρο που μετατράπηκε χώρο εξέτασης περιστατικών covid. 

Επίσης τόνισε πως όλες οι δυνάμεις στον ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου, θα συμβάλλουν για την αποκατάσταση ψυχιατρικού τομέα και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το συμφωνητικό μίσθωσης για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, μετά τη μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου και ανήκε από ιδρύσεως.

Νέες δομές του ΟΚΑΝΑ

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανέφερε ερωτηθείς πως σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Ήπειρος υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει κάλυψη με δομές του Οργανισμού και η μονάδα υποκαταστάτων της Πρέβεζας φιλοξενεί 40-50 άτομα από τα Γιάννενα που αναγκάζονται να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να λάβουν τη θεραπεία τους. 

“Έχουμε συζητήσει, έχουμε δει τη δυνατότητα που πρέπει να καλύψουμε την περιοχή, είμαστε σε καλή βάση” ανέφερε ο κ. Θεοχάρης χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

 

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: “Χατζηκώστα”- Το Πολυδύναμο Κέντρο στη μετά-covid εποχή
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3676061588386225402
Σχόλια
item