Πρέβεζα: Φεύγει το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής; Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Καθηγητών του Τμήματος για μεταφορά του στα Ιωάννινα

Να μεταφερθεί η έδρα του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα και παράλληλα να στηριχθούν οι πανεπιστημιακές δομές στην Πρέβεζα με τη διεκδίκηση Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, ο αισθητά μειωμένος αριθμός των νέων σπουδαστών για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (μόλις 78 για 265 θέσεις) θορύβησε τους καθηγητές του Τμήματος και στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκε ψήφισμα για τη μεταφορά της έδρας στα Ιωάννινα, το οποίο και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Το ψήφισμα θα τεθεί προς συζήτηση μέχρι το Δεκέμβριο στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και αν όντως παρθεί αυτή η απόφαση τότε αυτό θα σημαίνει ότι από το νέο έτος οι νέοι φοιτητές θα φοιτήσουν στα Ιωάννινα, ενώ το Τμήμα στην Πρέβεζα θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι νυν φοιτητές και να γίνει ομαλά η μετάβαση.

Το atpreveza.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Ιωάννη Σωτηρόπουλο, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία πως αν δεν προχωρήσει αυτή η πρόταση που εγκρίθηκε σήμερα, τότε το Τμήμα θα κλείσει, ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι πανεπιστημιακές δομές στην Πρέβεζα.

“Δουλέψαμε πολύ για αυτό το Τμήμα. Κάναμε τα πάντα για να έχουμε 2ο Τμήμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων, εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο και τα στείλαμε στο Υπουργείο και ήταν όλα έτοιμα για να γίνει. Ωστόσο για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε ικανό αριθμό φοιτητών και φέτος είχαμε μόλις 40 νέους, συν 38 από τα Εσπερινά, τα ΕΠΑΛ και το 10%. 

Αυτό μας έκοψε τα πόδια. Το δεύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να διαφοροποιήσουμε κάπως το γνωστικό αντικείμενο, δηλαδή να μην είμαστε Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί στις μεγάλες πόλεις είναι γεμάτα αυτά τα Τμήματα, οπότε είπαμε να το δούμε κάποια στιγμή αργότερα. 

Και αυτό που τελικά προσανατολιζόμαστε είναι, πρώτο εξάμηνο του χρόνου τέτοια εποχή στα Ιωάννινα, αλλά τα υπόλοιπα εξάμηνα να παραμείνουν εδώ και παράλληλα να στηρίξουμε τις πανεπιστημιακές δομές της Πρέβεζας και την αναβάθμισή τους με τη διεκδίκηση Τμήματος Διοίκησης και Επιχειρήσεων. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται τη στήριξη όλων μας και όποιος θέλει να πάμε μαζί στην Υπουργό να πούμε ότι θέλουμε το Πανεπιστήμιο εδώ, να παραμείνει για 6 χρόνια. 

Εγώ προσωπικά θα παραμείνω και θα βοηθήσω αφιλοκερδώς, γιατί έχω δουλέψει εθελοντικά και στην Ηγουμενίτσα και στο Τμήμα Γεωπονίας. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, συμπολίτευση, αντιπολίτευση ενωμένοι για να στηριχθούν οι πανεπιστημιακές δομές στην Πρέβεζα. Έχουμε τις καλύτερες πανεπιστημιακές δομές της χώρας. Υπάρχουν άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θέλουν να έρθουν εδώ, έχουν ήδη δει το κτίριο. 

Αν δεν προχωρήσει αυτή η πρόταση και μείνουμε ως έχει, τότε το Τμήμα θα κλείσει” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο για τη δημιουργία διετών τμημάτων που θα αφορούν τον τουρισμό, τη μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα. (κάτι που είχε προχωρήσει σημαντικά το 2019, ωστόσο σταμάτησε με τη νέα κυβέρνηση).

Θα πρέπει να θυμίσουμε πάντως πως στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά την αριθμ. 1116/30-8-2021 Συνεδρία της, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των εισακτέων φοιτητών και τις βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα του Πανεπιστημίου με βάση την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ομόφωνα και το παρακάτω: “Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων και με την εφαρμογή της ΕΒΕ, έχει 450 θέσεις κενές, οι οποίες αφορούν 4 Τμήματα. 

Το ποσοστό των κενών θέσεων ανέρχεται σε 10,80%, που είναι κατά πολύ χαμηλότερο μεταξύ των Περιφερειακών Πανεπιστημίων της χώρας. Το αποτέλεσμα αυτό πλήττει κυρίως τα Τμήματα Γεωπονίας (Άρτα) και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα), στα οποία όμως ο αριθμός των εισακτέων έχει περιορισθεί δραματικά. 

Το Πανεπιστήμιο θεωρεί ότι τα Τμήματα αυτά που αποτελούν στρατηγική επιλογή ανάπτυξης του Ιδρύματος, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, θα λειτουργήσουν κανονικά και θα ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις και δράσεις για τη στήριξη και την αναβάθμιση της λειτουργίας ώστε να αποκτήσουν την ελκυστικότητα που απαιτείται σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής”. Οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Συγκλήτου μετά τη σημερινή εξέλιξη.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε πως εδώ και 2 εβδομάδες η δημοτική παράταξη “Στροφή στο Μέλλον” έχει ζητήσει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις εξελίξεις γύρω από το Τμήμα, η οποία ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ θέση για το θέμα θα πρέπει να πάρει και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Φεύγει το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής; Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Καθηγητών του Τμήματος για μεταφορά του στα Ιωάννινα
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 4550961118943296015
item