Μακρόν: Μήνυμα σταθερότητας στη Μεσόγειο – Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο Μακρόν: Μήνυμα σταθερότητας στη Μεσόγειο – Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μακρόν: Μήνυμα σταθερότητας στη Μεσόγειο – Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο

Ξεκάθαρος ο Εμανουέλ Μακρόν στην τοποθέτησή του μετά το τέλος της EUMED 9 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας σε Αθήνα και Λευκωσία και την αντίθεση στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Δεν σχολίασε το AUKUS ο Γάλλος πρόεδρος παρά τις φήμες για το αντίθετο.


Το μήνυμα πως η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργεί συμμαχίες, έστειλε από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη δήλωσή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της κλιματικής αλλαγής και αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι, είπε πως «επιδείξαμε αλληλεγγύη σε εσάς που αντιμετωπίσατε αυτό το καταστροφικό γεγονός». 

Διαμήνυσε μάλιστα πως αν χρειαστεί, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα πάλι στο μέλλον. Επιπροσθέτως, εξέφρασε τη βούληση της Γαλλίας να ενισχυθεί το RescueEU «για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας».

Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κύπρο και στην ακεραιότητά της.

Αναφερόμενος στη συζήτηση των ηγετών των κρατών - μελών του Νότου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης». 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «ήδη μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα πάρα πολύ απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχές του στον ελληνικό λαό γα την 200η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακόμα ανέφερε ότι οι ηγέτες της EUMED9 συζήτησαν για την προοπτική της ΕΕ και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει. «Πρώτα απ' όλα πρέπει να δούμε τι μας ενώνει» τόνισε σχετικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε πως τον Νοέμβριο θα διοργανωθεί μια νέα σύνοδος της ΕΕ για τη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν, αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα ήταν η πρώτη του δημόσια δήλωση μετά τη συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία που προκάλεσε τη δυσφορίας της Γαλλίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
Μακρόν: Μήνυμα σταθερότητας στη Μεσόγειο – Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 217122844268902438
Σχόλια
item