Γιάννενα: Αμφισβητούν την αναδρομική ισχύ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΙ

Κάθε νομικό μέσο εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΙ, προκειμένου να αποτρέψουν την περικοπή των μισθών τους, ενώ αμφισβητούν ευθέως την ερμηνεία ότι η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων ορίζει και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Αυτό προκύπτει από το ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο, όπως τονίζεται, την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για να εκφράσουν την έντονη αγανάκτηση τους για τη στάση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων και του ίδιου του δημάρχου.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ως εργαζόμενοι ότι σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι. Νόμιμο δικαίωμα μας είναι να αμφισβητήσουμε την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων με προσφυγή στον Άρειο Πάγο. 

Ήδη οι νομικοί μας έχουν πάρει εντολή να προχωρήσουν στη διαδικασία της προσφυγής», σημειώνεται στην αρχή του ψηφίσματος και εν συνεχεία στηλιτεύεται το γεγονός ότι το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων, στην τελευταία του συνεδρίαση, προχώρησε σε απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση του Εφετείου, χωρίς, όπως ισχυρίζονται, αυτό να προκύπτει από τη δικαστική απόφαση.

«Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων λαμβάνουν από το 2014 αποδοχές όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2012 με βάση τις παλιές Επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε. και του Ο.Ε.Υ. της επιχείρησης. 

Οι αποδοχές που ελάμβανε το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων, τις ελάμβανε καλόπιστα, όπως αυτό καθιστάται αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις. 

Στις 27-11-2014 είχε εκδοθεί η με αριθμ. 41/2014 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, όπου κρίθηκε ότι το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων πρέπει να λαμβάνει αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2012. Αυτό αποτυπώθηκε και στον Ο.Ε.Υ. με ΦΕΚ 2839/Β/11-08-2017. 

Κατόπιν, στις 23-07-2018 εκδόθηκε η υπ’αρ. 537/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων με την οποία κρίθηκε για ακόμη μια φορά ότι το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων δεν υπάγεται στο Ενιαίο μισθολόγιο. 

Όλα τα προηγούμενα καταδεικνύουν ότι νόμιμα γίνονταν ο υπολογισμός της μισθοδοσίας και ότι οι εργαζόμενοι δεν έμπαιναν στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων ως “έφιπποι ληστές” και άρπαζαν τα χρήματα των πολιτών, που με κάποιον τρόπο προσπαθεί να μας προσάψει η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων», αναφέρουν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι η απόφαση «πάρθηκε μετά από την ωμή παρέμβαση και υπόδειξη του δημάρχου ενώπιον του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του ψηφίσματος, με τους εργαζόμενους να επιχειρούν να αποδομήσουν το επιχείρημα ότι η μείωση των μισθών τους θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του νερού, κάτι βέβαια που απορρίπτει και η δημοτική αρχή, όπως ξεκαθαρίστηκε από τις απαντήσεις στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη. «Το ετήσιο μισθολογικό κόστος από το 2012 και έπειτα έχει μειωθεί κατά 3.500.000 ευρώ. 

Εννιά χρόνια μετά καμιά μείωση στην τιμή του νερού δεν έχουμε δει αλλά και κανένα στοιχείο δε μας δείχνει ότι έχουμε βελτίωση και εκσυγχρονισμό βασικών υλικοτεχνικών υποδομών και μηχανημάτων, πράγματα αναγκαία ωστόσο για τη λειτουργία της Δ.ΕΥ.Α. Ιωαννίνων. 

Δεν πρέπει να γίνονται αναφορές για μείωση της τιμής του νερού, όταν δεν έχουμε κάνει στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων την παραμικρή προσπάθεια κοστολόγησης του νερού», αναφέρουν στο ψήφισμα.

Και καταλήγουν: «Έχουμε πλέον διαμορφωμένη μια κατάσταση, όπου η νυν διοίκηση, επικαλούμενη παλαιότερα την εργασιακή ειρήνη με στόχο την καλυτέρευση της λειτουργίας της επιχείρησης, συνεχίζει την τακτική και λογική της προηγούμενης διοίκησης και έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων, ανάμεσα στο δύναται ή επιβάλλεται με βάση το νόμο για αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντα, επέλεξε το επιβάλλεται. 

Μια απόφαση όπου θα οδηγήσει εργαζόμενους στη συνταξιοδότηση και στο ήδη λειψό προσωπικό της επιχείρησης θα προσθέσει και νέες αποχωρήσεις χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει προσλήψεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλή λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων. 

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα παλέψουν για να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς αυτών που ονειρεύονται να φτάσουν τη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων στη διάλυσή της και θα αντισταθούνε στο να πραγματοποιηθεί η οικονομική καταστροφή των ιδίων αλλά ούτε και της επιχείρησης. 

Θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο αλλά και συνδικαλιστική δράση σε ότι γίνεται εις βάρος αλλά και σε βάρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αμφισβητούν την αναδρομική ισχύ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΙ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3241859198035547747
item