Ήπειρος: Την Πέμπτη ξεκινά η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες

Χωρίς άλλη αναβολή θα ξεκινήσει την Πέμπτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η εκδίκαση της υπόθεσης των κλεμμένων εικόνων από μονές και εκκλησίες της Ηπείρου, για την οποία έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα ένας αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ιωαννίνων και πέντε ακόμη άτομα.

Ανάμεσά τους ένας 48χρονος ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας από τα Τρίκαλα και ένας βιβλιοδέτης, στο παλαιοπωλείο του οποίου στο Μοναστηράκι βρέθηκαν κλεμμένα βιβλία και Ευαγγέλια από την Ήπειρο. 

Η σύλληψη, μάλιστα, του τελευταίου, το 2015, συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της υπόθεσης, που απασχολεί την περιοχή για μια δεκαετία περίπου, καθώς υπέδειξε ως προμηθευτή των κειμηλίων τον 48χρονο.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με κατηγορίες για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής πράγματος αφιερωμένου στη θρησκευτική λατρεία από τόπο προορισμένο για τη θρησκευτική λατρεία, τελεσθείσα από δράστες που είχαν ενωθεί να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής μνημείου και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Στην διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, λόγω του μεγάλου αριθμού των υποθέσεων στο πινάκιο, το δικαστήριο πρόλαβε μόνο να αναγνώσει τον κατάλογο των μαρτύρων και διέκοψε για την Πέμπτη στις 9 το πρωί, ενώ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διάδικοι, έχουν ήδη προγραμματιστεί και δικάσιμες την επόμενη εβδομάδα, καθώς εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και μεγάλη σημασία για την προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ενώ πέρα από τους κατηγορούμενους, στην αίθουσα των δικαστηρίων θα βρεθούν ως μάρτυρας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος βρισκόταν από το πρωί στην αίθουσα του δικαστηρίου. 

Στον κατάλογο των μαρτύρων βρίσκονται, επίσης, αστυνομικοί και κάτοικοι του Ζαγορίου.

epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Την Πέμπτη ξεκινά η δίκη για τις κλεμμένες εικόνες
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4212078536762992820
item