Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα βασιστούν κυρίως σε χρήματα από την Κίνα, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους

Μετά την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν θα βασιστούν κυρίως σε χρήματα από την Κίνα, δήλωσε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο εκπρόσωπος του κινήματος Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ.

«Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός μας εταίρος και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και τεράστια ευκαιρία για εμάς επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας», είπε ο Μουτζαχίντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, ένα γιγαντιαίο έργο υποδομής με το οποίο η Κίνα επιθυμεί να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της ανοίγοντας εμπορικούς δρόμους, θεωρείται πολύ σημαντικό από τους Ταλιμπάν.

Ως αποτέλεσμα την κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και της χαοτικής αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τις τελευταίες εβδομάδες οι δυτικές χώρες έχουν περιορίσει σημαντικά την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις καλές σχέσεις μας με την Ιταλία»

Με τη βοήθεια της Κίνας οι Ταλιμπάν θα επιχειρήσουν την οικονομική ανάκαμψη, είπε ο εκπρόσωπός τους. 

Υπάρχουν «πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να επαναλειτουργήσουν και να εκσυγχρονιστούν. Επιπλέον, η Κίνα είναι το διαβατήριό μας στις αγορές όλου του κόσμου».

Ο Μουτζαχίντ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γυναίκες θα επιτρέπεται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια στο μέλλον και ότι θα μπορούν να εργάζονται ως νοσηλεύτριες, στην αστυνομία ή ως βοηθοί στα υπουργεία, αλλά απέκλεισε τη δυνατότητα υπουργοποίησής τους.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις καλές σχέσεις μας με την Ιταλία και ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή σας θα αναγνωρίσει την ισλαμική μας κυβέρνηση. 

Ελπίζω ότι αυτή η συνέντευξη θα ενισχύσει τους διπλωματικούς και πολιτικούς μας δεσμούς και ότι η Ιταλία θα ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στην Καμπούλ», είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν θα βασιστούν κυρίως σε χρήματα από την Κίνα, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7319809175310364711
item