Θεοδωρίδου: Αναγκαίο το εμβόλιο κατά της γρίπης -Δεν χρειάζεται χρονική απόσταση με τα άλλα

Στον ιό της γρίπης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μίλησε για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε πως δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίου Covid και γρίπης, όπως και με άλλα εμβόλια.

Αναφέρθηκε επίσης και στον εμβολιασμό κατά της γρίπης και είπε ότι από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, που είναι επιβεβλημένο -όπως τόνισε- να γίνει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπη. 

Μάλιστα, εξήγησε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορωνοϊού, της γρίπης ή οποιουδήποτε άλλου εμβολίου, όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου ή άλλα.

«Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η γρίπη τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα πέρυσι, να μας αφήσει αδιάφορους και να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό» τόνισε, και ευχήθηκε φέτος να μην είναι πιο πρώιμη ή σοβαρότερη η εμφάνιση της γρίπης, σε σχέση με πέρυσι.

Μόνο με εμβόλια mRNA η τρίτη δόση

Σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, είπε ότι ξεκίνησε στις ομάδες ανοσοκατασταλμένων και σύντομα αναμένεται η χορήγηση και στους άνω των 60 ετών.

Επίσης, τόνισε ότι με το εμβόλιο mRNA της Pfizer θα γίνει η τρίτη δόση εμβολιασμού στη χώρα μας, καθώς «είναι το ίδιο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον αρχικό εμβολιασμό» και «έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις νέες μεταλλάξεις».

«Οσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astra Zeneca στην πρώτη εμβολιαστική φάση, θα κάνουν την τρίτη δόση με το εμβόλιο mRNA της Pfizer», ενώ για αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson μένει να διευκρινιστεί, όπως είπε, εάν θα επαναλάβουν την τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, δηλαδή το Johnson & Johnson, ή με mRNA εμβόλιο, γεγονός το οποίο θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι έχει ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός στα άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση όσοι μένουν σε δομές ηλικιωμένων, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Οι τελευταίες τρεις αυτές κατηγορίες μπορούν να κάνουν το τρίτο εμβόλιο έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τονίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου έχουν ικανοποιητική ανοσιακή επάρκεια και δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Μιλώντας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου, είπε ότι ήδη έχουν μελετηθεί και σε άλλες χώρες και συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, προσθέτοντας πως «γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ό,τι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση».

Ωστόσο, εξαίρεση -όπως είπε- αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

Αναφερόμενη στους φόβους που υπάρχουν για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης ούτε κατά τη γαλουχία.

«Ηδη, πάνω από 160.000 γυναίκες στη φάση αυτή έχουν μελετηθεί και φαίνεται ότι το mRNA εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε μετά στο βρέφος, μέσα από το μητρικό γάλα», όπως τόνισε. 

Αντίθετα, φαίνεται ότι το παιδί παίρνει τα αντισώματα που έχει αποκτήσει η μητέρα από το εμβόλιο, είτε βρίσκεται στην κοιλιά της, δηλαδή είναι έμβρυο, είτε ως βρέφος, όταν θηλάζει.

Επίσης, σημείωσε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα των παιδιών στο μέλλον και οι φόβοι κάποιον γονέων για βλάβες όσον αφορά τη γονιμότητα ή τη στειρότητα δεν ευσταθούν μετά την ενηλικίωση των παιδιών που σήμερα θα εμβολιαστούν.

epirusblog.gr
5 of 5
Θεοδωρίδου: Αναγκαίο το εμβόλιο κατά της γρίπης -Δεν χρειάζεται χρονική απόσταση με τα άλλα
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2423755850934382102
item