Άρτα: Το "ΜΧΟΥΣΤ" της Άρτας

Οι εμποροπανηγύρεις έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και κατά την μεσαιωνική περίοδο διατελούσαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εσωτερικού εμπορίου...
Κύριοι παράγοντες για την επιλογή του χώρου διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης σε μία πόλη αποτελούσαν η γεωγραφική της θέση, η οδική σύνδεση, η γειτνίασή της με κάποιο λιμάνι και η εμπορικότητα. 
Όμως για τον ύστερο μεσαίωνα και τους νέους χρόνους γνωρίζουμε, ότι η Αρτα είχε σημαντική  ετήσια εμποροπανήγυρη. Πέρα από τους εγχώριους που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει, μια σειρά ξένων από την Ραγούζα (Dubrovnik), Βενετία, Φλωρεντία, Κάτω Ιταλία, Μάλτα, όλοι ήταν παρόντες. 
Από Μακεδονία, Θεσσαλία, Ακαρνανία, όλους θα μπορούσε κανείς να τους βρει εδώ. Πρϊόντα όπως το κερί, Βαμβάκι, λινάρι, παστά κρέατα, λαρδί, τυριά, μαλιά, χοιρομέρια, σιτηρά τα πάντα υπήρχαν σε αφθονία. Οι έμποροι σχεδόν έφευγαν πάντα άδειοι πίσω.

Την παράσταση απ ότι εχω μελετήσει, την έκλεβαν οι Βενετσάνοι και οι Ραγουζαίοι με τα ωραία υφάσματα, τα οποία αντάλλασσαν με αλάτι και σιτηρά. Βενετσάνοι και Εβραίοι δάνειζαν γνωστούς εμπόρους από την Βενετία για να πάρουν περισσότερα. 
Επειδή υπήρχε κάποια διαμάχη μεταξύ Βενετίας και Ραγούζας οι μεν και οι δεν προφανώς προσπαθούσαν να πείσουν εμπόρους να μην πουλήσουν στον έναν ή στον άλλον και τότε έμπαιναν στο κόλπο οι Φλωρεντίνοι και τα αγόραζαν αυτοί, όπου τα μεταπωλούσαν συνήθως στους Βενετούς και σπάνια στους Ραγουζαίους.
Picture
Μχουστ στη περιοχή της Οδηγητρίας το 1938
Πλήθος λαού διέμενε στα λιγοστά προφανώς πανδοχεία ή στους δρόμους. Οι ντόπιοι χωρικοί οργανώνονταν σε ομάδες, έτσι που να είναι καθοδόν  ασφαλείς από ληστές και άγρια ζώα.

Για πολλούς αιώνες δεν άλλαξε τίποτα ακόμη και στην Τουρκοκρατία.

Το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η αγορά ήταν από το 1881 ως το 1913, οταν η Άρτα ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Βασίλειο και η Φιλιππιάδα οργανώνοντας δική της εμποροπανήγυρη της έκοψε τον κόσμο. 
Μάλιστα οι Οθωμανοί αύξαναν αυτές τις μέρες τους τελωνειακούς δασμούς, έτσι που θα το σκέφτοταν κανείς (όσοι ήταν δυτικά του Αράχθου) να πάει στην αγορά της Άρτας.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Το "ΜΧΟΥΣΤ" της Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5077007710584626248
item