Σασόλι για Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ: «Πολύ απογοητευμένοι από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου» Σασόλι για Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ: «Πολύ απογοητευμένοι από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σασόλι για Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ: «Πολύ απογοητευμένοι από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σχετικά με το Αφγανιστάν.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών για να συζητηθεί η Ευρωπαϊκή αντίδραση μπροστά στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. 

Ο Σασόλι, σήμερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μπλέντ της Σλοβενίας σχολίασε τη χθεσινή συνεδρίαση , εκφράζοντας μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε καμία πρόθεση έμπρακτης αλληλεγγύης προς του αφγανούς, όπως ο ίδιος το εξέλαβε.

Παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας του:

Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών. Έχουμε δει χώρες εκτός ΕΕ να βγαίνουν μπροστά να βοηθήσουν τους Αφγανούς που αιτούνται άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει έστω ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. 

Όλοι σωστά σκεφτήκαμε όλους όσους εργάστηκαν μαζί μας και τις οικογένειες τους, αλλά κανείς δεν είχε το κουράγιο να προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς που η ζωή τους βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο. 

Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, γιατί συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραζόμασταν τους στόχους και τις επιδιώξεις της.

«ανάγκη να προχωρήσουμε μαζί προς μια πραγματικά κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας»

Μια δυνατή και ενιαία ευρωπαϊκή φωνή σε διεθνές επίπεδο, σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της, να ακουστεί η φωνή της, να καθορίσει επίσης τα στρατηγικά της συμφέροντα στη διατλαντική συμμαχία, για να μπορέσει να προσφέρει στην σταθεροποίηση, στην οικοδόμηση της ειρήνης και την αναπτυξιακή δράση, μαζί με τους εταίρους σε ένα πολυμερές πλαίσιο.

Αυτό πάει χέρι χέρι με την ανάγκη να προχωρήσουμε μαζί προς μια πραγματικά κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, χωρίς την οποία θα παραμένουμε εξαρτημένοι στην καλή θέληση άλλων μεγάλων δυνάμεων και θα εκθέτουμε τους εαυτούς μας στις απειλές αυταρχικών καθεστώτων.

Γι' αυτό πρέπει επίσης να κάνουμε ένα φιλόδοξο βήμα μπροστά και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο ψήφου με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο όποτε είναι δυνατόν. για να διασφαλίσουμε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της κοινής εξωτερικής μας δράσης.

«οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μέρος της ιστορίας μας»

Επιπλέον μια αληθινά γεωπολιτική Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει στα σύνορά μας, με τους εταίρους μας, με τους πιο στενούς μας φίλους. Σκέφτομαι συγκεκριμένα χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, απέναντι στις οποίες έχουμε ιστορική ευθύνη. 

Από τα Τίρανα στο Βελιγράδι, από τα Σκόπια στο Σαράγεβο, από την Πριστίνα στο Ποντγκόρικα, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μέρος της ιστορίας μας. Μοιραζόμαστε κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στη διαδικασία ένταξης με κάθε χώρα από αυτές, στηριζόμενοι στην πρόοδό τους και τις φιλοδοξίες τους. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή δισταγμός κινδυνεύει να παίξει το παιχνίδι άλλων δυνάμεων. 

Η ύπαρξη μιας σταθερής, ειρηνικής, δημοκρατικής και ευημερούσας ηπείρου θα αποφέρει τεράστια οφέλη σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ήρθε η ώρα να εγχυθεί νέα ενέργεια στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια».Ερχονται αυξήσεις στο ρεύμα -«Μη διαδίδετε fake news, δεν συνδέεται με τη διάσωση της ΔΕΗ», λέει ο Χατζηδάκης


epirusblog.gr
5 of 5
Σασόλι για Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ: «Πολύ απογοητευμένοι από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7050502997497118996
Σχόλια
item