Οικονόμου: Τεράστια εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία -Περιμένουμε διακομματική στήριξη

«Σ' ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της πολλαπλές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναβαθμίσει στρατηγικά την Ελλάδα και να διασφαλίσει ένα περιβάλλον ευημερίας για τους πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το κύρος του έχει κατορθώσει να ανατρέψει πλήρως το κλίμα επιφυλακτικότητας και αναξιοπιστίας που επικρατούσε στο παρελθόν. Καρπός αυτής της δουλειάς, καρπός της διεθνούς πολιτικής μας είναι η συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας την οποία υπογράψαμε με τη Γαλλία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Και πρόσθεσε: «η προάσπιση των εθνικών μας δικαίων εξαρτάται άλλωστε απ' τις στρατηγικές συμμαχίες μας. Η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί μια τεράστια εθνική επιτυχία.

Ταυτόχρονα όμως είναι κι ένα ιστορικής σημασίας βήμα, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την Ευρώπη γενικότερα, στην προσπάθειά της να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «η Συμφωνία κατατέθηκε για κύρωση στη Βουλή και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι η Συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη καθώς δίνει στη χώρα μας τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Ευρώπη, στη συζήτηση δηλαδή για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, περιμένουμε -όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- μια διακομματική στήριξη της Συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας σε εξαιρετικό κλίμα όπως άλλωστε αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε την προηγούμενη περίοδο

Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου θέλησε να πει δυο λόγια για την πανδημία και το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Τόνισε πως «Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Η άρνηση του εμβολιασμού κυρίως συντηρεί μία κατάσταση η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την πατρίδα.

Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε κι όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα δίνουμε λύσεις που αποδίδουν.

Κατορθώσαμε σε συνεργασία με την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό. Δεν αρκούμαστε όμως σ' αυτό. Επιδιώκουμε την πληρότητα. Την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής».

Όπως είπε θέλησε με την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο».

Υπενθύμισε ακόμη ότι από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη συμπληρωματική δόση οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί. 

Και σημείωσε ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνεται μετά την παρέλευση έξι μηνών από την πρώτη αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο ή τη δεύτερη από τις δύο δόσεις εμβολίων.

Δείτε την ενημέρωση:


Οικονόμου: Από την πρώτη στιγμή του σεισμού η κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό

Όσον αφορά το σεισμό στην Κρήτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή του σεισμού η κυβέρνηση κινητοποίησε όλο τον μηχανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες αφού η σεισμική δραστηριότητα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ανακοίνωσε τη συνολική δέσμη μέτρων όμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στους πυρόπληκτους της Εύβοιας και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός κρατικής αρωγής ο οποίος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες για άμεσες αποζημιώσεις.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, περίπου 80 μηχανικοί βρίσκονται εκεί, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια.

Έως το τέλος της χθεσινής μέρας είχαν γίνει αυτοψίες σε 1.199 κτίρια. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχει ήδη θέσει στη διάθεση των πληγέντων 82 διαμερίσματα στην περιοχή, με 562 κλίνες, ώστε, ιδίως, ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά να φιλοξενηθούν άμεσα και προσωρινά, μέχρις ότου υπάρξουν μονιμότερες λύσεις.

Παράλληλα, για την άμεση απόκριση στις ανάγκες των κατοίκων προχώρησε στην κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στους Δήμους της περιοχής», είπε ο κ. Οικονόμου.

Οικονόμου: Ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών

«Με την πρόοδο του κυβερνητικού έργου έρχονται στην  επιφάνεια πολιτικές που ανοίγουν νέους ορίζοντες και παράγουν λύσεις για  τους πολίτες. 

Η Κυβέρνηση μας δεν σκέφτεται απλώς μόνο νέα πράγματα, αλλά και τα πραγματοποιεί κιόλας», συνέχισε ο κ. Οικονόμου ενώ ανέφερε ότι «από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών». 

«Για το σκοπό αυτό, διασφαλίζονται  περισσότερες από 100 πρόσθετες πλήρως στελεχωμένες περιπολίες με τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής  και ιδιαίτερα από τις 12 τη νύχτα έως στις 6 το πρωί που είναι αυξημένος ο κίνδυνος της εγκληματικότητας. 

Για τον ίδιο λόγο 1.026 γυναίκες και άνδρες της Αστυνομίας που τώρα ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους ή είναι δόκιμοι αστυνομικοί πηγαίνουν όλοι στην δύναμη της Αττικής», όπως είπε.

Νέες δυνατότητες από την εφαρμογή MyHealth

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην εφαρμογή MyHealth μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν από χθες μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να  έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους που φτάνει πλέον μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ενώ μέχρι χθες  η δυνατότητα αυτή έφτανε μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.  

Θα μπορούν λοιπόν με αυτό τον τρόπο να έχουν άμεσα στο κινητό τους μια πλήρη εικόνα του ιατρικού ιστορικού τους.

Οικονόμου: Στο νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοια των ανηλίκων και ΑμεΑ, ορίζεται με σαφήνεια τί είναι παιδική κακοποίηση

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε με αναφορά στο νομοσχέδιο για την κοινωνική πρόνοι ανηλίκων και ΑμεΑ που σήμερα συζητείται και θα ψηφιστεί στη Βουλή. 

«Για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ορίζεται με σαφήνεια τί είναι παιδική κακοποίηση, λαμβάνονται και ενισχύονται μέτρα πρόληψης και θεσπίζεται η υποχρέωση των Φορέων (3.000 φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο εργασίας και παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά) να γνωστοποιούν χωρίς χρονοτριβή στις αρμόδιες Αρχές κάθε περιστατικό που περιέρχεται με οποιονδήποτε τρόπο στην αντίληψή τους και συνιστά βία κατά των ανηλίκων», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Καθιερώνεται η τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των παιδιών σε νοητικό, μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο με τη βοήθεια ειδικών σταθμισμένων εργαλείων. 

Η παρακολούθηση διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει τους γονείς για τα αποτελέσματα, να τους συμβουλεύει και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων», συνέχισε.

«Συστήνεται το Πρόγραμμα "Ημιαυτόνομης Διαβίωσης" που απευθύνεται σε εφήβους και εφήβους με αναπηρία, δεκαπέντε ετών και άνω, που σήμερα ζουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας. 

Το πρόγραμμα θα προκηρύσσεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια και προβλέπει μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου, η κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και άλλες λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού», τόνισε.

Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό «προβλέπει παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. 

Προβλέπει υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης στην εργασία, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας. 

Διευρύνονται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα όρια ηλικίας των ανάδοχων γονέων, καθώς επίσης και η επιτρεπόμενη διαφορά ηλικίας τους από τα παιδιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να γίνονται ανάδοχοι».

Τέλος, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας και τόπου διαβίωσής τους. 

«Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αφενός μεν ενισχύει την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία για ανεξάρτητη διαβίωση και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία ως εργαζόμενοι, και ως απλοί πολίτες και αφετέρου διευκολύνει και τις οικογένειές τους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημαντικά σημεία:

Τεράστια εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία. Αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη. Περιμένουμε διακομματική στήριξη της συμφωνίας. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Η πανδημία θα παραμείνει όσο υπάρχουν συμπολίτες που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο.

Για πρώτη φορά ορίζεται τι είναι παιδική κακοποίηση. Λαμβάνονται και ενισχύονται μέτρα πρόληψης.

Διευρύνονται τα όρια ηλικίας των αναδόχων γονέων. Έχουμε τη θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού.

Για επεισόδια σε ΕΠΑΛ: Είναι ξεκάθαρο ότι οι συμπεριφορές βίας πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως ορίζει το κράτος δικαίου. 

Έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές. Η αστυνομία βρήκε απαράδεκτα πράγματα που δεν έχουν θέση στις σχολικές αίθουσες. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές.

Πολλές φορές ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ έχουν αποσαφηνίσει ποια είναι τα ζητήματα με την Τουρκία.

Για επεισόδια στα ΕΠΑΛ: Αυτό που είπα σημαίνει ότι είτε κάποιος πετάει μολότοφ σε έναν άνθρωπο και τον καίει, όλα αυτά συνιστούν εγκληματική πράξη. Είμαστε απέναντι σε φασιστικές νοοτροπίες όπως της Χρυσής Αυγής. 

Είναι η οργάνωση της οποίας η δίκη ολοκληρώθηκε με καταδίκη επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε συμπεριφορά φασιστική. 

Είναι επικίνδυνο η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων να οδηγεί κόμματα της αντιπολίτευσης να δημιουργούν περίεργους συνειρμούς. Στη ΝΔ είχαμε θέσει στις εκλογές του 2019 και την πολιτική απομόνωση του μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Δεν μετράμε τις αποστάσεις με υποδεκάμετρο.

Η συμφωνία με τη Γαλλία συνιστά μία αναβάθμιση της χώρας μας όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για παρελάσεις: Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα τα παρακολουθούμε. Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε γιορτές που έγιναν με ένα πλαίσιο μέτρων. Σε σχέση με πέρυσι να μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολύ κόσμος εμβολιασμένο. Θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά εμβολιασμού. 

Δεν είναι φέτος όπως ήταν πέρυσι εξαιτίας του εμβολιασμού. Ξεκάθαρη η βούλησή μας, δεν θα ξανακλείσει η χώρα, δεν θα ξαναπάμε σε lockdown.

epirusblog.gr
5 of 5
Οικονόμου: Τεράστια εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία -Περιμένουμε διακομματική στήριξη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6613019024096852695
item