ΕΑΒ: Αύριο ψηφίζεται η τροπολογία για τα μέτρα ενίσχυσης και εξυγίανσης

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε έμφαση στα άρθρα 3 και 4 της υπουργικής τροπολογίας που κατέθεσε και αφορά, όπως τόνισε, «μέτρα ενίσχυσης και εξυγίανσης της ΕΑΒ, με στόχο την απρόσκοπτη δραστηριότητα και λειτουργία της, ώστε να καταστεί κερδοφόρος».

Πρόκειται για μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής, με τίτλο, «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του», ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ, ο Υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός για το θετικό πρόσημο που θα έχει η ψήφισή του.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Με οδηγό τη στρατηγική ανάπτυξης και το νέο επιχειρησιακό της πρόγραμμα, η ΕΑΒ φιλοδοξεί να αποτελέσει σύντομα μια στιβαρή και κερδοφόρα επιχείρηση που θα προσφέρει θέσεις εργασίαςέσοδα για τον μέτοχο της και θα συνεισφέρει στην εθνική άμυνα ως η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε στοιχεία για την ΕΑΒ, σύμφωνα με τα οποία:

-Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

-Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της προβλέπει οριακή κερδοφορία μέσα στο 2021 και αυξανόμενη κερδοφορία τα επόμενα έτη.

-Η εταιρεία έχει επιτύχει 43% περισσότερα έσοδα το πρώτο οκτάμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ οι αποδόσεις αεροσκαφών και αεροκινητήρων στην Πολεμική Αεροπορία έχουν αυξηθεί σε αυτό το διάστημα κατά 48% σε σχέση με το 2020.

-Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων περίπου 700 νέων εργαζομένων.

-Εκτελεί με μεγάλη ακρίβεια και σύμφωνα με στενό χρονοδιάγραμμα το σημαντικό πρόγραμμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, Block 52 Advanced και το 52PLUS VIPER.

-Κατασκευάζει στις εγκαταστάσεις της το 30% των C-130 και F-16 για την παγκόσμια αγορά ως υποκατασκευαστής της Lockheed Martin.

-Σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρου συντήρησης C-130, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

-Έχει ήδη ξεκινήσει την είσοδό της σε νέες δραστηριότητες στρατιωτικού και πολιτικού τομέα.

Σχεδιάζονται οι κατασκευές drones, η αναβάθμιση των ικανοτήτων της εταιρείας σε σχεδιασμό και ανάπτυξη των προϊόντων, η αναβίωση των εργοστασίων ηλεκτρονικών και σύνθετων υλικών, η εισδοχή της στον πολιτικό τομέα και φυσικά, η γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της.

-Υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας «Αρχύτας» με τα πανεπιστήμια, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για την έρευνα και ανάπτυξη και εν συνεχεία τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος πολλαπλών χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News

epirusblog.gr
5 of 5
ΕΑΒ: Αύριο ψηφίζεται η τροπολογία για τα μέτρα ενίσχυσης και εξυγίανσης
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 108789250857602862
item