Γιάννενα: Βλέπει παλιό πανεπιστήμιο η Σχολή Καλών Τεχνών

Ελπίδες να στεγαστεί στο παλιό πανεπιστήμιο της οδού Δομπόλη και να αποκτήσει έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο έχει το τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών, μετά την απόδοση του κτιρίου στον δήμο Ιωαννιτών.

Η Σχολή Καλών τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, παρόλο που μετρά λίγα χρόνια «ζωής» μέχρι σήμερα, αλλά και παρά τις αντιξοότητες αφενός εξαιτίας της πανδημίας αφετέρου εξαιτίας της κατάργησης της διδασκαλίας του γραμμικού σχεδίου από το σχολικό πρόγραμμα.

Στη Σχολή εισήχθησαν φέτος 110 επιτυχόντες, που διακρίθηκαν από 400 συνολικά υποψήφιους, με την πίεση της περασμένης χρονιάς να αντανακλάται και στην ποιότητα των έργων που τέθηκαν υπό αξιολόγηση. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Νικόλαο Κατσικούδη, συνολικά το αποτέλεσμα ήταν καλό, αποδεικνύοντας πως η Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων «ανταγωνίζεται» επάξια αυτή της Αθήνας. 

Τα έργα των φοιτητών παρουσιάζονται, όπως είθισται, στους χώρους της Σχολής και υπάρχει η δυνατότητα να τα δει κάθε ενδιαφερόμενος μέχρι και την Τετάρτη, στο Εργαστήριο Ζωγραφικής (στο ισόγειο της Φιλοσοφικής Σχολής, 11 π.μ. με 1 μ.μ.).

«Πρόσφατα πιστοποιήθηκε και το πρόγραμμα σπουδών του τμήματός μας και είμαστε στο πενταετές πρόγραμμα πια με άριστα και αυτό είναι καλό μήνυμα για την Σχολή.

Αισιοδοξούμε ότι αν έχουμε την οικονομική στήριξη ώστε να αποκτήσουμε και δικό μας κτίριο, η Σχολή μας θα έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον», σημείωσε και ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατσικούδης, το θέμα των υποδομών είναι σοβαρό, καθώς σήμερα υπάρχει διασπορά σε τρία κτίρια. «Τα εργαστήρια είναι επαρκή σε εξοπλισμό, όταν όμως μια σχολή δεν έχει το δικό της χώρο, αισθάνεται ανέστια. 

Άρα, παρότι είμαστε σε ένα campus χωρίς μεγάλες αποστάσεις και μετακινήσεις, η συγκέντρωση σε ενιαίο κτίριο που να έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες μιας τέτοιας σχολής, είναι ζητούμενο», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα αυτό, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, που βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης των φοιτητών, παρέπεμψε στην συνεργασία με τον δήμο για το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου. «Το κτιριακό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα και για άλλα τρία τμήματα του πανεπιστημίου. 

Μια πρόταση και καταρχήν συμφωνία υπάρχει με τον δήμο Ιωαννιτών για το παλιό πανεπιστήμιο, στο οποίο διεκδικούμε ένα μέρος και είμαστε σε μια καταρχήν συμφωνία και θέλουμε να δούμε πως θα υλοποιηθεί, ώστε εκεί να έχουμε χώρους και μόνιμο εκθεσιακό χώρο για το τμήμα Εικαστικών και Επιστημών της Τέχνης», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 60% των φοιτητών της Σχολής προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μαζί με τους φοιτητές από την Πελοπόννησο το ποσοστό φτάνει το 70%. Αντίθετα, μόλις το 8% προέρχεται από την Ήπειρο.

Ο κ. Αλμπάνης συνεχάρη τον κοσμήτορα για την άρτια διοργάνωση των εξετάσεων και τόνισε το θετικό αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει το υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα της διδασκαλίας του σχεδίου, καθώς η κατάργησή του αποτελεί πρόβλημα και για τις Σχολές Καλών Τεχνών αλλά και για τις Αρχιτεκτονικές.

«Από την άλλη, βλέπουμε με χαρά ότι το νεοσύστατο σχετικά τμήμα είναι ανταγωνιστικό και επίσης σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα σπουδών έχει μια ικανοποιητική ιδιαιτερότητα ως προς την θεωρητική εκπαίδευση», όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, καθώς η ενισχυμένη θεωρητική εκπαίδευση οδηγεί πολλούς υποψηφίους σε αυτή την επιλογή.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Βλέπει παλιό πανεπιστήμιο η Σχολή Καλών Τεχνών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3136822882719591958
item