Στο "σκαμνί" καθίζουν Αμερικανοί γερουσιαστές Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν! Στο "σκαμνί" καθίζουν Αμερικανοί γερουσιαστές Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Στο "σκαμνί" καθίζουν Αμερικανοί γερουσιαστές Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν!

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν οκτώ τροπολογίες για να λογοδοτήσουν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, με εξόχως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή που προσδιορίζει τους «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας ως τρομοκρατική ομάδα.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές πρωτοστατούν στον αγώνα για τον αποκλεισμό των αμερικανικών όπλων και βοήθειας στο Αζερμπαϊτζάν, ως μέρος μιας σειράς οκτώ τροπολογιών υπέρ του Artsakh/Αρμενίας στο νόμο περί οικονομικής χρήσης 2022 (HR4350) που κατατέθηκε αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

Άλλες τροπολογίες απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν, ζητούν τη διερεύνηση της χρήσης της αμερικανικής τεχνολογίας σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Artsakh και της Αρμενίας ,διερευνούν τρόπους επέκτασης της βοήθειας των ΗΠΑ στο  Artsakh και προσδιορίζουν τους «Γκρίζους Λύκους» της Τουρκίας ως τρομοκρατική ομάδα.

Η ANCA ηγείται μιας εθνικής  προσπάθειας για την εξασφάλιση υποστήριξης για κάθε μία από τις τροπολογίες, οι οποίες πρόκειται να εξεταστούν από την Επιτροπή Κανονισμών του Σώματος  από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Το πλήρες Σώμα της αμερικανικής γερουσίας θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει για κάθε μία από τις τροπολογίες που αποφασίστηκαν «με τη σειρά» κατά την εξέταση του H.R.4350.

Οι τροπολογίες με ισχυρή, διμερή υποστήριξη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, θεωρούνται γενικά  ότι εξετάζονται ευνοϊκότερα από τα μέλη της Επιτροπής.

«Ευχαριστούμε τους γερουσιαστές Cardenas, Pallone, Schiff, Sherman, Speier, Titus και Valadao που προσέφεραν στους συναδέλφους τους στο Κογκρέσο την ευκαιρία για ψηφοφορία  για μηδενισμό όλης της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο πλούσιο σε πετρέλαιο Αζερμπαϊτζάν και άλλα βασικές πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης », δήλωσε ο Aram Hamparian, Εκτελεστικός Διευθυντής της ANCA.

«Έπειτα από την εθνοκάθαρση του Αζερμπαϊτζάν πέρυσι όπου 100.000 και πλέον αυτόχθονες Αρμένιοι εκδιώχθηκαν  από το Αρτζάκ, εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής και κατοχής του Αλιέφ της  αρμενικής επικράτειας, το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει με έναν δικομματικό τρόπο για να λογοδοτήσει τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Τουρκία για τη βίαιη αντιαρμενική επιθετικότητά τους "

Μια σύντομη επισκόπηση κάθε μιας από τις οκτώ τροπολογίες παρουσιάζεται παρακάτω μαζί με τους κύριους εισηγητές τους, που απαριθμούνται όπως αριθμούνται από την Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής:

Τροπολογία #52-Αντιπρόσωπος Brad Sherman (D-CA): Αποτρέπει την υποχρέωση ή τη δαπάνη των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την παροχή οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας ή βοήθειας ή συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών στις δυνάμεις άμυνας ή ασφάλειας της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν.

Τροπολογία #90-Αντιπρόσωπος Jackie Speier (D-CA): Απαγορεύει τη μεταφορά βοήθειας ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Τροπολογία #122-Αντιπρόσωπος Frank Pallone (D-NJ): Παρακρατεί τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ  προς το Αζερμπαϊτζάν μέσω του προγράμματος 333 Building Partner Capacity Program.

Τροπολογία #123-Αντιπρόσωπος Frank Pallone (D-NJ): Απαιτείται έκθεση από τον Υπουργό Άμυνας, σε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, που αφορά τους ισχυρισμούς ότι ορισμένες μονάδες ξένων χωρών που έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 333 του τίτλος 10, USC μπορεί επίσης να έχει διαπράξει κατάφωρη παραβίαση διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν ή κατά τη λήψη βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αυτή η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για τη βελτίωση της κατάρτισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη τέτοιων παραβιάσεων.

Τροπολογία #408-Αναπληρωτής David Valadao (R-CA) / Rep. Brad Sherman (D-CA): Απαιτείται έκθεση εντός 180 ημερών για όλα τα προγράμματα ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης της αποτελεσματικότητας , καθώς επίσης προγράμματα και τυχόν σχέδια για μελλοντική βοήθεια.

Τροπολογία #560-Αντιπρόσωπος Adam Schiff (D-CA) / Rep. Tony Cardenas (D-CA): Εκφράζει την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστρέψει αμέσως όλους τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου και αιχμαλώτους πολίτες. 

Καλεί επίσης τη διοίκηση να συνεργαστεί με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων μέσω της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, για να καταστήσει σαφή τη σημασία της τήρησης των υποχρεώσεών τους βάσει της δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου και του διεθνούς δικαίου για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου και αιχμαλώτων πολιτών.

Τροπολογία #579-Αντιπρόσωπος Dina Titus (D-NV): Απαιτείται έκθεση του Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (AKA Bozkurtlar & ülkü Ocaklari) που έχουν αναληφθεί κατά των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων  προς επανεξέταση των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τροπολογία #586-Αντιπρόσωπος Tony Cardenas (D-CA): Απαιτείται αναφορά από τον Υπουργό Άμυνας για τα αμερικανικά απάρτια που βρέθηκαν στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar που αναπτύχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και μια εκτίμηση πιθανών παραβιάσεων του νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων.

Όπως αντιλαμβανόμαστε στις ΗΠΑ πνέει άνεμος κατά των αυθαιρεσιών Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας, για τις οποίες αναμένεται η επιβολή κυρώσεων.

Τι θα γίνει με τους "Γκρίζους Λύκους" της Τουρκίας;-Συνέπειες για τις τουρκικές εκλογές

Ωστόσο  εξόχως ιδιαίτερη σημασία έχει η τροπολογία  #579-  που προαναφέραμε ,όπου ζητείται έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (AKA Bozkurtlar & ülkü Ocaklari) που έχουν αναληφθεί κατά των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων  προς επανεξέταση των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης

Αν τελικά περάσει η εν λόγω  τροπολογία και οι "Γκρίζοι Λύκοι" χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τι τελικά αυτό θα σημαίνει για τις επικείμενες τουρκικές εκλογές, αλλά και για τον Ερντογάν;

Η ΕΕ δεν θα ακολουθήσει με ανάλογο δικό της ψήφισμα;

Για παράδειγμα, το κόμμα MHP των Γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί, θα μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές μετά από κάτι τέτοιο; 

Η απάντηση είναι πως  όχι και επιπλέον ούτε θα μπορεί να κάνει ελιγμό, αλλάζοντας όνομα του ως κόμμα προκειμένου να μετέχει ως νέος πολιτικός φορέας στις εκλογές, αφού τόσο ο Μπαχτσελί, όσο και τα λοιπά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του θα θεωρούνται τρομοκράτες και συνεπώς δεν θα μπορούν να μετέχουν με κανένα τρόπο και πολιτικό σχήμα σε αυτές

Αν τελικά, αδιαφορώντας η Τουρκία  για τον χαρακτηρισμό του κόμματος ΜΗΡ των γκρίζων λύκων, ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τον Ερντογάν ο Μπαχτσελί, θα είναι ή όχι αναγνωρισμένη αυτή η νέα τουρκική κυβέρνηση από τις ΗΠΑ;

Η απάντηση είναι πάλι όχι, αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνομιλεί με τρομοκρατικές κυβερνήσεις, το ίδιο φυσικά και η ΕΕ.

Ποιά θα είναι στη συνέχεια οι συνέπειες για τον ίδιο τον Ερντογάν και το κόμμα του, όταν θα συγκυβερνά με τρομοκράτες;

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε το λόγο που η τροπολογία  #579- είναι ιδιαίτερα σημαντική  για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, αλλά και για την πολιτική ή όχι επιβίωση του Ερντογάν.


 

epirusblog.gr
5 of 5
Στο "σκαμνί" καθίζουν Αμερικανοί γερουσιαστές Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5352959277114995409
Σχόλια
item